Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. október 22. 15:34

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

A nyugdíj-előtakarékosság formái

Nyugdíj kiegészítésére három féle termék is a rendelkezésünkre áll. Köthetünk nyugdíjbiztosítást, beléphetünk egy önkéntes nyugdíjpénztárba vagy nyithatunk egy nyugdíj-előtakarékossági számlát. Mindhárom termék azt a célt szolgálja, hogy kiegészítő jövedelemre tegyünk szert, és anyagi biztonságot teremtsünk magunknak életünk alkonyán. Nem akarjuk, hogy aprópénzt számolva kelljen boltba járnunk. Arra, hogy a nyugat-európában elérhető életszínvonalon éljük le életünk végét, nem sok esélyünk van, de tehetünk magunkért, és már jóval a nyugdíj előtt tehetünk félre pénzt, akar adókedvezménnyel is.

A nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az életbiztosítás egy speciális fajtája, aminek a megtakarítás a lényege. A hagyományos megtakarítási formákkal szemben szigorúbbak a hozzájutás feltételei, cserébe az állam adókedvezménnyel egészíti ki az általunk befizetett összeget. Eseti vagy rendszeres jelleggel is takaríthatunk meg pénzt. A tapasztalatok alapján a kettő kombinációja a legnépszerűbb. A rendszeres, havi befizetések mellett az ügyfelek gyakran eseti jelleggel fizetnek be nagyobb összegeket. Ennek célja többnyire az adókedvezmény maximális kihasználása. Ez teszi egyébként legnépszerűbbé a terméket a nyugdíj-előtakarékosságok közül.

A futamidő ideális esetben a szerződés megkötésétől a nyugdíjkorhatár eléréséig tart. Jellemző ugyanakkor, hogy a későn eszmélők nem vehetik fel a megtakarításaik összegét költségek nélkül nyugdíjba vonuláskor. Abban az esetben ugyanis, ha tíz éven belül nyúlunk hozzá a befektetéshez, kamatadót kell fizetnünk. Bár a nyugdíjbiztosításunk bármikor felvehető, így tíz évnél korábban vagy a nyugdíjkorhatár elérése előtt is, de így éppen a lényege veszik el, hiszen a kamatadó mellett az adókedvezményt is vissza kell fizetnünk.

Melyik nyugdíjbiztosítást válasszuk?

Sok pénzintézet kínál nekünk nyugdíjbiztosítást. A választás nem egyszerű, a termékek bonyolultak, alapos utánajárásra van szükség ahhoz, hogy kiválasszuk a nekünk legmegfelelőbbet. Meg kell vizsgálnunk a termék várható hozamát, és a költségekkel is számolnunk kell.

A döntésnél fontos, hogy mikor kezdjük a megtakarítást és mekkora összeggel. Ha azonban döntöttünk, lépjünk, mert az idő ebben az esetben nekünk dolgozik. Minél előbb kezdjük el a megtakarítást, annál jobban járhatunk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

Babakötvény limit: új szabály korlátozza a magas hozamú befektetést

2024.02.21.

A Babakötvény nem érhető el korlátlanul. A kormány 1,2 millió forintban maximalizálta az évente befizethető összeget. Miért fontos ez? Mit jelent ez a változtatás a befektetőknek? Érdemes így is befizetni a Babakötvénybe? A változás fontos, ezért utánajártunk. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Tovább olvasom
Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

Kezdő befektető vagy? Jó, ha ezeket tudod a tartós befektetési számláról

2024.01.26.

Tavaly nyáron bombaként robbant a hír, hogy 2023. július elsejétől a kamatjövedelmekre az állam szociális hozzájárulási adót, avagy szochót vet ki. A befektetők számára ez különösen rossz hír volt: adózott jövedelmükből történő befektetések után további adóterhek terhelik őket. Ekkor újra egyre népszerűbb lett a tartós befektetési számla.

Tovább olvasom
10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

10 gyakori pénzügyi hiba, amiket ne kövess el!

2024.05.21.

A pénzügyi stabilitás és függetlenség elérése mindannyiunk számára fontos cél, azonban sokan elkövetnek olyan hibákat, amelyek akadályozzák ezt az utat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tíz leggyakoribb pénzügyi hibát, amelyeket érdemes elkerülni, hogy megalapozottabb és biztosabb pénzügyi jövőt építhessünk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával