Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

2022.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:37

Az első lakás vásárlása mérföldkőnek számít az ember életében, de a finanszírozás kérdése könnyen megakaszthatja a folyamatot.

Első lakás vásárlása: miből finanszírozhatjuk?

Az első lakás vásárlása csak a szerencsésebb helyzetben lévőknek sétagalopp, mindenki másnak nehézkes folyamat, ami – ha hitellel történik – évekig, sőt, évtizedekig is elhúzódhat. Érdemes tisztában lenni a lehetőségekkel, hiszen akár sokkal könnyebben is megoldható a lakásvásárlás.

Egy ingatlanhitel felvételéhez önerőre is szükség van, ami lehet megtakarítás, pótfedezet, vagy támogatás, és a megvásárolni kívánt ingatlan forgalmi értékének 20%-a. További, fontos tudnivaló, hogy a hitel várható havi törlesztőrészlete 500 ezer forint havi jövedelem alatt nem haladhatja meg annak 50%-át, 500 ezer forintot elérő jövedelem esetén pedig a 60%-ot.

Az önerő azonban a legsarkalatosabb pont; sokan itt akadnak el, hiszen nem feltétlenül rendelkeznek akkora megtakarítással, ami elegendő lenne a hitel felvételéhez. Lássuk, milyen lehetőségekkel lehet megkönnyíteni ezt a helyzetet!

Első lakás vásárlása – megtakarítások

Erre a pontra nem érdemes sok szót pazarolni, hiszen aki rendelkezik valamilyen megtakarítással, ami elegendő a lakáshitel felvételéhez, könnyedén tudja megoldani az első lakás vásárlását. Azonban egyetlen dolgot muszáj megemlíteni: a lakástakarékot.

Néhány évvel ezelőtt még igen népszerű megtakarítási forma volt a lakástakarék, amit az állam 30%-os adójóváírással is támogatott. Sajnos ebben a formában lakástakarék-pénztári szerződés már nem köthető, de a korábban elindított szerződések most is felhasználhatóak lakásvásárlásra.

Első lakás vásárlása – pótfedezet bevonása

Egy meglévő ingatlan segítség lehet egy újabb ingatlan megvásárlásában; ez lehet szülő, vagy rokon ingatlana is, ha beleegyezik az ügyletbe. Fontos viszont, hogy pótfedezet bevonásakor nem csak az újonnan megvásárolt ingatlanra kerül jelzálog, hanem a pótfedezetként bevont ingatlanra is, azaz nemfizetés esetén ezt az ingatlant is elárverezheti a bank, tehát kockázatosabb, mint egyetlen ingatlanra hitelt felvenni.

Első lakás vásárlása – támogatások felhasználása 

Napjainkban számos támogatás érhető el a családosok, vagy családot tervezők számára, amelyek nagy többsége ingatlanhitel önerejeként is felhasználható; ezek a CSOK, a Falusi CSOK, az ezek mellé igényelhető, kedvezményes, kamattámogatott lakáshitel, valamint a Babaváró hitel.

A CSOK és a Falusi CSOK abban az esetben igényelhető egyedülállók számára is, ha gyermeket nevelnek, és önerőként is csak akkor használhatóak fel, ha meglévő gyermekre igényelték őket, bár van olyan pénzintézet is, amely a vállalt gyermekekre vonatkozó összeget is figyelembe veszi. A CSOK mellé igényelhető fix évi 3%-os hitel is. Lényeges azonban, hogy a Falusi CSOK csak részben lehet önerő, egy másik részét felújításra kell fordítani.

A Babaváró hitel a CSOK-kal szemben csak házaspárok számára jelenthet megoldást, és kizárólag vállalt gyermekre lehet igényelni. A Babaváró hitel szabadon felhasználható, de ha az igénylésétől számított 90 napon belül szeretnénk önerőként felhasználni, akkor csak a 75%-át számítják be; érdemes tehát kivárni azt a három hónapot.

Első lakás vásárlása – lakáshitelek

Természetesen az önerő önmagában csak akkor elegendő az első lakás megvásárlásához, ha kifejezetten sok, avagy, ha kifejezetten olcsó ingatlant tudunk megvásárolni belőle. Így tehát a lakáshitelek kérdését is érdemes megvizsgálni, de csak röviden, hiszen számos egyéb cikkben foglalkoztunk már velük – és fogunk is még.

Érdemes először is utánanézni a támogatott konstrukcióknak; ilyen a Zöld hitel is, ami az energiahatékony, új építésű lakások megvásárlására használható fel, cserébe alacsony kamatot garantál. Mivel keretösszeget határoztak meg számára – és az elfogyott –, így jelenleg nem elérhető, de nem kizárt, hogy újra megjelenik, másrészt más típusú konstrukciók is felbukkanhatnak még.

Ha támogatott konstrukció épp nem áll rendelkezésre, akkor pedig fontos, hogy a különböző pénzintézetek ajánlatait összehasonlítva válasszuk ki azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseinknek, illetve a lehető legkedvezőbb.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni az első lakásod megvásárlásához, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Béreljünk, vagy vásároljunk ingatlant?

Béreljünk, vagy vásároljunk ingatlant?

2020.08.27.

Arra a kérdésre, hogy ingatlant bérelni, vagy vásárolni érdemes-e a jelenlegi helyzetben, nem egyszerű válaszolni, hiszen ez nem csupán attól függ, hogy mi a jelenlegi piaci helyzet, hanem a lehetőségeinktől is.

Tovább olvasom
Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
10 Hasznos Tipp lakásvásárlás előtt

10 Hasznos Tipp lakásvásárlás előtt

2024.05.25.

A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése lehet, amely alapos tervezést és körültekintést igényel. Íme tíz hasznos tipp, amelyek segíthetnek a folyamat zökkenőmentesebbé tételében.

Tovább olvasom
Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

Válassz környezettudatos megoldást: megérkeztek a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek!

2023.05.12.

Zöld fogyasztóbarát lakáshitelek? Az utóbbi években egyre fontosabbá vált a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdése, így az is fontos, hogy milyen lakáshitelt választunk. Utánajártunk, és megmutatjuk a zöld fogyasztóbarát lakáshitelek előnyeit és hátrányait, és azt, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha ilyen hitelt szeretnénk felvenni.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával