fbpx
Hirdetés

Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

2021.11.09.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. december 8. 10:56

Az, hogy mennyibe kerül egy lakáshitel, több mindentől függ. Egy lakáshitel költsége a futamidő alatt is változhat, és hitelfelvétel előtt sem árt tudnunk, hogy hosszú távon mire számíthatunk. Megnéztük, hogyan változtak a lakáshitelek költségei.

Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

Emelkednek a lakásárak

A lakásárak évek óta emelkednek. A magasabb vételi ár pedig magasabb hitelösszeget is jelent a vásárláskor. Hiába emelkednek ezzel párhuzamosan a jövedelmek is, hosszú távon mélyebben kell majd a zsebünkbe nyúlnunk ahhoz, hogy a törlesztő részleteket kifizessük. A magasabb hitelösszeg hosszabb futamidőt is eredményezhet, ami szintén növelheti a költségeinket. Nem mindegy az sem, hogy fix vagy változó kamatozású a hitelünk. Fix kamatozásnál ugyanis a törlesztő részlet nagyságát nem befolyásolja a kamatperiódus alatt a Magyar Nemzeti Bank alapkamat-emelése. De mi történik, ha emelkedik az alapkamat?

MNB alapkamat-emelés

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban többször hajtott végre alapkamat-emelést. Az alapkamat a májusi 0,6 százalékról augusztus végére 1,5 százalékra nőtt. Mivel a pénzintézetek az alapkamathoz igazítják a hiteleik kamatát, így a lakáshitelek kamata is megnőtt ebben az időszakban, így emelkedtek a törlesztő részletek és teljes visszafizetendő összeg is. A statisztikák szerint a felvett lakáshitelek közel hatvan százaléka volt fix kamatozású. Ezeknél a hiteleknél a kamatperiódus végéig nem változik a kamat, és így a törlesztő részlet sem. Most úgy tűnik, a fix kamatozást választók döntöttek jobban, hiszen a jegybank három hónap alatt háromszor emelt az alapkamat mértékén.

Jól kereső ügyfél a jó ügyfél

Egy hitel ára több tényezőn is múlik, a bankok bevett gyakorlata alapján azonban az látszik, hogy minél magasabb valakinek az igazolt jövedelme, a bank annál kevésbé tartja kockázatosnak, és így kedvezőbb kondíciókat kínál ezeknek az ügyfeleknek. Minél többet keresünk tehát, annál olcsóbban juthatunk hitelhez.

Mennyire eladható az ingatlan

A hitel árazásában szerepet játszik még, hogy egy ingatlan mennyire mobil, vagyis milyen gyorsan adható el. Ez függ az ingatlan típusától, az ingatlan nagyságától és attól, hogy milyen településen található az ingatlan. Budapesten és a nagyvárosokban könnyebb értékesíteni egy ingatlant, és egy kisebb méretű lakás könnyebben adható el, mint egy nagy családi ház. Amellett, hogy egy nehezebben eladható ingatlant csak drágább hitellel vásárolhatunk meg, még az az eset is előfordulhat, hogy a bank annyira eladhatatlannak találja az általunk kiválasztott ingatlant, hogy elutasítja a hitelkérelmünket.

Az utóbbi idők történései a lakáshitelek költségeinek emelkedését okozták. Több összetevő is hat a költségekre, és ezek összhatása most az emelkedés felé vitte a piacot. Senki nem lát a jövőbe, de a szakértők szerint ez trend egyelőre nem fog változni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

2022.02.17.

A kamatstop a kormány utóbbi időben meghozott inflációellenes intézkedéseinek egyike, amelynek a jelzáloghitelesek igencsak örülni fognak.

Tovább olvasom
Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom
7 fontos kérdés a vállalati kamatstopról

7 fontos kérdés a vállalati kamatstopról

2022.12.12.

A vállalati kamatstopot még csak most vezették be, de máris több kérdés merült fel; ezek közül válaszolunk meg néhányat az alábbiakban.

Tovább olvasom