Hirdetés

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 25. 11:22

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Az első lakás vásárlása csak a szerencsésebb helyzetben lévőknek sétagalopp, mindenki másnak nehézkes folyamat, ami – ha hitellel történik – évekig, sőt, évtizedekig is elhúzódhat. Érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel, hiszen akár sokkal könnyebben is megoldható a lakásvásárlás.

Egy ingatlanhitel felvételéhez önerőre is szükség van, ami lehet megtakarítás, pótfedezet, vagy támogatás, és a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 20%-a. További, fontos tudnivaló, hogy a hitel várható havi törlesztőrészlete 500 ezer forint havi jövedelem alatt nem haladhatja meg annak 50%-át, 500 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a 60%-ot.

Az önerő azonban a legsarkalatosabb pont; sokan itt akadnak el, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek akkora megtakarítással, ami elegendő lenne a hitel felvételéhez. Lássuk, milyen lehetőségekkel lehet megkönnyíteni ezt a helyzetet!

Első lakás vásárlása – megtakarítások

Erre a pontra nem érdemes sok szót pazarolni, hiszen aki rendelkezik valamilyen megtakarítással, ami elegendő a lakáshitel felvételéhez, könnyedén tudja megoldani az első lakás vásárlását. Azonban egyetlen dolgot muszáj megemlíteni: a lakástakarékot.

Néhány évvel ezelőtt még igen népszerű megtakarítási forma volt a lakástakarék, amit az állam 30%-os adójóváírással is támogatott. Sajnos ebben a formában lakástakarék-pénztári szerződés már nem köthető, de a korábban elindított szerződések most is felhasználhatóak lakásvásárlásra.

Első lakás vásárlása – pótfedezet bevonása

Egy meglévő ingatlan segítség lehet egy újabb ingatlan megvásárlásában; ez lehet szülő, vagy rokon ingatlana is, ha beleegyezik az ügyletbe. Fontos viszont, hogy pótfedezet bevonásakor nem csak az újonnan megvásárolt ingatlanra kerül jelzálog, hanem a pótfedezetként bevont ingatlanra is, azaz nemfizetés esetén ezt az ingatlant is elárverezheti a bank, tehát kockázatosabb, mint egyetlen ingatlanra hitelt felvenni.

Első lakás vásárlása – támogatások felhasználása 

Napjainkban számos támogatás érhető el a családosok, vagy családot tervezők számára, amelyek nagy többsége ingatlanhitel önerejeként is felhasználható; ezek a CSOK, a Falusi CSOK, az ezek mellé igényelhető, kedvezményes, kamattámogatott lakáshitel, valamint a Babaváró hitel.

A CSOK és a Falusi CSOK abban az esetben igényelhető egyedülállók számára is, ha gyermeket nevelnek, és önerőként is csak akkor használhatóak fel, ha meglévő gyermekre igényelték őket, bár van olyan pénzintézet is, amely a vállalt gyermekekre vonatkozó összeget is figyelembe veszi. A CSOK mellé igényelhető fix évi 3%-os hitel is. Lényeges azonban, hogy a Falusi CSOK csak részben lehet önerő, egy másik részét felújításra kell fordítani.

A Babaváró hitel a CSOK-kal szemben csak házaspárok számára jelenthet megoldást, és kizárólag vállalt gyermekre lehet igényelni. A Babaváró hitel szabadon felhasználható, de ha az igénylésétől számított 90 napon belül szeretnénk önerőként felhasználni, akkor csak a 75%-át számítják be; érdemes tehát kivárni azt a három hónapot.

Első lakás vásárlása – lakáshitelek

Természetesen az önerő önmagában csak akkor elegendő az első lakás megvásárlásához, ha kifejezetten sok, avagy, ha kifejezetten olcsó ingatlant tudunk megvásárolni belőle. Így tehát a lakáshitelek kérdését is érdemes megvizsgálni, de csak röviden, hiszen számos egyéb cikkben foglalkoztunk már velük – és fogunk is még.

Érdemes először is utánanézni a támogatott konstrukcióknak; ilyen a Zöld hitel is, ami az energiahatékony, új építésű lakások megvásárlására használható fel, cserébe alacsony kamatot garantál. Mivel keretösszeget határoztak meg számára – és az elfogyott –, így jelenleg nem elérhető, de nem kizárt, hogy újra megjelenik, másrészt más típusú konstrukciók is felbukkanhatnak még.

Ha támogatott konstrukció épp nem áll rendelkezésre, akkor pedig fontos, hogy a különböző pénzintézetek ajánlatait összehasonlítva válasszuk ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseinknek, illetve a lehető legkedvezőbb.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni az első lakásod megvásárlásához, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

2022.01.06.

A Zöld Hitel – más néven az NHP Zöld Otthon Program – október 4. óta érhető el a lakosság számára, és előre megjósolhatóan hatalmas siker lesz, ami a feltűnően jó kondícióinak köszönhető. Az alábbiakban megnézzük, mit tud ez az új hitelkonstrukció, illetve milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Tovább olvasom
Változó kamatozású lakáshitel – miért kockázatos?

Változó kamatozású lakáshitel – miért kockázatos?

2020.10.26.

Ha lakást szeretnél vásárolni, de nincs hozzá elegendő megtakarításod, akkor kétféle hitelezési lehetőséged van: a fix, illetve a változó kamatozású lakáshitelek közül választhatsz. Más és más előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkeznek – az alábbiakban a változó kamatozás kockázataival ismerkedhetsz meg.

Tovább olvasom
Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

2022.04.08.

Az adósságok törlesztése fontos, de nem mindegy, hogyan történik – a következőkben ehhez adunk néhány megfontolandó tanácsot.

Tovább olvasom
Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

2023.01.27.

A kamatperiódus megválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy a hitelfelvételünk igazodjon anyagi helyzetünkhöz és egy esetleges negatív történés se befolyásolja törlesztési képességünket.

Tovább olvasom