Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:02

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

A babaváró hitel 2022. december 31.-ig igényelhető, és remek lehetőséget nyújt azoknak a házaspároknak, akik gyermeket, vagy gyermekeket szeretnének vállalni, hiszen akár 10 millió forint kamatmentes hitelhez is juthatnak, ami a harmadik gyermek megszületése után támogatássá alakul át, azaz nem kell visszafizetni. A törlesztőrészlet fix a futamidő végéig, azaz kiszámítható, és – szerencsés esetben – kamatmentes is, ráadásul a futamidő 20 év, tehát nem kell magas törlesztéssel számolni, viszont minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni hozzá, ami lehet hazai TB jogviszony, vagy nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony, de a külföldi jogviszony is beleszámít, ha az igénylő magyar állampolgár.

Fontos, hogy a hitelt követő öt éven belül meg kell születnie az első gyermeknek, ellenkező esetben ugyanis a babaváró hitel piaci kamatozásúvá alakul át, ráadásul a korábban igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni, méghozzá egy összegben, 120 napon belül.

Az első gyermek születése után három évig szüneteltethető a törlesztés, ez azonban nem automatikus; jelenteni kell a bank felé a tényt a gyermek megszületése után, lehetőleg minél hamarabb.

Fontos azonban tudni, hogy a törvény szerint a magzat már 12 hetes korától kezdve gyermeknek számít, tehát nem csak a gyermek születése után lehet jelezni a banknak az örömteli eseményt, hanem már a terhesség alatt is. Azt azonban a szülőknek kell eldöntenie, hogy mikor teszik meg a bejelentést; mindkét esetnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai is.

A terhesség alatti bejelentés előnye és hátránya

Érdemes már a gyermek magzatkorában bejelenteni a vállalás teljesítését, ez ugyanis biztonságosabb, mintha ugyanezt a gyermek születése után tennénk meg. Előfordulhat vetélés, ami tragikus, de emellett anyagilag is komoly probléma lehet, és a bejelentés miatt legalább ez utóbbi elkerülhetővé válik.

A pénzintézetek a várandósság bejelentésekor igazolást kérnek, amihez először ki kell tölteni egy, a bank által biztosított formanyomtatványt, amely gyakorlatilag egy nyilatkozat a várandósságról, ez után pedig egy hivatalos dokumentumot is be kell szerezni ennek igazolására, ami lehet orvosi igazolás, vagy a várandós kiskönyv; bankonként eltérő, hogy melyiket kérik.

Fontos tudni, hogy hátránya is van a korai bejelentésnek: a moratórium-kérelem és a gyermek bejelentése egy időben kell, hogy megtörténjen, így tehát már a terhesség ideje alatt elkezdődik a három évnyi törlesztési moratórium, azaz a GYES, vagy GYED ideje alatt lejár, és nehezebb lehet kigazdálkodni a havi részleteket a törlesztés újraindulása után.

A gyermek születése utáni bejelentés előnye

Ha a gyermek megszületése után jelentjük a banknak a tényeket, akkor már nem orvosi igazolást, vagy terhességi kiskönyvet kell bemutatni, hanem a születési anyakönyvei kivonatot és a baba okmányait kell magunkkal vinni. Emellett természetesen az erre vonatkozó formanyomtatványt is ki kell tölteni, amelyben a vállalás teljesítését jelentjük be.

Az előny kikövetkeztethető a fentiekből: ha a bejelentést a gyermek megszületése után tesszük meg, akkor a 3 éves moratórium a GYED lejártakor fog véget érni, azaz már az anya keresete is hozzájárulhat a törlesztés újraindulásához. Persze az egész el is kerülhető, ha további gyermekek vállalását tervezzük: a második gyermek születésével a három év újraindul, emellett pedig a tőketartozás felét elengedik, ha pedig harmadik gyermek is születik, akkor a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis a babaváró hitel teljes egészében támogatássá alakul át.

A bejelentésnek határideje is van, amit mindenképpen tartani kell. A gyerek megszületését követően hatvan nap áll rendelkezésre, ezt pedig a jogszabály írja elő, aminek értelmében nem lehet érvényesíteni a kamatmentességet, ha kifutunk a határidőből.

Ha szeretnéd igényelni a babaváró hitelt, azt oldalunkon keresztül is megteheted. Tekintsd meg a bankok ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

2023.08.29.

A Babaváró hitel még csak idén fog igazán felpörögni, hiszen az év végétől megváltoznak a szabályai. Ez azonban nem csak egy nagy lehetőség, hanem egy veszélyekkel teli út is. Azért persze nem kell megijedni. A buktatók elkerülhetők. A Banknavigátor szakértői segítenek ebben.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával