Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

2021.11.09.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 8. 10:56

Az, hogy mennyibe kerül egy lakáshitel, több mindentől függ. Egy lakáshitel költsége a futamidő alatt is változhat, és hitelfelvétel előtt sem árt tudnunk, hogy hosszú távon mire számíthatunk. Megnéztük, hogyan változtak a lakáshitelek költségei.

Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

Emelkednek a lakásárak

A lakásárak évek óta emelkednek. A magasabb vételi ár pedig magasabb hitelösszeget is jelent a vásárláskor. Hiába emelkednek ezzel párhuzamosan a jövedelmek is, hosszú távon mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk ahhoz, hogy a törlesztő részleteket kifizessük. A magasabb hitelösszeg hosszabb futamidőt is eredményezhet, ami szintén növelheti a költségeinket. Nem mindegy az sem, hogy fix vagy változó kamatozású a hitelünk. Fix kamatozásnál ugyanis a törlesztő részlet nagyságát nem befolyásolja a kamatperiódus alatt a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-emelése. De mi történik, ha emelkedik az alapkamat?

MNB alapkamat-emelés

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban többször hajtott végre alapkamat-emelést. Az alapkamat a májusi 0,6 százalékról augusztus végére 1,5 százalékra nőtt. Mivel a pénzintézetek az alapkamathoz igazítják a hiteleik kamatát, így a lakáshitelek kamata is megnőtt ebben az időszakban, így emelkedtek a törlesztő részletek és teljes visszafizetendő összeg is. A statisztikák szerint a felvett lakáshitelek közel hatvan százaléka volt fix kamatozású. Ezeknél a hiteleknél a kamatperiódus végéig nem változik a kamat, és így a törlesztő részlet sem. Most úgy tűnik, a fix kamatozást választók döntöttek jobban, hiszen a jegybank három hónap alatt háromszor emelt az alapkamat mértékén.

Jól kereső ügyfél a jó ügyfél

Egy hitel ára több tényezőn is múlik, a bankok bevett gyakorlata alapján azonban az látszik, hogy minél magasabb valakinek az igazolt jövedelme, a bank annál kevésbé tartja kockázatosnak, és így kedvezőbb kondíciókat kínál ezeknek az ügyfeleknek. Minél többet keresünk tehát, annál olcsóbban juthatunk hitelhez.

Mennyire eladható az ingatlan

A hitel árazásában szerepet játszik még, hogy egy ingatlan mennyire mobil, vagyis milyen gyorsan adható el. Ez függ az ingatlan típusától, az ingatlan nagyságától és attól, hogy milyen településen található az ingatlan. Budapesten és a nagyvárosokban könnyebb értékesíteni egy ingatlant, és egy kisebb méretű lakás könnyebben adható el, mint egy nagy családi ház. Amellett, hogy egy nehezebben eladható ingatlant csak drágább hitellel vásárolhatunk meg, még az az eset is előfordulhat, hogy a bank annyira eladhatatlannak találja az általunk kiválasztott ingatlant, hogy elutasítja a hitelkérelmünket.

Az utóbbi idők történései a lakáshitelek költségeinek emelkedését okozták. Több összetevő is hat a költségekre, és ezek összhatása most az emelkedés felé vitte a piacot. Senki nem lát a jövőbe, de a szakértők szerint ez trend egyelőre nem fog változni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

2021.11.12.

A nulla százalék nagyon jól hangzik, amikor hitelfelvételen gondolkodunk. A nulla egy olyan szám, amit ilyenkor szívesen látunk. Nem mindegy azonban, hogy az a bizonyos nulla mire vonatkozik. Mutatjuk, hogy mire kell figyelnünk, ha nulla százalékos hitelt veszünk fel.

Tovább olvasom
Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Tovább olvasom