Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:02

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

A babaváró hitel 2022. december 31.-ig igényelhető, és remek lehetőséget nyújt azoknak a házaspároknak, akik gyermeket, vagy gyermekeket szeretnének vállalni, hiszen akár 10 millió forint kamatmentes hitelhez is juthatnak, ami a harmadik gyermek megszületése után támogatássá alakul át, azaz nem kell visszafizetni. A törlesztőrészlet fix a futamidő végéig, azaz kiszámítható, és – szerencsés esetben – kamatmentes is, ráadásul a futamidő 20 év, tehát nem kell magas törlesztéssel számolni, viszont minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni hozzá, ami lehet hazai TB jogviszony, vagy nappali tagozatos felsőoktatási jogviszony, de a külföldi jogviszony is beleszámít, ha az igénylő magyar állampolgár.

Fontos, hogy a hitelt követő öt éven belül meg kell születnie az első gyermeknek, ellenkező esetben ugyanis a babaváró hitel piaci kamatozásúvá alakul át, ráadásul a korábban igénybe vett állami kamattámogatást is vissza kell fizetni, méghozzá egy összegben, 120 napon belül.

Az első gyermek születése után három évig szüneteltethető a törlesztés, ez azonban nem automatikus; jelenteni kell a bank felé a tényt a gyermek megszületése után, lehetőleg minél hamarabb.

Fontos azonban tudni, hogy a törvény szerint a magzat már 12 hetes korától kezdve gyermeknek számít, tehát nem csak a gyermek születése után lehet jelezni a banknak az örömteli eseményt, hanem már a terhesség alatt is. Azt azonban a szülőknek kell eldöntenie, hogy mikor teszik meg a bejelentést; mindkét esetnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai is.

A terhesség alatti bejelentés előnye és hátránya

Érdemes már a gyermek magzatkorában bejelenteni a vállalás teljesítését, ez ugyanis biztonságosabb, mintha ugyanezt a gyermek születése után tennénk meg. Előfordulhat vetélés, ami tragikus, de emellett anyagilag is komoly probléma lehet, és a bejelentés miatt legalább ez utóbbi elkerülhetővé válik.

A pénzintézetek a várandósság bejelentésekor igazolást kérnek, amihez először ki kell tölteni egy, a bank által biztosított formanyomtatványt, amely gyakorlatilag egy nyilatkozat a várandósságról, ez után pedig egy hivatalos dokumentumot is be kell szerezni ennek igazolására, ami lehet orvosi igazolás, vagy a várandós kiskönyv; bankonként eltérő, hogy melyiket kérik.

Fontos tudni, hogy hátránya is van a korai bejelentésnek: a moratórium-kérelem és a gyermek bejelentése egy időben kell, hogy megtörténjen, így tehát már a terhesség ideje alatt elkezdődik a három évnyi törlesztési moratórium, azaz a GYES, vagy GYED ideje alatt lejár, és nehezebb lehet kigazdálkodni a havi részleteket a törlesztés újraindulása után.

A gyermek születése utáni bejelentés előnye

Ha a gyermek megszületése után jelentjük a banknak a tényeket, akkor már nem orvosi igazolást, vagy terhességi kiskönyvet kell bemutatni, hanem a születési anyakönyvei kivonatot és a baba okmányait kell magunkkal vinni. Emellett természetesen az erre vonatkozó formanyomtatványt is ki kell tölteni, amelyben a vállalás teljesítését jelentjük be.

Az előny kikövetkeztethető a fentiekből: ha a bejelentést a gyermek megszületése után tesszük meg, akkor a 3 éves moratórium a GYED lejártakor fog véget érni, azaz már az anya keresete is hozzájárulhat a törlesztés újraindulásához. Persze az egész el is kerülhető, ha további gyermekek vállalását tervezzük: a második gyermek születésével a három év újraindul, emellett pedig a tőketartozás felét elengedik, ha pedig harmadik gyermek is születik, akkor a teljes tőketartozás elengedésre kerül, vagyis a babaváró hitel teljes egészében támogatássá alakul át.

A bejelentésnek határideje is van, amit mindenképpen tartani kell. A gyerek megszületését követően hatvan nap áll rendelkezésre, ezt pedig a jogszabály írja elő, aminek értelmében nem lehet érvényesíteni a kamatmentességet, ha kifutunk a határidőből.

Ha szeretnéd igényelni a babaváró hitelt, azt oldalunkon keresztül is megteheted. Tekintsd meg a bankok ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

Így kerülheted el a Babaváró hitel buktatóit!

2023.08.29.

A Babaváró hitel még csak idén fog igazán felpörögni, hiszen az év végétől megváltoznak a szabályai. Ez azonban nem csak egy nagy lehetőség, hanem egy veszélyekkel teli út is. Azért persze nem kell megijedni. A buktatók elkerülhetők. A Banknavigátor szakértői segítenek ebben.

Tovább olvasom
A babaváró hitelről mit kell tudni?

A babaváró hitelről mit kell tudni?

2020.03.10.

A babaváró hitelről mit kell tudni? 2019. július 1.-től vehető igénybe, és tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsön, amit kizárólag házastársak igényelhetnek.

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

2022.04.18.

Köss életbiztosítást a babaváró hitel felvételével egy időben! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom