fbpx
Hirdetés

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 25. 11:22

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Az első lakás vásárlása csak a szerencsésebb helyzetben lévőknek sétagalopp, mindenki másnak nehézkes folyamat, ami – ha hitellel történik – évekig, sőt, évtizedekig is elhúzódhat. Érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel, hiszen akár sokkal könnyebben is megoldható a lakásvásárlás.

Egy ingatlanhitel felvételéhez önerőre is szükség van, ami lehet megtakarítás, pótfedezet, vagy támogatás, és a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 20%-a. További, fontos tudnivaló, hogy a hitel várható havi törlesztőrészlete 500 ezer forint havi jövedelem alatt nem haladhatja meg annak 50%-át, 500 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a 60%-ot.

Az önerő azonban a legsarkalatosabb pont; sokan itt akadnak el, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek akkora megtakarítással, ami elegendő lenne a hitel felvételéhez. Lássuk, milyen lehetőségekkel lehet megkönnyíteni ezt a helyzetet!

Első lakás vásárlása – megtakarítások

Erre a pontra nem érdemes sok szót pazarolni, hiszen aki rendelkezik valamilyen megtakarítással, ami elegendő a lakáshitel felvételéhez, könnyedén tudja megoldani az első lakás vásárlását. Azonban egyetlen dolgot muszáj megemlíteni: a lakástakarékot.

Néhány évvel ezelőtt még igen népszerű megtakarítási forma volt a lakástakarék, amit az állam 30%-os adójóváírással is támogatott. Sajnos ebben a formában lakástakarék-pénztári szerződés már nem köthető, de a korábban elindított szerződések most is felhasználhatóak lakásvásárlásra.

Első lakás vásárlása – pótfedezet bevonása

Egy meglévő ingatlan segítség lehet egy újabb ingatlan megvásárlásában; ez lehet szülő, vagy rokon ingatlana is, ha beleegyezik az ügyletbe. Fontos viszont, hogy pótfedezet bevonásakor nem csak az újonnan megvásárolt ingatlanra kerül jelzálog, hanem a pótfedezetként bevont ingatlanra is, azaz nemfizetés esetén ezt az ingatlant is elárverezheti a bank, tehát kockázatosabb, mint egyetlen ingatlanra hitelt felvenni.

Első lakás vásárlása – támogatások felhasználása 

Napjainkban számos támogatás érhető el a családosok, vagy családot tervezők számára, amelyek nagy többsége ingatlanhitel önerejeként is felhasználható; ezek a CSOK, a Falusi CSOK, az ezek mellé igényelhető, kedvezményes, kamattámogatott lakáshitel, valamint a Babaváró hitel.

A CSOK és a Falusi CSOK abban az esetben igényelhető egyedülállók számára is, ha gyermeket nevelnek, és önerőként is csak akkor használhatóak fel, ha meglévő gyermekre igényelték őket, bár van olyan pénzintézet is, amely a vállalt gyermekekre vonatkozó összeget is figyelembe veszi. A CSOK mellé igényelhető fix évi 3%-os hitel is. Lényeges azonban, hogy a Falusi CSOK csak részben lehet önerő, egy másik részét felújításra kell fordítani.

A Babaváró hitel a CSOK-kal szemben csak házaspárok számára jelenthet megoldást, és kizárólag vállalt gyermekre lehet igényelni. A Babaváró hitel szabadon felhasználható, de ha az igénylésétől számított 90 napon belül szeretnénk önerőként felhasználni, akkor csak a 75%-át számítják be; érdemes tehát kivárni azt a három hónapot.

Első lakás vásárlása – lakáshitelek

Természetesen az önerő önmagában csak akkor elegendő az első lakás megvásárlásához, ha kifejezetten sok, avagy, ha kifejezetten olcsó ingatlant tudunk megvásárolni belőle. Így tehát a lakáshitelek kérdését is érdemes megvizsgálni, de csak röviden, hiszen számos egyéb cikkben foglalkoztunk már velük – és fogunk is még.

Érdemes először is utánanézni a támogatott konstrukcióknak; ilyen a Zöld hitel is, ami az energiahatékony, új építésű lakások megvásárlására használható fel, cserébe alacsony kamatot garantál. Mivel keretösszeget határoztak meg számára – és az elfogyott –, így jelenleg nem elérhető, de nem kizárt, hogy újra megjelenik, másrészt más típusú konstrukciók is felbukkanhatnak még.

Ha támogatott konstrukció épp nem áll rendelkezésre, akkor pedig fontos, hogy a különböző pénzintézetek ajánlatait összehasonlítva válasszuk ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseinknek, illetve a lehető legkedvezőbb.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni az első lakásod megvásárlásához, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

5 fontos dolog, amire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt

5 fontos dolog, amire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt

2022.02.11.

A lakáshitel felvétele hosszú távú döntés. Évekre vagy évtizedekre is elkötelezhetjük magunkat, így fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a lakáshitelünket. Utánajártunk, hogy mire figyeljünk lakáshitel felvétele előtt. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az annuitásos hitelről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelről?

2021.08.24.

Az annuitásos hitel napjainkban teljesen általános, sokan mégsem hallották még ezt a kifejezést, ezért e cikkünkben mindent összegzünk róla.

Tovább olvasom
Milyen feltételekkel vehető fel egy lakáshitel?

Milyen feltételekkel vehető fel egy lakáshitel?

2020.05.14.

Az, hogy pontosan milyen feltételekkel vehető fel egy lakáshitel, banktól függ, ám vannak általános feltételek is, amelyek mindenhol megegyeznek. Ha lakást szeretnél vásárolni, és elegendő pénz híján hitelt szeretnél felvenni hozzá, akkor érdemes tisztában lenned ezekkel, mert időt és pénzt takaríthatsz meg a megfelelő felkészüléssel.

Tovább olvasom
Erste lakáshitel feltételek

Erste lakáshitel feltételek

2020.07.07.

Az Erste lakáshitel minősített fogyasztóbarát lakáshitel, ami többek között hosszú távon kiszámítható, kedvező törlesztőket, rövid hitelbírálati, illetve folyósítási határidőt jelent.

Tovább olvasom