Hirdetés

A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

2021.07.14.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. július 14. 14:53

A pandémia helyzetére tekintettel a kormány döntése alapján 2020. március 18-ig folyósított kölcsönök törlesztőrészletének megfizetése alól mentességet kaptak az adósok. Ugye, ahogy az már világossá vált, a hitelmoratórium, vagyis más néven fizetési haladék időtartama alatt nem kell tőke-, kamat- és díjfizetést teljesíteni, azaz nem lehet semmilyen felmerülő fizetési kötelezettséged a kölcsönödre nézve.

A moratórium meghosszabbítása szeptemberig

Az eredeti változat hatálya alapján a szüneteltetés a 2020-as év végéig tartott, ezt azonban kitolták 2021. június 30-ig, mostanság viszont még ezt az érvényességet is kiterjesztették, így végül a moratórium meghosszabbítása a jelen állás szerint szeptember végéig aktuális.

Milyen hatásai vannak a törlesztési moratóriumnak?

Az nyilvánvaló, hogy az intézkedéssel a kormány a járványügyi és a gazdasági recesszió lehetséges negatív hatásait szándékozik mérsékelni, hiszen a háztartásoknál, vállalatoknál maradó plusz pénz – a havi törlesztőrészletek összege – segíthet átvészelni ezt a nehéz időszakot. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról a tényről, hogy a moratórium csupán egy halasztás, a bankok természetesen nem engedik el a tartozások, kölcsönök egy fillérjét sem, és az összeg bizony a szüneteltetés idősávja alatt is kamatozik, a felhalmozott hiteldíj mértékét pedig a késedelmi intervallum lejárta után a normál törlesztőrészletekkel együtt vissza kell fizetni. Tiszta szerencse, hogy az új kamatelemre már további kamatot nem számolhatnak fel a pénzintézetek. További fontos szabályozás a bankok számára, hogy a szüneteltetés után sem emelkedhetnek az egyéni havi fizetési kötelezettségek összegei a moratórium előtti időszak mértékei fölé, tehát kizárólag a futamidő meghosszabbításával operálhatnak a pénzintézetek. Vagyis a jelenleg kényelmesnek titulált fizetési haladék miatt a havi részletünk nem fog ugyan emelkedni, a banknak visszafizetendő teljes összeg viszont igen, ami érthető is, hiszen tovább használjuk a bank kihelyezett pénzét, így a kamatfizetési restanciánk is nagyobb.

Mi történik majd a moratórium meghosszabbítása és lejárta után?

Erre vonatkozóan még nincsenek biztos válaszok, de az megkérdőjelezhetetlenül kijelenthető, hogy a moratórium meghosszabbítása és lejárta után is lesznek hátrányos helyzetű adósok, akik valamilyen jelleggel továbbra is rászorulnak majd a financiális könnyítés formáira. Az pedig még teljes mértékben a jövő zenéje, hogy a törlesztési tehermentesítés milyen arculatokkal, illetve pontosan kiknek lesz elérhető októbertől. Mindenesetre nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a fizetési moratórium intézményének előnyeivel csak akkor éljünk, amennyiben ez tényleg indokolt, mert bár lehet, hogy most a jelenben kényelmesnek tűnik, de a jövőben bizony komolyan fizetnünk kell majd érte.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

2021.06.28.

Nő a futamidő, ha bekerültél a moratóriumba, ez bizonyos; a kérdés csak az, hogy mennyivel. Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

2020.11.22.

A koronavírus hatalmas nyomással nehezedik a mindennapi életünkre, az egészségünkre és a gazdaságra egyaránt, ezért 2020 márciusában a magyar kormány bevezette az úgynevezett hitelmoratóriumot a lakossági kölcsönökre, amely 2020. december 31.-ig tart, és 2021. január 1.-vel minden visszatér a normális kerékvágásba, vagyis a törlesztés úgy folytatódik, mint a korábbiakban.

Tovább olvasom
Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

2021.07.21.

A magyar bankszektor egy pillanatra sem pihen; az elmúlt időszakban is történt néhány olyan érdekesség, amelyekről neked is érdemes tudnod.

Tovább olvasom
Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

Törlesztési moratórium – mi az oka, hogy későbbre tolódik a hitel lejárata?

2021.05.19.

A Covid19 miatt hazánkban is rengeteg ember pénzügyi biztonsága vált kérdésessé alig néhány hónap alatt. A felmerült helyzet miatt, egyfajta mentőövként tavaly márciusban bevezették, majd januárban meghosszabbították a hitelmoratóriumot. A lehetőséggel rengetegen éltek, annak ellenére is, hogy minden, a moratóriummal érintett hitel lejárata jelentősen kitolódhat. Ennek egyébként teljesen racionális magyarázata van.

Tovább olvasom