Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

2022.09.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:14

Hitelt az élettársak is ugyanúgy vehetnek fel, mint bárki más, azonban vannak apróbb különbségek is bizonyos esetekben.

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

Ha egy hitelt az élettársunkkal együtt szeretnénk felvenni, akkor hiába nem lett hivatalosítva a párkapcsolat, adóstársként fogják őt bejegyezni a hitelszerződésbe. Ez minden jelzáloghitel esetében így van, de egyes bankok sokszor még a személyi kölcsönök igénylése során is kötelezővé teszik, ami valahol érthető, hiszen a bank célja, hogy minél kisebb kockázat mellett nyújtson hiteleket, majd ezekkel profitot termelhessen.

Ez persze nem jelenthet problémát egy jól működő kapcsolatban egyik fél számára sem, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, nehogy egy kellemetlen meglepetés érjen bennünket, amikor hitelért folyamodunk egy bankhoz, épp ezért összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót azok számára, akik hitelt az élettársukkal szeretnének felvenni.

Élettársak és a lakáshitel-igénylés

A bankok szemszögéből nézve teljesen mindegy, hogy hitelt az élettársunkkal, vagy a házastársunkkal karöltve szeretnénk felvenni; gyakorlatilag ugyanúgy kezelik mindkét kategóriát. A hiteligénylés során nyilatkozatot kell tenni a családi állapotról, ami lehet egyedülálló, élettársi kapcsolatban lévő, vagy házas.

Fontos tudni, hogy az együttélés és az élettársi kapcsolat nem ugyanaz: ha egy pár nem él vagyonközösségben, akkor a tagjai hivatalosan egyedülállónak számítanak. Ha pedig valaki egyedülálló, akkor a lakáshitel adósa kizárólag ő maga, és kizárólag ő lehet a tulajdonosa a megvásárolt ingatlannak, sőt, az esetlegesen pótfedezetként bevont ingatlanra is ez vonatkozik.

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy az egyedülállók mindig egyedül vesznek fel kölcsönt, hiszen előfordulhat olyan eset is, amikor valamelyik rokonukat bevonják a hitelügyletbe, viszont ez nem kötelező jellegű. Ha viszont valaki egy hitelt az élettársával igényel, akkor az élettárs a legtöbb esetben adóstársként fog szerepelni a kölcsönszerződésben. Ez alól viszont kivételt képez, ha a pár mindkét tagja közjegyző, vagy ügyvéd előtt nyilatkozik arról, hogy a megvásárolni kívánt lakás kizárólag az egyik fél tulajdona lesz, mégpedig azé, aki a hiteltörlesztést a saját jövedelméből fizeti.

Ez pedig azt jelenti, hogy az élettárs az ingatlan előnyeiből és kötelezettségeiből nem részesül, így nem tartozik majd bele az élettársi kapcsolat során keletkező vagyonnövekedésbe sem, vagyis a pár különválásakor nem formálhat igényt az ingatlan valamely hányadára sem.

Hogy működik mindez a személyi kölcsönök esetében?

Mint az tudható, a személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltípus; a hitelfelvételek közel fele ezt a konstrukciót célozza. A személyi kölcsön egy fedezet nélküli hitelkonstrukció, amelynél a fedezetet kizárólag az adós igazolt nettó jövedelme jelenti, jelzálog-kötelezettség nem tartozik hozzá.

A bankok többsége – mint fentebb is írtuk – az élettársakat és a házastársakat egy kalap alá veszi, és, mivel többnyire a személyi kölcsön igénylésekor is nyilatkozni kell a családi állapotról, itt is előfordul az, hogy adóstársként kell őt bevonni a hitelügyletbe, ellenkező esetben ugyanis a bank elutasítja a hitelkérelmet.

Fontos tudni, hogy magasabb összegek esetén még akkor is szükség lehet adóstársra, ha a hiteligénylő hivatalosan egyedülállónak számít; ekkor a közeli hozzátartozók közül valaki, vagy akár az élettárs is szóba jöhet.

Akár személyi kölcsönt, akár lakáshitelt szeretnél igényelni, és akár az élettársaddal együtt, akár egyedül, ne feledkezz meg arról, hogy a bankok ajánlatai különböznek egymástól – még az államilag szabályozott hitelkonstrukciók esetében is lehetséges némi eltérés –, ez pedig hatással lehet a pénztárcádra!

Annak érdekében, hogy ezt elkerülhesd, össze kell hasonlítanod a különböző ajánlatokat, és kiválasztani azt, amely a leginkább megfelel az elképzeléseidnek. Oldalunkon ezt egyszerűen és gyorsan megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, a hiteligénylést is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Újra elérhető a Diákhitel Plusz

Újra elérhető a Diákhitel Plusz

2021.12.10.

A Diákhitel Plusz október 1.-től újra igényelhető a korábbiakban megismert feltételekkel és kondíciókkal!

Tovább olvasom
Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

2022.08.30.

Kinek, hogyan, meddig igényelhető a Diákhitel Plusz? Miért érdemes kérelmezni és mely hallgatók számára nyújt segítséget a Diákhitel Plusz nyújtotta lehetőség? Ezekre válaszolunk az alábbiakban.

Tovább olvasom
5 fontos szempont hitelfelvétel előtt

5 fontos szempont hitelfelvétel előtt

2022.03.30.

Hitelfelvétel előtt számos szempontot kell mérlegelned a saját anyagi biztonságod érdekében; mi ezekből gyűjtöttük össze az öt legfontosabbat.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával