Hirdetés

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. február 22. 12:39

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

A gyermek megtakarítások lényege a gyermekünk jövőjének ha nem is biztosítása, de könnyebbé tétele. Ennek segítségével a gyermek saját lakáshoz, de legalábbis a lakáshitelhez szükséges önerőhöz juthat hozzá 18 éves kora után, vagy akár az egyetemi tanulmányait is finanszírozni lehet az így gyűjtött összeggel. Egy időben elindított gyermek megtakarítás kevésbé megterhelő, mint az adott pillanatban előteremteni egy nagyobb összeget, ráadásul a félretett pénz hozamot termel, ami kisebb félretett összeg mellett is jelentős többletet jelenthet attól függően, hogy melyik megtakarítási formát választjuk.

A gyermek megtakarítások típusai

Alapvetően léteznek kifejezetten gyermek megtakarítások, illetve olyanok is, amelyeket nem erre a célra fejlesztettek ki, ám ez esetben is jól működnek. A ténylegesen gyermekek számára kialakított megtakarítási formák lehetnek államiak, illetve egy-egy bank, vagy biztosító által igénybe vehetőek. Mindháromnak megvan a maga előnye, illetve természetesen hátránya is.

Állami gyermek megtakarítás

Az állami gyermek megtakarítások a Magyar Államkincstár kirendeltségein át érhetőek el, és a lényegük, hogy az általad befizetett pénzt gyakorlatilag “kölcsön adod” az államnak, vagyis értékpapírba fekteted azt be. A befizetett összegre az állam kamatot ír jóvá, ami fix, emellett pedig teljesen biztos, hogy meg is kapod a futamidő lejáratakor, ami a gyermek 18. életévének betöltése. Hátrány, hogy az állami gyermek megtakarítások kamata nem kiemelkedő, sőt.

Banki gyermek megtakarítás

Ez a legkevésbé előnyös, hiszen tulajdonképpen csak egy bankszámla, ami kiskorúak számára is megnyitható. Ennek okán a kamata majdhogynem elenyésző, és előnyei sem nagyon vannak.

Biztosítóknál indítható gyermek megtakarítások

Sok szempontból ezek a legjobb gyermek megtakarítások, mivel a hozamuk a legmagasabb, ám épp ez a hátrányuk forrása is. A befizetett pénzt ugyanis nem a biztosítók, hanem befektetési alapkezelők kezelik, aminek köszönhetően számos befektetési alapban tarthatod a biztosítóknál indított gyermek megtakarításodat. Ez persze kockázatos, ám az esetek nagy többségében komoly nyereséget könyvelhetsz majd el a futamidő végén.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

K&H személyi kölcsön

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom