Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 22. 15:34

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

A nyugdíj-előtakarékosság formái

Nyugdíj kiegészítésére három féle termék is a rendelkezésünkre áll. Köthetünk nyugdíjbiztosítást, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy nyithatunk egy nyugdíj-előtakarékossági számlát. Mindhárom termék azt a célt szolgálja, hogy kiegészítő jövedelemre tegyünk szert, és anyagi biztonságot teremtsünk magunknak életünk alkonyán. Nem akarjuk, hogy aprópénzt számolva kelljen boltba járnunk. Arra, hogy a nyugat-európában elérhető életszínvonalon éljük le életünk végét, nem sok esélyünk van, de tehetünk magunkért, és már jóval a nyugdíj előtt tehetünk félre pénzt, akar adókedvezménnyel is.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egy speciális fajtája, aminek a megtakarítás a lényege. A hagyományos megtakarítási formákkal szemben szigorúbbak a hozzájutás feltételei, cserébe az állam adókedvezménnyel egészíti ki az általunk befizetett összeget. Eseti vagy rendszeres jelleggel is takaríthatunk meg pénzt. A tapasztalatok alapján a kettő kombinációja a legnépszerűbb. A rendszeres, havi befizetések mellett az ügyfelek gyakran eseti jelleggel fizetnek be nagyobb összegeket. Ennek célja többnyire az adókedvezmény maximális kihasználása. Ez teszi egyébként legnépszerűbbé a terméket a nyugdíj-előtakarékosságok közül.

A futamidő ideális esetben a szerződés megkötésétől a nyugdíjkorhatár eléréséig tart. Jellemző ugyanakkor, hogy a későn eszmélők nem vehetik fel a megtakarításaik összegét költségek nélkül nyugdíjba vonuláskor. Abban az esetben ugyanis, ha tíz éven belül nyúlunk hozzá a befektetéshez, kamatadót kell fizetnünk. Bár a nyugdíjbiztosításunk bármikor felvehető, így tíz évnél korábban vagy a nyugdíjkorhatár elérése előtt is, de így éppen a lényege veszik el, hiszen a kamatadó mellett az adókedvezményt is vissza kell fizetnünk.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Sok pénzintézet kínál nekünk nyugdíjbiztosítást. A választás nem egyszerű, a termékek bonyolultak, alapos utánajárásra van szükség ahhoz, hogy kiválasszuk a nekünk legmegfelelőbbet. Meg kell vizsgálnunk a termék várható hozamát, és a költségekkel is számolnunk kell.

A döntésnél fontos, hogy mikor kezdjük a megtakarítást és mekkora összeggel. Ha azonban döntöttünk, lépjünk, mert az idő ebben az esetben nekünk dolgozik. Minél előbb kezdjük el a megtakarítást, annál jobban járhatunk.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom