Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:37

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Az első lakás vásárlása csak a szerencsésebb helyzetben lévőknek sétagalopp, mindenki másnak nehézkes folyamat, ami – ha hitellel történik – évekig, sőt, évtizedekig is elhúzódhat. Érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel, hiszen akár sokkal könnyebben is megoldható a lakásvásárlás.

Egy ingatlanhitel felvételéhez önerőre is szükség van, ami lehet megtakarítás, pótfedezet, vagy támogatás, és a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 20%-a. További, fontos tudnivaló, hogy a hitel várható havi törlesztőrészlete 500 ezer forint havi jövedelem alatt nem haladhatja meg annak 50%-át, 500 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a 60%-ot.

Az önerő azonban a legsarkalatosabb pont; sokan itt akadnak el, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek akkora megtakarítással, ami elegendő lenne a hitel felvételéhez. Lássuk, milyen lehetőségekkel lehet megkönnyíteni ezt a helyzetet!

Első lakás vásárlása – megtakarítások

Erre a pontra nem érdemes sok szót pazarolni, hiszen aki rendelkezik valamilyen megtakarítással, ami elegendő a lakáshitel felvételéhez, könnyedén tudja megoldani az első lakás vásárlását. Azonban egyetlen dolgot muszáj megemlíteni: a lakástakarékot.

Néhány évvel ezelőtt még igen népszerű megtakarítási forma volt a lakástakarék, amit az állam 30%-os adójóváírással is támogatott. Sajnos ebben a formában lakástakarék-pénztári szerződés már nem köthető, de a korábban elindított szerződések most is felhasználhatóak lakásvásárlásra.

Első lakás vásárlása – pótfedezet bevonása

Egy meglévő ingatlan segítség lehet egy újabb ingatlan megvásárlásában; ez lehet szülő, vagy rokon ingatlana is, ha beleegyezik az ügyletbe. Fontos viszont, hogy pótfedezet bevonásakor nem csak az újonnan megvásárolt ingatlanra kerül jelzálog, hanem a pótfedezetként bevont ingatlanra is, azaz nemfizetés esetén ezt az ingatlant is elárverezheti a bank, tehát kockázatosabb, mint egyetlen ingatlanra hitelt felvenni.

Első lakás vásárlása – támogatások felhasználása 

Napjainkban számos támogatás érhető el a családosok, vagy családot tervezők számára, amelyek nagy többsége ingatlanhitel önerejeként is felhasználható; ezek a CSOK, a Falusi CSOK, az ezek mellé igényelhető, kedvezményes, kamattámogatott lakáshitel, valamint a Babaváró hitel.

A CSOK és a Falusi CSOK abban az esetben igényelhető egyedülállók számára is, ha gyermeket nevelnek, és önerőként is csak akkor használhatóak fel, ha meglévő gyermekre igényelték őket, bár van olyan pénzintézet is, amely a vállalt gyermekekre vonatkozó összeget is figyelembe veszi. A CSOK mellé igényelhető fix évi 3%-os hitel is. Lényeges azonban, hogy a Falusi CSOK csak részben lehet önerő, egy másik részét felújításra kell fordítani.

A Babaváró hitel a CSOK-kal szemben csak házaspárok számára jelenthet megoldást, és kizárólag vállalt gyermekre lehet igényelni. A Babaváró hitel szabadon felhasználható, de ha az igénylésétől számított 90 napon belül szeretnénk önerőként felhasználni, akkor csak a 75%-át számítják be; érdemes tehát kivárni azt a három hónapot.

Első lakás vásárlása – lakáshitelek

Természetesen az önerő önmagában csak akkor elegendő az első lakás megvásárlásához, ha kifejezetten sok, avagy, ha kifejezetten olcsó ingatlant tudunk megvásárolni belőle. Így tehát a lakáshitelek kérdését is érdemes megvizsgálni, de csak röviden, hiszen számos egyéb cikkben foglalkoztunk már velük – és fogunk is még.

Érdemes először is utánanézni a támogatott konstrukcióknak; ilyen a Zöld hitel is, ami az energiahatékony, új építésű lakások megvásárlására használható fel, cserébe alacsony kamatot garantál. Mivel keretösszeget határoztak meg számára – és az elfogyott –, így jelenleg nem elérhető, de nem kizárt, hogy újra megjelenik, másrészt más típusú konstrukciók is felbukkanhatnak még.

Ha támogatott konstrukció épp nem áll rendelkezésre, akkor pedig fontos, hogy a különböző pénzintézetek ajánlatait összehasonlítva válasszuk ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseinknek, illetve a lehető legkedvezőbb.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni az első lakásod megvásárlásához, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Tovább olvasom
Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

2022.06.30.

A Takarék Otthon Lakáshitellel érdemes lehet neked is megismerkedned, hiszen egy kiszámítható, biztonságos konstrukcióról van szó.

Tovább olvasom
Lakáshitel igénylése külföldi jövedelemmel

Lakáshitel igénylése külföldi jövedelemmel

2021.06.02.

Külföldi jövedelemmel rendelkezel, és szeretnél lakáshitelt igényelni? Nem lesz könnyű dolgod, de, ha megfogadod az alábbiakat, meg fogod tudni oldani!

Tovább olvasom