Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

2021.12.31.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 31. 16:57

Az 50/30/20 szabály régóta ismeretes, és már sokan alkalmazzák is a mindennapjaik során, ezzel komoly eredményeket érve el.

Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

Nem csak napjainkban, de mondhatjuk, hogy a történelem folyamán mindig voltak olyanok, akik egyik napról a másikra éltek, és nem tudtak megfelelő tartalékokat felhalmozni, ez pedig súlyos gondokhoz vezetett, vezet, és persze vezetni fog a jövőben is – az 50/30/20 szabály erre kínál egyfajta megoldást.

Az 50/30/20 szabály segítségével könnyen változtathatsz az eddigi pénzügyi szokásaidon. A lényege, hogy minél nagyobb megtakarítást halmozhass fel anélkül, hogy ezért különösebb pénzügyi ismereteket kelljen szerezned. Ha eddig nem sikerült spórolnod, vagy nem eleget, esetleg mindig azt veszed észre, hogy a hónap végére épphogy csak sikerül eljutnod anyagi gondok nélkül, akkor érdemes megismerkedned az 50/30/20 szabállyal.

Mit takar pontosan az 50/30/20 szabály?

Az 50/30/20 szabályt nevezhetjük spórolási technikának, de a stratégia is kifejezi a lényegét. A három szám azt az arányt mutatja meg, hogy milyen hányadokban költhetsz ahhoz, hogy az anyagi körülményeid fenntarthatók legyenek, illetve képes legyél tartalékot is felhalmozni, ami a pénzügyi vészhelyzetekben lehet a segítségedre.

Az 50-es

Az 50 a havi fix kiadásaidra vonatkozik, százalékos értékben, azaz a bevételeid 50%-át költheted eszerint a fix kiadásaidra. Ilyen például a lakbér, a rezsi, az esetleges hiteleid törlesztőrészletei, a biztosítások, a közlekedéssel, illetve, ha van, az autóddal kapcsolatos kiadások, vagy tulajdonképpen bármi, amire fixen költened kell minden egyes hónapban, kivéve a bevásárlásokat.

Az 50/30/20 szabály szerint a bevételeid 50%-ának fedeznie kell a havi kiadásaidat. Ha a fix kiadásaid összege meghaladja a beérkező pénzeid felét, akkor az anyagi helyzetedhez képest túlköltekezel, ami egyenes út ahhoz, hogy ne legyél képes megtakarításokat felhalmozni.

A 30-as

A fenti példából kiindulva a 30 a bevételeid következő 30%-át jelenti; ezt használhatod fel a változó kiadásaidra. Minden olyan költésed ebbe a kategóriába tartozik, ami nem havi rendszerességű, avagy változó összegű; ilyen lehet a bevásárlás, az különféle szolgáltatások igénybevétele, mint például a fodrászat, a kozmetikus, a fogászati kezelés, vagy akár a hétvégi programok.

Az 50/30/20 szabály értelmében ezekre a dolgokra a fizetésednek legfeljebb a 30%-át szabad elköltened, mivel a fennmaradó 20% adja a lényeget.

A 20-as

A bevételeid 20%-a az 50/30/20 szabály alapvető lényege, azaz a megtakarítás; ez az az összeg, amit érdemes havonta félretenned, ugyanis ez képezi majd azt a tartalékot, ami a „nehezebb időkben” jól jöhet.

Ez alatt nem a párnahuzatba rejtett pénzkötegeket kell érteni, bár természetesen a készpénz-megtakarításokra is gondolunk, hanem az olyan jellegű befektetésekre, mint amilyen például a nyugdíj-megtakarítás.

Fontos, hogy az 50/30/20 szabály szerint ehhez a 20%-hoz alapesetben nem szabad hozzányúlnod, kizárólag abban a helyzetben, amire szánod azt. Ha betartod az 50/30/20 szabályt, akkor komoly anyagi tartalékot halmozhatsz fel.

Mit tegyél, ha ezt nem tudod megvalósítani?

Fontos azonban tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy az 50/30/20 szabály csupán egy iránymutatás, és sajnos nem kínál univerzális megoldást mindenki számára. Rengeteg tényező befolyásolhatja azt, hogy kinek milyen arányosítás felel meg, illetve, hogy egyáltalán mi valósítható meg az életében; sok múlik a fizetésen, a lakhatási költségeken és az egyéb, egyedi tényezőkön is.

A megtakarítást azonban már egy egészen kis összeggel is érdemes elkezdeni, és az 50/30/20 szabályt is átalakíthatod úgy, hogy az megfeleljen az élethelyzetednek. Akkor is jól jársz, ha a fizetésednek mindössze a 10%-át tudod havonta félretenni, de – nyilvánvalóan – minél magasabb ez az összeg, annál előnyösebb helyzetbe kerülsz.

A legfontosabb, hogy kialakuljon benned a pénzügyi tudatosság a saját anyagi helyzeteddel és lehetőségeiddel kapcsolatban, enélkül ugyanis nem tudsz kellően megfontolt döntést hozni, legyen szó megtakarításról, vagy akár egy hitel igényléséről.

Alkalmazd Te is az 50/30/20 szabályt a mindennapjaid során, és nagyon hamar feltűnik majd, hogy mennyivel biztonságosabbá válik az anyagi helyzeted! Ha pedig hitelfelvételre kerül a sor, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a pénzintézetek legjobb ajánlatait, válaszd ki azt, amelyik a leginkább megfelel a céljaidnak, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

2021.02.18.

Ha követed a kiadásaidat, tudhatod, hogy mire mennyit költesz, és a spórolás is könnyebben fog menni. Alábbi cikkünkben megmagyarázzuk, hogy miért!

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

2022.03.08.

Pénzügyi hibákat minden életkorban elkövetünk, de a harmincas korosztálynak vannak tipikus hibái – ha ebbe a korcsoportba tartozol, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

Hogyan alkalmazhatod az 50-30-20 szabályt a pénzügyeidben?

2024.05.10.

A pénzügyekben is érdemes szabályokat alkalmazni. Nem is kell kitalálni őket, hiszen már valaki megtette ezt. Az egyik legjobb és legtöbbet használt szabály az 50-30-20 szabály, De mi is ez a szabály? Hogyan hat ez a pénzügyeinken keresztül az életünkre? Érdemes alkalmazni? Mutatjuk, mit gondolnak erről szakértőink.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával