Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

2021.02.22.

A gyermek megtakarítások egyre népszerűbbek, ami az egyre tudatosabb pénzügyi szemléletnek köszönhető. Nézzük meg, milyen típusok választhatóak!

Milyen gyermek megtakarítások közül választhatunk?

A gyermek megtakarítások lényege a gyermekünk jövőjének ha nem is biztosítása, de könnyebbé tétele. Ennek segítségével a gyermek saját lakáshoz, de legalábbis a lakáshitelhez szükséges önerőhöz juthat hozzá 18 éves kora után, vagy akár az egyetemi tanulmányait is finanszírozni lehet az így gyűjtött összeggel. Egy időben elindított gyermek megtakarítás kevésbé megterhelő, mint az adott pillanatban előteremteni egy nagyobb összeget, ráadásul a félretett pénz hozamot termel, ami kisebb félretett összeg mellett is jelentős többletet jelenthet attól függően, hogy melyik megtakarítási formát választjuk.

A gyermek megtakarítások típusai

Alapvetően léteznek kifejezetten gyermek megtakarítások, illetve olyanok is, amelyeket nem erre a célra fejlesztettek ki, ám ez esetben is jól működnek. A ténylegesen gyermekek számára kialakított megtakarítási formák lehetnek államiak, illetve egy-egy bank, vagy biztosító által igénybe vehetőek. Mindháromnak megvan a maga előnye, illetve természetesen hátránya is.

Állami gyermek megtakarítás

Az állami gyermek megtakarítások a Magyar Államkincstár kirendeltségein át érhetőek el, és a lényegük, hogy az általad befizetett pénzt gyakorlatilag “kölcsön adod” az államnak, vagyis értékpapírba fekteted azt be. A befizetett összegre az állam kamatot ír jóvá, ami fix, emellett pedig teljesen biztos, hogy meg is kapod a futamidő lejáratakor, ami a gyermek 18. életévének betöltése. Hátrány, hogy az állami gyermek megtakarítások kamata nem kiemelkedő, sőt.

Banki gyermek megtakarítás

Ez a legkevésbé előnyös, hiszen tulajdonképpen csak egy bankszámla, ami kiskorúak számára is megnyitható. Ennek okán a kamata majdhogynem elenyésző, és előnyei sem nagyon vannak.

Biztosítóknál indítható gyermek megtakarítások

Sok szempontból ezek a legjobb gyermek megtakarítások, mivel a hozamuk a legmagasabb, ám épp ez a hátrányuk forrása is. A befizetett pénzt ugyanis nem a biztosítók, hanem befektetési alapkezelők kezelik, aminek köszönhetően számos befektetési alapban tarthatod a biztosítóknál indított gyermek megtakarításodat. Ez persze kockázatos, ám az esetek nagy többségében komoly nyereséget könyvelhetsz majd el a futamidő végén.

Provident kölcsön Provident kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hitelkiváltó Kölcsön

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 6.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések