Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:29

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

A bankszámlaköltségek lefaragásával akár évi több tízezer forintot is meg lehet takarítani, ezért nem mindegy, hogy milyen számlacsomagot használsz, illetve, hogy a meglévő folyószámládhoz kapcsolt szolgáltatások mindegyikét használod-e, ugyanis úgy olyasmiért is fizetsz, amire valójában nincs is szükséged.

Sokan nem is tudják, hogy milyen költségei vannak a bankszámlájuk használatának, ami valahol érthető is, hiszen ezek a tételek nem látványosak, a bankszámlakivonatokon nincsenek külön jelölve, ráadásul nem is egyszerre kerülnek levonásra. Ha azonban összeadnánk őket, igencsak meglepődnénk, különösen, ha az éves szintet nézzük; ekkor derülne ki ugyanis, hogy akár 40-50 ezer forintról is szó lehet, ami már igen jelentős összeg.

Érdemes azonban tudni, hogy a bankok minden év január 31-ig küldik ki az éves díjösszesítőt, amelyben viszont jól átláthatóan minden bankszámlához kapcsolódó díjról tájékoztatást kaphatunk, így arról is, hogy mire költünk, de ami még fontosabb, hogy mire költünk feleslegesen. Ezek után nézzük, melyek a leggyakrabban előforduló, „feleslegesen” fizetett költségek.

Az SMS-értesítések

Ez a legmagasabb költséggel járó, „felesleges” szolgáltatás, aminek ugyan van értelme, de manapság már a banki applikációkon – és az interneten – keresztül is eljuthat hozzád az információ, ráadásul ingyenesen.

Ha a bankodnál nem támogatják a push-értesítéseket, akkor két dolgot tehetsz: vagy egy másik bankot választasz, és az úgynevezett egyszerűsített bankváltással élve áthelyezed a pénzügyeidet, vagy felülvizsgálhatod az értesítési limiteket, és magasabbat állítasz be.

A tranzakciók költsége

A tranzakciós költség szintén magas, főleg, ha több, de kisebb összegű utalást teljesítesz. Ugyanígy magas lehet a készpénzfelvételi díj is, ami csak az első két alkalommal ingyenes egy adott hónapban, akkor is csak legfeljebb 150 ezer forint összértékig, utána viszont költséges, főleg, ha nem a bankod saját ATM-jét használod.

Jó tudni, hogy az online ügyintézéssel sokat spórolhatsz, de az igazi megoldást az jelenti, ha átalakítod a szokásaidat, és minél kevesebb készpénzt használsz, avagy egyszerre veszel ki egy nagyobb összeget. A bankkártyád használatával ráadásul nem csak a készpénzfelvételi díjat spórolhatod meg, hanem akár kedvezményekhez is juthatsz.

Mindenképp érdemes a jelenleginél jobb bankszámlát keresni

Majdnem teljesen biztos, hogy annál a bankszámlánál, amit használsz, akad jobb is a piacon – a kivételt az jelenti, ha már eleve a legjobbat használod; ebben az esetben ez nem jelent segítséget. Ám több, mint valószínű, hogy nem, hiszen a bankok viszonylag gyakran jönnek ki egy új számlacsomaggal, plusz akciókat is sűrűn hirdetnek, tehát mindig van alkalom arra, hogy jobbat találj.

Fontos tudni, hogy az egyszerűsített bankváltással a legtöbb esetben ma már elég csak egyszer bemenned a választott bankfiókba, ezt követően pedig a két pénzintézet intézi az ügyet, neked nem is kell foglalkoznod a dologgal. Kivételt képez, ha a jelenlegi bankod felé hitelt törlesztesz; ekkor sajnos kénytelen leszel bonyolultabb módon megoldani.

Ha a bankváltás nem oldható meg, érdemes egy fióki ügyintéző tanácsát kérni, illetve rákérdezni, hogy prémium számlacsomagra nem vagy-e jogosult. Ez ugyanis már nem csak milliós jövedelmekkel érhető el, és számos kedvezmény is kapcsolódhat hozzá, amelyek által csökkenhetnek a költségeid; például belföldi használat esetén akár teljesen ingyenes is lehet a bankolás.

Oldalunkon természetesen bankszámlacsomagokat is találsz, így egyszerűen hasonlíthatod össze őket, és könnyedén kiválaszthatod azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek. Amennyiben megadod a szükséges adataidat, a bank munkatársa felveszi veled a kapcsolatot, így ki sem kell lépned otthonról, és minden kérdésedre választ is kaphatsz. Tedd meg, és spórolj évente akár több tízezer forintot is!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

Bankszámla katás vállalkozóként: milyen legyen?

2022.05.27.

Bankszámlára katás vállalkozóként is szükséged lesz, csak az a kérdés, milyet válassz és melyik banknál – ebben segítünk alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tovább olvasom
Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

2023.04.06.

Az Erste George Számla egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználnod, ha olcsó, kiszámítható és korszerű számlacsomagot keresel!

Tovább olvasom
Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

Mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért?

2023.09.20.

Nem mindegy, hogy mennyit fizetünk a bankkártya használatáért. A kártyahasználók többsége még sincs tisztában a költségekkel. Persze ez nem is egyszerű. A bankkártya használatáért felszámolt díjak összetettek, és sokszor nehezen követhetőek. Fontosnak érezzük, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, ezért utánajártunk, hogy mennyit fizetünk valójában a bankkártya használatáért.

Tovább olvasom