Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:50

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Mire terjed ki a casco biztosítás?

A modern Casco termékek már ennél is többet nyújthatnak. A hagyományos töréskár biztosítás mellett sofőr, utas és poggyászbiztosítást is tartalmazhatnak, és a lehetőségeknek ezzel még nincs vége. Mire terjed ki a Casco biztosítás? Utánajártunk.

Mi a különbség a kötelező biztosítás és a Casco között?

Kötelező biztosítás (KGFB) nélkül Magyarországon egyetlen autó sem vehet részt a közúti közlekedésben. Legfontosabb különbség a kötelező biztosítás és a Casco között az, hogy a kötelező az általunk okozott balesetnél a vétlen autó kárát téríti meg, míg a Casco az általunk okozott balesetben a saját autónkban esett kár után fizet. Abban az esetben ugyanis, ha vétlenek vagyunk egy balesetben, és az autónk sérüléseket szenved, azt a másik autó biztosítója téríti meg nekünk.

Miért lehet előnyös Casco-t kötni?

Van olyan helyzet, amikor Casco-t kötni kötelező. Amennyiben hitelre vásároljuk meg az autónkat, vagy lízingeljük azt, a hitelező pénzintézet szinte minden esetben előírja számunkra a Casco megkötését. Ha nem kötelező az autónkra Casco-t kötni, akkor is érdemes lehet megfontolni a szerződéskötést, hiszen ezt a vagyontárgyunkat is ugyanúgy védeni akarjuk, mint például a lakásunkat egy ingatlanbiztosítással.

A Casco ráadásul, módozattól függően nem csak a javíttatás költségét téríti meg számunkra. Jó lehet lopás esetén, üvegkárnál, sőt, elemi kár esetén is fizethetnek. Ha van Casco-nk, a javítás idejére a biztosító csereautót biztosíthat, így nem kerülünk lehetetlen helyzetbe a mindennapokban az autónk hiánya miatt.

Van olyan helyzet azonban, amikor a Casco nem téríti meg a kárunkat. Amennyiben elhagyjuk a Casco területi hatályát, ittasan vezetünk vagy már lejárt a forgalmink, nem fognak fizetni nekünk.

A Casco önrésze

A Casco önrészét a biztosítók százalékosan és fix összegben is meghatározzák. A kár kifizetés mindig úgy történik, hogy az önrészt levonva utalják ki számunkra az összeget. Az önrész levonása úgy történik, hogy mindig a nagyobb összeget veszi figyelembe a biztosító.

Az önrész mértékét mi választhatjuk meg szerződéskötéskor. Minél magasabb önrészt vállalunk, annál kedvezőbb lesz a Casco díja, ugyanakkor nagyobb kockázatot is vállalunk, hiszen kár esetén mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk.

Casco-t kötni tehát az esetek többségében nem kötelező, egy kár esetén viszont komoly segítség lehet, ha biztosítottuk az autónkat. Kössük meg, ha úgy gondoljuk. Jól jöhet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

2020 autóhitel – mik az opciók?

2020 autóhitel – mik az opciók?

2020.04.06.

Használt autó vásárlásán gondolkodsz, de nincs meg hozzá a megfelelő fedezeted? Semmi gond, az autóhitel 2020-ban is igényelhető, de természetesen akad más lehetőséged is, ha ez valamiért nem felel meg.

Tovább olvasom
Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom
Minden, amit az autóhitelről tudni kell

Minden, amit az autóhitelről tudni kell

2021.02.04.

Az autóhitellel kapcsolatos összes tudnivalót olvashatod el alábbi cikkünkben, ha autóvásárlás előtt állsz!

Tovább olvasom
Miért éri meg autót lízingelni?

Miért éri meg autót lízingelni?

2020.11.13.

Egy autó megvásárlása – különösen egy összegben – igen nagy kiadás, amit nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak, és ami azt illeti, nem is éri meg igazán, hiszen léteznek olyan kedvező lehetőségek is, mint az autólízing.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával