Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan történik az értékbecslés?

2022.08.05.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:22

Az értékbecslés minden lakáshitel felvétele előtt megtörténik, és el is döntheti a hitelbírálat kimenetelét.

Hogyan történik az értékbecslés?

Értékbecslésre minden ingatlanfedezetű hitel igénylési szakaszában sor kerül, mivel ennek eredményétől függ a felvehető hitel összege. A pénzintézetnek ugyanis tudnia kell, hogy a jelzáloghitel mértéke meghaladja-e az ingatlanfedezet értékét, vagy sem, illetve a kockázatot is mérsékli, hiszen ettől függ, hogy a hitel „bedőlése” után a bank mennyiért tudja értékesíteni azt, ezzel csökkentve a veszteségét.

Az értékbecslő szakembert a bank jelöli ki, és ő dönti el, hogy az ingatlan megfelel-e a követelményeknek, illetve meghatározza azt is, hogy mekkora pénzösszeget folyósíthat a bank, ha a hitelbírálat pozitív eredménnyel zárul. Az értékbecslést nem csak lakóingatlanok esetében végzik el, hanem gyakorlatilag minden, fedezetként felhasználható ingatlan esetében, és nem csupán a lakásvásárlási hitelek igénylése során szükséges, hanem az építési, a korszerűsítési, a bővítési, a szabad felhasználású, illetve más, ingatlanfedezetű hiteleknél is.

Az értékbecslés menete

Az értékbecslés egy helyszíni szemlével kezdődik, amelynek során az értékbecslő ellenőrzi az ingatlan dokumentumait, vagyis a tulajdoni lapot, a földhivatali térképmásolatot és az alaprajzot – ha nem áll rendelkezésre alaprajz, akkor viszont az értékbecslő készíti el. Ezt követően megvizsgálja az ingatlan műszaki állapotát, az üzemeltetési viszonyokat és a működtetés körülményeit, majd fényképes dokumentációt készít az ingatlanról és környékéről.

Az értékbecslő az alábbi szempontokat veszi figyelembe:

  • régió, város, település és környezet,
  • kereslet-kínálat,
  • az ingatlan közvetlen környezete,
  • megközelíthetőség, az utak, útburkolat minősége és a tömegközlekedés,
  • az ingatlan felépítése,
  • burkolatok, tető, nyílászárók, fűtési rendszer állapota,
  • valamint az adás-vételi szerződésben szereplő vételár.

Ezt követően az értékbecslő feldolgozza az adatokat, majd meghatározza az ingatlan értékét.

Mennyi ideig tart az értékbecslés?

Az értékbecslési szemle időtartalma az ingatlan és a telek nagyságától, valamint a dokumentumok mennyiségétől függ, de természetesen a fentebb említett, egyéb szempontokat is figyelembe kell venni, majd az adatok feldolgozása is időbe telik.

Lakóingatlan esetében általában 2-4 munkanap a helyszíni szemlétől számítva, míg nagyobb volumenű ingatlan esetében akár 8-10 munkanapot is igénybe vehet az értékbecslés. Ezt befolyásolhatja a dokumentumok hiánya, az ingatlan speciális típusa, de ezeken túl is lehet még számos olyan tényező, ami miatt az időtartam meghosszabbodhat – ennek ellenére ritka, hogy az értékbecslő ne tudná betartani azt.

Ha az értékbecslési szemle időpontjában nem áll rendelkezésre minden dokumentum, utólag is el lehet küldeni az értékbecslőnek, ám ez biztosan meghosszabbítja a folyamatot. Lényeges, hogy a tulajdoni lap és a térképmásolat nem lehet egy hónapnál régebbi.

Mekkora az értékbecslés díja?

Az értékbecslés díját több tényező is befolyásolja, így például az ingatlan típusa és mérete, de az értékbecslőtől is függ, hogy mennyit számol fel. Egy lakóingatlan esetében érdemes nagyjából 30-35 ezer forinttal számolni, más ingatlantípusok esetében azonban 40 ezer forinttól indulnak az árak. Emellett természetesen a bankok is beleszólhatnak az értékbecslés díjának mértékébe, de ez az ügyfeleknek kedvez, hiszen felső határt is megadnak.

Ami az értékbecslés díjának kifizetését illeti, többféle módon is megoldható: személyesen, a szemle ideje alatt, készpénzben, vagy átutalással, de a szakvélemény kézhezvétele után a számlán megjelölt teljesítési határidőig is megoldható a fizetés teljesítése. Az értékbecslő természetesen minden esetben ad számlát is.

Mit kapunk a folyamat végén?

Az értékbecslési folyamat végén, az ingatlan végleges értékének meghatározása után készül egy írásos szakvélemény, amit általában kinyomtatva, postai úton továbbít a megrendelő bank felé az értékbecslő, azaz a hiteligénylő ebből valójában nem lát semmit – kivéve persze, ha megkapja a hitelt, hiszen ebben az esetben pénzhez jut.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunk segítségével, majd, ha megtaláltad azt a konstrukciót, amely minden tekintetben megfelel az elképzeléseidnek, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

2021.04.06.

Az egyszerűsített értékbecslésről mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával