Hirdetés

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

2022.09.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 6. 11:57

Hitelt az élettársak is ugyanúgy vehetnek fel, mint bárki más, azonban vannak apróbb különbségek is bizonyos esetekben.

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

Ha egy hitelt az élettársunkkal együtt szeretnénk felvenni, akkor hiába nem lett hivatalosítva a párkapcsolat, adóstársként fogják őt bejegyezni a hitelszerződésbe. Ez minden jelzáloghitel esetében így van, de egyes bankok sokszor még a személyi kölcsönök igénylése során is kötelezővé teszik, ami valahol érthető, hiszen a bank célja, hogy minél kisebb kockázat mellett nyújtson hiteleket, majd ezekkel profitot termelhessen.

Ez persze nem jelenthet problémát egy jól működő kapcsolatban egyik fél számára sem, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, nehogy egy kellemetlen meglepetés érjen bennünket, amikor hitelért folyamodunk egy bankhoz, épp ezért összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót azok számára, akik hitelt az élettársukkal szeretnének felvenni.

Élettársak és a lakáshitel-igénylés

A bankok szemszögéből nézve teljesen mindegy, hogy hitelt az élettársunkkal, vagy a házastársunkkal karöltve szeretnénk felvenni; gyakorlatilag ugyanúgy kezelik mindkét kategóriát. A hiteligénylés során nyilatkozatot kell tenni a családi állapotról, ami lehet egyedülálló, élettársi kapcsolatban lévő, vagy házas.

Fontos tudni, hogy az együttélés és az élettársi kapcsolat nem ugyanaz: ha egy pár nem él vagyonközösségben, akkor a tagjai hivatalosan egyedülállónak számítanak. Ha pedig valaki egyedülálló, akkor a lakáshitel adósa kizárólag ő maga, és kizárólag ő lehet a tulajdonosa a megvásárolt ingatlannak, sőt, az esetlegesen pótfedezetként bevont ingatlanra is ez vonatkozik.

Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy az egyedülállók mindig egyedül vesznek fel kölcsönt, hiszen előfordulhat olyan eset is, amikor valamelyik rokonukat bevonják a hitelügyletbe, viszont ez nem kötelező jellegű. Ha viszont valaki egy hitelt az élettársával igényel, akkor az élettárs a legtöbb esetben adóstársként fog szerepelni a kölcsönszerződésben. Ez alól viszont kivételt képez, ha a pár mindkét tagja közjegyző, vagy ügyvéd előtt nyilatkozik arról, hogy a megvásárolni kívánt lakás kizárólag az egyik fél tulajdona lesz, mégpedig azé, aki a hiteltörlesztést a saját jövedelméből fizeti.

Ez pedig azt jelenti, hogy az élettárs az ingatlan előnyeiből és kötelezettségeiből nem részesül, így nem tartozik majd bele az élettársi kapcsolat során keletkező vagyonnövekedésbe sem, vagyis a pár különválásakor nem formálhat igényt az ingatlan valamely hányadára sem.

Hogy működik mindez a személyi kölcsönök esetében?

Mint az tudható, a személyi kölcsön a legnépszerűbb hiteltípus; a hitelfelvételek közel fele ezt a konstrukciót célozza. A személyi kölcsön egy fedezet nélküli hitelkonstrukció, amelynél a fedezetet kizárólag az adós igazolt nettó jövedelme jelenti, jelzálog-kötelezettség nem tartozik hozzá.

A bankok többsége – mint fentebb is írtuk – az élettársakat és a házastársakat egy kalap alá veszi, és, mivel többnyire a személyi kölcsön igénylésekor is nyilatkozni kell a családi állapotról, itt is előfordul az, hogy adóstársként kell őt bevonni a hitelügyletbe, ellenkező esetben ugyanis a bank elutasítja a hitelkérelmet.

Fontos tudni, hogy magasabb összegek esetén még akkor is szükség lehet adóstársra, ha a hiteligénylő hivatalosan egyedülállónak számít; ekkor a közeli hozzátartozók közül valaki, vagy akár az élettárs is szóba jöhet.

Akár személyi kölcsönt, akár lakáshitelt szeretnél igényelni, és akár az élettársaddal együtt, akár egyedül, ne feledkezz meg arról, hogy a bankok ajánlatai különböznek egymástól – még az államilag szabályozott hitelkonstrukciók esetében is lehetséges némi eltérés –, ez pedig hatással lehet a pénztárcádra!

Annak érdekében, hogy ezt elkerülhesd, össze kell hasonlítanod a különböző ajánlatokat, és kiválasztani azt, amely a leginkább megfelel az elképzeléseidnek. Oldalunkon ezt egyszerűen és gyorsan megteheted, és, ha megtaláltad, amit kerestél, a hiteligénylést is elindíthatod online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

Milyen adatok szerepelnek a KHR-ben?

2022.08.12.

A KHR-ben szereplő adatok nem ellened irányulnak, még akkor sem, ha negatív előjellel szerepelsz az adóslistán.

Tovább olvasom
Mit kell tudni a reálkamatról?

Mit kell tudni a reálkamatról?

2022.06.14.

A reálkamat egy újabb misztikus kifejezés, amiről ideje lerántani a leplet – az alábbi cikkben meg is tesszük!

Tovább olvasom
Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

2022.05.20.

A KHR listáról lekerülni bizonyos szempontból egyszerű, egy másikból viszont gyakorlatilag lehetetlen; lássuk, mi okozza ezt az ellentmondást!

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom