Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

2021.07.14.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 21:25

A pandémia helyzetére tekintettel a kormány döntése alapján 2020. március 18-ig folyósított kölcsönök törlesztőrészletének megfizetése alól mentességet kaptak az adósok. Ugye, ahogy az már világossá vált, a hitelmoratórium, vagyis más néven fizetési haladék időtartama alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést teljesíteni, azaz nem lehet semmilyen felmerülő fizetési kötelezettséged a kölcsönödre nézve.

A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

Az eredeti változat hatálya alapján a szüneteltetés a 2020-as év végéig tartott, ezt azonban kitolták 2021. június 30-ig, mostanság viszont még ezt az érvényességet is kiterjesztették, így végül a moratórium meghosszabbítása a jelen állás szerint szeptember végéig aktuális.

Milyen hatásai vannak a törlesztési moratóriumnak?

Az nyilvánvaló, hogy az intézkedéssel a kormány a járványügyi és a gazdasági recesszió lehetséges negatív hatásait szándékozik mérsékelni, hiszen a háztartásoknál, vállalatoknál maradó plusz pénz – a havi törlesztőrészletek összege – segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a moratórium csupán egy halasztás, a bankok természetesen nem engedik el a tartozások, kölcsönök egy fillérjét sem, és az összeg bizony a szüneteltetés idősávja alatt is kamatozik, a felhalmozott hiteldíj mértékét pedig a késedelmi intervallum lejárta után a normál törlesztőrészletekkel együtt vissza kell fizetni. Tiszta szerencse, hogy az új kamatelemre már további kamatot nem számolhatnak fel a pénzintézetek. További fontos szabályozás a bankok számára, hogy a szüneteltetés után sem emelkedhetnek az egyéni havi fizetési kötelezettségek összegei a moratórium előtti időszak mértékei fölé, tehát kizárólag a futamidő meghosszabbításával operálhatnak a pénzintézetek. Vagyis a jelenleg kényelmesnek titulált fizetési haladék miatt a havi részletünk nem fog ugyan emelkedni, a banknak visszafizetendő teljes összeg viszont igen, ami érthető is, hiszen tovább használjuk a bank kihelyezett pénzét, így a kamatfizetési restanciánk is nagyobb.

Mi történik majd a moratórium meghosszabbítása és lejárta után?

Erre vonatkozóan még nincsenek biztos válaszok, de az megkérdőjelezhetetlenül kijelenthető, hogy a moratórium meghosszabbítása és lejárta után is lesznek hátrányos helyzetű adósok, akik valamilyen jelleggel továbbra is rászorulnak majd a financiális könnyítés formáira. Az pedig még teljes mértékben a jövő zenéje, hogy a törlesztési tehermentesítés milyen arculatokkal, illetve pontosan kiknek lesz elérhető októbertől. Mindenesetre nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a fizetési moratórium intézményének előnyeivel csak akkor éljünk, amennyiben ez tényleg indokolt, mert bár lehet, hogy most a jelenben kényelmesnek tűnik, de a jövőben bizony komolyan fizetnünk kell majd érte.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Év végéig marad a személyi kölcsön THM plafon – érdemes még kihasználni?

Év végéig marad a személyi kölcsön THM plafon – érdemes még kihasználni?

2020.12.04.

Mi a hasonlóság a hitelmoratóriumban és a személyi kölcsön THM plafon bevezetésében? Mindkettő a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz köthető gazdasági nehézségek miatt vált indokolttá. És mi bennük a különbség? A moratóriumot meghosszabbították 2021. június 30-ig, a személyi kölcsön THM plafon viszont csak 2020 végéig marad velünk.

Tovább olvasom
Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

2021.05.19.

A Covid19 miatt hazánkban is rengeteg ember pénzügyi biztonsága vált kérdésessé alig néhány hónap alatt. A felmerült helyzet miatt, egyfajta mentőövként tavaly márciusban bevezették, majd januárban meghosszabbították a hitelmoratóriumot. A lehetőséggel rengetegen éltek, annak ellenére is, hogy minden, a moratóriummal érintett hitel lejárata jelentősen kitolódhat. Ennek egyébként teljesen racionális magyarázata van.

Tovább olvasom
Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium

2023.01.10.

Megszűnt a hiteltörlesztési moratórium 2023 januárjában, azaz mostantól azoknak is fizetniük kell a hitelüket, akik a végsőkig elmentek.

Tovább olvasom
Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

2021.06.28.

Nő a futamidő, ha bekerültél a moratóriumba, ez bizonyos; a kérdés csak az, hogy mennyivel. Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával