fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. március 10. 10:44

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

A babaváró hitel 2022. december 31.-ig igényelhető, és remek lehetőséget nyújt azoknak a házaspároknak, akik gyermeket, vagy gyermekeket szeretnének vállalni, hiszen akár 10 millió forint kamatmentes hitelhez is juthatnak, ami a harmadik gyermek megszületése után támogatássá alakul át, azaz nem kell visszafizetni. A törlesztőrészlet fix a futamidő végéig, azaz kiszámítható, és – szerencsés esetben – kamatmentes is, ráadásul a futamidő 20 év, tehát nem kell magas törlesztéssel számolni, viszont minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni hozzá, ami lehet hazai TB jogviszony, vagy nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony, de a külföldi jogviszony is beleszámít, ha az igénylő magyar állampolgár.

Fontos, hogy a hitelt követő öt éven belül meg kell születnie az első gyermeknek, ellenkező esetben ugyanis a babaváró hitel piaci kamatozásúvá alakul át, ráadásul a korábban igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni, méghozzá egy összegben, 120 napon belül.

Az első gyermek születése után három évig szüneteltethető a törlesztés, ez azonban nem automatikus; jelenteni kell a bank felé a tényt a gyermek megszületése után, lehetőleg minél hamarabb.

Fontos azonban tudni, hogy a törvény szerint a magzat már 12 hetes korától kezdve gyermeknek számít, tehát nem csak a gyermek születése után lehet jelezni a banknak az örömteli eseményt, hanem már a terhesség alatt is. Azt azonban a szülőknek kell eldöntenie, hogy mikor teszik meg a bejelentést; mindkét esetnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai is.

A terhesség alatti bejelentés előnye és hátránya

Érdemes már a gyermek magzatkorában bejelenteni a vállalás teljesítését, ez ugyanis biztonságosabb, mintha ugyanezt a gyermek születése után tennénk meg. Előfordulhat vetélés, ami tragikus, de emellett anyagilag is komoly probléma lehet, és a bejelentés miatt legalább ez utóbbi elkerülhetővé válik.

A pénzintézetek a várandósság bejelentésekor igazolást kérnek, amihez először ki kell tölteni egy, a bank által biztosított formanyomtatványt, amely gyakorlatilag egy nyilatkozat a várandósságról, ez után pedig egy hivatalos dokumentumot is be kell szerezni ennek igazolására, ami lehet orvosi igazolás, vagy a várandós kiskönyv; bankonként eltérő, hogy melyiket kérik.

Fontos tudni, hogy hátránya is van a korai bejelentésnek: a moratórium-kérelem és a gyermek bejelentése egy időben kell, hogy megtörténjen, így tehát már a terhesség ideje alatt elkezdődik a három évnyi törlesztési moratórium, azaz a GYES, vagy GYED ideje alatt lejár, és nehezebb lehet kigazdálkodni a havi részleteket a törlesztés újraindulása után.

A gyermek születése utáni bejelentés előnye

Ha a gyermek megszületése után jelentjük a banknak a tényeket, akkor már nem orvosi igazolást, vagy terhességi kiskönyvet kell bemutatni, hanem a születési anyakönyvei kivonatot és a baba okmányait kell magunkkal vinni. Emellett természetesen az erre vonatkozó formanyomtatványt is ki kell tölteni, amelyben a vállalás teljesítését jelentjük be.

Az előny kikövetkeztethető a fentiekből: ha a bejelentést a gyermek megszületése után tesszük meg, akkor a 3 éves moratórium a GYED lejártakor fog véget érni, azaz már az anya keresete is hozzájárulhat a törlesztés újraindulásához. Persze az egész el is kerülhető, ha további gyermekek vállalását tervezzük: a második gyermek születésével a három év újraindul, emellett pedig a tőketartozás felét elengedik, ha pedig harmadik gyermek is születik, akkor a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis a babaváró hitel teljes egészében támogatássá alakul át.

A bejelentésnek határideje is van, amit mindenképpen tartani kell. A gyerek megszületését követően hatvan nap áll rendelkezésre, ezt pedig a jogszabály írja elő, aminek értelmében nem lehet érvényesíteni a kamatmentességet, ha kifutunk a határidőből.

Ha szeretnéd igényelni a babaváró hitelt, azt oldalunkon keresztül is megteheted. Tekintsd meg a bankok ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

KHR listások kaphatnak babaváró hitelt?

2021.03.08.

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), avagy régebbi, de ma is széles körben használt nevén a BAR (Banki Adós- és Hitelinformációs Rendszer) a hitelfelvételek kapcsán nem számít nagy népszerűségnek. Amennyiben valaki negatív minősítéssel kerül be a nyilvántartásba, akkor gyakorlatilag minden hitelfelvételi lehetőségről lemondhat. De van-e remény a KHR listások számára, ha Babaváró hitelt szeretnének igényelni.

Tovább olvasom
A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

Babaváró hitel: mutatjuk a munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókat

2022.01.25.

Munkaviszonnyal kapcsolatos tudnivalókban a babaváró hitel is bővelkedik; az alábbiakból mindent megtudhatsz.

Tovább olvasom
Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

Babaváró hitel – Könnyítéseket vezettek be a TB jogviszonynál

2021.11.15.

A Babaváró hitel az elmúlt évek egyik slágerterméke. Számtalan család élt a lehetőséggel, és vállalt gyermeket a Babaváró hitel igénylése miatt. A kormány népességfogyás lassítását célzó támogatása tehát jól működik, vannak azonban, akik nem tudták teljesíteni az elvárt feltételek. A TB jogviszonyt érintő könnyítésekkel viszont még szélesebb körben vált elérhetővé a Babaváró hitel.

Tovább olvasom