Hirdetés

Hogyan működik a Bitcoin?

2021.07.20.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. július 20. 13:49

A Bitcoin napjainkban folyamatos beszédtéma, sokan mégsem tudnak róla túl sokat. Az alábbi cikkben összefoglaljuk, mit kell tudni róla.

Hogyan működik a Bitcoin?

A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, ami elektronikus úton jön létre, illetve tárolódik, azaz nincs semmilyen fizikai megjelenési formája, aminek köszönhetően biztonságos, hiszen nem lehetséges a hamisítása. A lényege a decentralizáltság, ami azt jelenti, hogy nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig vállalat. A Bitcoin termékek és szolgáltatások megvásárlására hasonlóképp használható, mint a hagyományos fizetőeszközök, ám sok esetben nem fogadják el, a kereskedelme azonban igen nagy méreteket öltött az utóbbi években, így már befektetésként is használatos. Mivel decentralizált, nincsenek rá hatással az olyan események, mint a bankok csődje, vagy az infláció, ráadásul az állam sem fér hozzá. A használatához egy úgynevezett Bitcoin pénztárcára van szükség, amelyből többféle is rendelkezésre áll különféle biztonsági szintekkel: szoftver tárca, hardver tárca, hidegtárca, illetve online tárca is.

Mitől értékes a Bitcoin?

A Bitcoin – mint fentebb írtuk – tisztán elektronikus úton jön létre, tehát az értéke a különféle technológiákból, illetve azok széles körű használatából adódik. Ilyen például a mögötte álló, úgynevezett blokklánc, ami nem csak több, mint tíz éve megbízhatóan működik, de már más területeken is alkalmazzák. Lényeges, hogy a Bitcoin értékét nem a bankok, vagy a kormányok határozzák meg, hanem a piac, ami a kezdetek óta folyamatosan növekszik, és bár láthattunk néhány erősebb árfolyamcsökkenést – legutóbb a nyár elején –, nem várható, hogy a Bitcoinnal való kereskedés leáll.

A Bitcoin előnyei

A Bitcoinnal való fizetés biztonságos, hiszen senki nem tudja a számládat kezelni rajtad kívül, ráadásul a tranzakciókat nem is lehet összekötni veled, hiszen a neved nem szerepel semmilyen nyilvántartásban. A használata a hagyományos devizákhoz, illetve banki megoldásokhoz képest kifejezetten olcsó, sőt, egyes esetekben ingyenes, emellett lényegesen gyorsabb is, bár ez csak a nemzetközi utalások esetében szembetűnő.

Mielőtt Bitcoint vásárolnál, tájékozódj a lehetőségekről, hiszen számos kriptotőzsde és Bitcoin pénztárca létezik!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Privát100 Kölcsön

THM

20,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍVMBÉR

THM

12,29%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 - 10.000.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön autóvásárlásra

THM

10,7% - 16,5%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések