Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 22. 15:34

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

A nyugdíj-előtakarékosság formái

Nyugdíj kiegészítésére három féle termék is a rendelkezésünkre áll. Köthetünk nyugdíjbiztosítást, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy nyithatunk egy nyugdíj-előtakarékossági számlát. Mindhárom termék azt a célt szolgálja, hogy kiegészítő jövedelemre tegyünk szert, és anyagi biztonságot teremtsünk magunknak életünk alkonyán. Nem akarjuk, hogy aprópénzt számolva kelljen boltba járnunk. Arra, hogy a nyugat-európában elérhető életszínvonalon éljük le életünk végét, nem sok esélyünk van, de tehetünk magunkért, és már jóval a nyugdíj előtt tehetünk félre pénzt, akar adókedvezménnyel is.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egy speciális fajtája, aminek a megtakarítás a lényege. A hagyományos megtakarítási formákkal szemben szigorúbbak a hozzájutás feltételei, cserébe az állam adókedvezménnyel egészíti ki az általunk befizetett összeget. Eseti vagy rendszeres jelleggel is takaríthatunk meg pénzt. A tapasztalatok alapján a kettő kombinációja a legnépszerűbb. A rendszeres, havi befizetések mellett az ügyfelek gyakran eseti jelleggel fizetnek be nagyobb összegeket. Ennek célja többnyire az adókedvezmény maximális kihasználása. Ez teszi egyébként legnépszerűbbé a terméket a nyugdíj-előtakarékosságok közül.

A futamidő ideális esetben a szerződés megkötésétől a nyugdíjkorhatár eléréséig tart. Jellemző ugyanakkor, hogy a későn eszmélők nem vehetik fel a megtakarításaik összegét költségek nélkül nyugdíjba vonuláskor. Abban az esetben ugyanis, ha tíz éven belül nyúlunk hozzá a befektetéshez, kamatadót kell fizetnünk. Bár a nyugdíjbiztosításunk bármikor felvehető, így tíz évnél korábban vagy a nyugdíjkorhatár elérése előtt is, de így éppen a lényege veszik el, hiszen a kamatadó mellett az adókedvezményt is vissza kell fizetnünk.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Sok pénzintézet kínál nekünk nyugdíjbiztosítást. A választás nem egyszerű, a termékek bonyolultak, alapos utánajárásra van szükség ahhoz, hogy kiválasszuk a nekünk legmegfelelőbbet. Meg kell vizsgálnunk a termék várható hozamát, és a költségekkel is számolnunk kell.

A döntésnél fontos, hogy mikor kezdjük a megtakarítást és mekkora összeggel. Ha azonban döntöttünk, lépjünk, mert az idő ebben az esetben nekünk dolgozik. Minél előbb kezdjük el a megtakarítást, annál jobban járhatunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
5 fontos kérdés és válasz a nyugdíj előtakarékossági számláról

5 fontos kérdés és válasz a nyugdíj előtakarékossági számláról

2023.12.06.

A nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) egy megtakarítási forma, ami segíthet a nyugdíjas évekre való felkészülésben. A számla előnyei közé tartozik, hogy az állami támogatás mellett kamatjövedelmet is biztosít, és a hozzáférési korlátozásoknak köszönhetően a megtakarítások biztonságban vannak. Megválaszolunk 5 kérdést, ami egy NYESZ nyitása előtt felmerülhet.

Tovább olvasom
Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

2024.01.26.

Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy 2023. július elsejétől a kamatjövedelmekre az állam szociális hozzájárulási adót, avagy szochót vet ki. A befektetők számára ez különösen rossz hír volt: adózott jövedelmükből történő befektetések után további adóterhek terhelik őket. Ekkor újra egyre népszerűbb lett a tartós befektetési számla.

Tovább olvasom
Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

Diverzifikáció: így csökkentheted a befektetések kockázatát!

2024.01.09.

A diverzifikáció segíthet csökkenteni a befektetés kockázatát. De mi az a diverzifikáció? Hogyan működik? És miért fontos? És persze hogyan segíthet csökkenteni egy befektetés kockázatát? Szakértőink minden kérdésre választ adnak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával