Hirdetés

Hogyan válasszunk utasbiztosítást?

2022.07.08.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. július 5. 10:49

Az utasbiztosítás kiválasztását nem szabad a véletlenre bízni, hiszen a biztonságod – anyagi és testi – múlik rajta.

Hogyan válasszunk utasbiztosítást?

Hogy hogyan válasszunk utasbiztosítást, arra többféle tippünk is van, ám egy biztos: alaposan mérlegelni kell, hogy végül melyiknek írod alá a szerződését. Ha külföldre utazol, mindenképp járj utána, hogy milyen lehetőségeid vannak, illetve, hogy melyik miért lehet előnyös a számodra. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a döntést, összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyek alapján dönthetsz.

Miért érdemes utasbiztosítást kötni?

Az utasbiztosítás védelmet nyújt az olyan jellegű káresemények során, mint a poggyász eltűnése, az utazás közben elszenvedett balesetek, vagy a betegségek, de természetesen nem csupán ennyiről szól. Számos szolgáltatás kapcsolódik hozzá, amelyeknek köszönhetően nagyobb biztonságban lehetsz az utazásod során, és ez nem csak a testi épségedre, de az anyagiakra is vonatkozik.

Az utasbiztosítás költsége megdöbbentően alacsony, bár persze köthetsz drágábbat is, ám ebben az esetben nem feltétlenül a legdrágább a legjobb is. Nagyságrendileg néhány ezer forintról van szó, ami az utazás teljes költségének mindössze a töredéke, ám előfordulhatnak olyan problémák, amelyek megoldásához az utasbiztosítás szinte elengedhetetlen.

Fontos, hogy káresemény bekövetkeztekor azt 24 órán belül jelezni kell a biztosító felé, emellett pedig, ha olyan jellegű a probléma, akkor az adott intézményben – például a kórházban – jelezni kell, hogy rendelkezünk utasbiztosítással; enélkül a legtöbb biztosító nem is téríti meg a költségeket.

Milyen utasbiztosítások közül lehet választani?

A leggyakoribb az általános utasbiztosítás, amit olyan esetekben érdemes választani, amikor az utazót valamilyen baleset érheti, vagy megbetegedhet, és kórházi ellátásra szorul.

Ha valamilyen gyógyszert kell megvásárolni, vagy kiváltani, illetve sürgős fogászati beavatkozásra van szükség, akkor azt azonnal kell rendezni, az utasbiztosítás pedig a bemutatott számlák ellenében fizet. Ezzel szemben egy komolyabb kezelés, műtét, vagy kórházi ellátás esetén az intézmény nyújtja be a számlát a biztosítónak. Egyes biztosítások tartalmaznak alapszintű felelősségbiztosítást, vagy probléma esetén jogi segítséget is, de az úti okmányok elvesztése, illetve megsemmisülése esetén is segíthetnek azok pótlásában.

Ha saját autóval utazunk, az utasbiztosítás mellé kérhető autóasszisztencia-szolgáltatás is, amely segít az autó meghibásodása, vagy baleset esetén az autó szervizbe-, vagy hazaszállításában, valamint a továbbutazásban is. Egyes biztosítások korlátozott összeghatárig a javítás költségét is megtérítik.

A legtöbb biztosítónál több fokozatban lehetséges az utasbiztosítást megkötni, amelyek között egy napra vetítve mindössze néhány száz, maximum ezer forintos nagyságrendű a különbség, ám a magasabb csomagok jóval nagyobb, akár tízmilliós nagyságrendű kárösszegeket is fedeznek.

Fontos tudni, hogy a munkával, vagy extrém sportokkal kapcsolatos utazásokra külön biztosítások állnak rendelkezésre, és ilyenkor a hagyományos, általános utasbiztosítás nem lesz megfelelő.

Ne csak magadra gondolj!

Érdemes nem csak önmagunkra, de az egész családunkra megkötni a biztosítást; ezt talán mondani sem kell. Azonban a cím nem erre vonatkozik, hiszen csomagokkal, különféle értéktárgyakkal együtt megyünk nyaralni, és ezeket is fontos biztosítani. Az általános utasbiztosításokhoz ugyan a legtöbbször tartozik poggyászbiztosítás is, de ez sokszor csak egy korlátozott értéket térít meg, a nagyobb értékű holmikra viszont nem fizet külön.

Az olyan, nagyobb értékű tárgyakban esett kárt, mint amilyen például egy laptop, kamera, vagy mobiltelefon, csak korlátozott mértékben, vagy épp egyáltalán nem téríti meg a biztosító, de a készpénz, vagy az ékszerek eltűnése esetén sem. Érdemes tehát az utasbiztosítás mellett erre is gondolni, vagy otthon hagyni a nagy értékű tárgyakat, hacsak nem cél azok használata az utazás során.

Fontos, hogy a külön megkötött poggyászbiztosítás csak akkor jelent megtérülést baj esetén, ha rendőrségi jegyzőkönyv bizonyítja, hogy külső tényező miatt tűnt el a poggyász, így például lopás történt.

Milyen szempontok alapján válasszunk utasbiztosítást?

Az utasbiztosítás összege tehát nem mérvadó, inkább a többi tényezőt érdemes figyelni: megfelel-e az úti célnak, a használt járműveknek, a különféle elvárásainknak a szolgáltatások terén, valamint, hogy mennyire kényelmes és gyors az adott utasbiztosítás megkötése.

Ha utasbiztosítást szeretnél kötni, online, oldalunkon is megteheted! Hasonlítsd össze a biztosítótársaságok ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

Utazzunk körültekintően a járvány alatt!

2020.08.28.

A körültekintő utazás a koronavírus felbukkanása előtt is fontos volt, hiszen jó előre ki kellett találni, hogy hová megyünk, mit csinálunk ott, milyen szállást foglalunk, mit teszünk baj esetén, és még hosszasan sorolhatnánk. A jelenlegi, járványveszélyes helyzetben azonban ennél sokkal többre is szükség van, mivel az életével játszik az, aki nem ügyel a biztonságára.

Tovább olvasom
Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

2020.06.08.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberek mindennapi életét nehezítette meg, hanem a biztosítóknak is alaposan feladta a leckét. Érdemes áttekinteni, hogyan érintette és érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet.

Tovább olvasom
Az Európai Egészségbiztosítási Kártya helyettesíti az utasbiztosítást?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya helyettesíti az utasbiztosítást?

2020.10.05.

Mint tudható, az utasbiztosítás az utazások alkalmával nyújt fedezetet bizonyos káresemények esetén. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya ehhez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ám korántsem ugyanazokkal. Lássuk a különbségeket!

Tovább olvasom
Sokat utazol? Köss bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítást!

Sokat utazol? Köss bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítást!

2022.07.20.

A bankkártyához tartozó utasbiztosítás a legszélesebb körben elterjedt biztosítási forma, de nem csak automatikusan köthető meg.

Tovább olvasom