Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:29

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

A bankszámlaköltségek lefaragásával akár évi több tízezer forintot is meg lehet takarítani, ezért nem mindegy, hogy milyen számlacsomagot használsz, illetve, hogy a meglévő folyószámládhoz kapcsolt szolgáltatások mindegyikét használod-e, ugyanis úgy olyasmiért is fizetsz, amire valójában nincs is szükséged.

Sokan nem is tudják, hogy milyen költségei vannak a bankszámlájuk használatának, ami valahol érthető is, hiszen ezek a tételek nem látványosak, a bankszámlakivonatokon nincsenek külön jelölve, ráadásul nem is egyszerre kerülnek levonásra. Ha azonban összeadnánk őket, igencsak meglepődnénk, különösen, ha az éves szintet nézzük; ekkor derülne ki ugyanis, hogy akár 40-50 ezer forintról is szó lehet, ami már igen jelentős összeg.

Érdemes azonban tudni, hogy a bankok minden év január 31-ig küldik ki az éves díjösszesítőt, amelyben viszont jól átláthatóan minden bankszámlához kapcsolódó díjról tájékoztatást kaphatunk, így arról is, hogy mire költünk, de ami még fontosabb, hogy mire költünk feleslegesen. Ezek után nézzük, melyek a leggyakrabban előforduló, „feleslegesen” fizetett költségek.

Az SMS-értesítések

Ez a legmagasabb költséggel járó, „felesleges” szolgáltatás, aminek ugyan van értelme, de manapság már a banki applikációkon – és az interneten – keresztül is eljuthat hozzád az információ, ráadásul ingyenesen.

Ha a bankodnál nem támogatják a push-értesítéseket, akkor két dolgot tehetsz: vagy egy másik bankot választasz, és az úgynevezett egyszerűsített bankváltással élve áthelyezed a pénzügyeidet, vagy felülvizsgálhatod az értesítési limiteket, és magasabbat állítasz be.

A tranzakciók költsége

A tranzakciós költség szintén magas, főleg, ha több, de kisebb összegű utalást teljesítesz. Ugyanígy magas lehet a készpénzfelvételi díj is, ami csak az első két alkalommal ingyenes egy adott hónapban, akkor is csak legfeljebb 150 ezer forint összértékig, utána viszont költséges, főleg, ha nem a bankod saját ATM-jét használod.

Jó tudni, hogy az online ügyintézéssel sokat spórolhatsz, de az igazi megoldást az jelenti, ha átalakítod a szokásaidat, és minél kevesebb készpénzt használsz, avagy egyszerre veszel ki egy nagyobb összeget. A bankkártyád használatával ráadásul nem csak a készpénzfelvételi díjat spórolhatod meg, hanem akár kedvezményekhez is juthatsz.

Mindenképp érdemes a jelenleginél jobb bankszámlát keresni

Majdnem teljesen biztos, hogy annál a bankszámlánál, amit használsz, akad jobb is a piacon – a kivételt az jelenti, ha már eleve a legjobbat használod; ebben az esetben ez nem jelent segítséget. Ám több, mint valószínű, hogy nem, hiszen a bankok viszonylag gyakran jönnek ki egy új számlacsomaggal, plusz akciókat is sűrűn hirdetnek, tehát mindig van alkalom arra, hogy jobbat találj.

Fontos tudni, hogy az egyszerűsített bankváltással a legtöbb esetben ma már elég csak egyszer bemenned a választott bankfiókba, ezt követően pedig a két pénzintézet intézi az ügyet, neked nem is kell foglalkoznod a dologgal. Kivételt képez, ha a jelenlegi bankod felé hitelt törlesztesz; ekkor sajnos kénytelen leszel bonyolultabb módon megoldani.

Ha a bankváltás nem oldható meg, érdemes egy fióki ügyintéző tanácsát kérni, illetve rákérdezni, hogy prémium számlacsomagra nem vagy-e jogosult. Ez ugyanis már nem csak milliós jövedelmekkel érhető el, és számos kedvezmény is kapcsolódhat hozzá, amelyek által csökkenhetnek a költségeid; például belföldi használat esetén akár teljesen ingyenes is lehet a bankolás.

Oldalunkon természetesen bankszámlacsomagokat is találsz, így egyszerűen hasonlíthatod össze őket, és könnyedén kiválaszthatod azt, amelyik a leginkább megfelel az elképzeléseidnek. Amennyiben megadod a szükséges adataidat, a bank munkatársa felveszi veled a kapcsolatot, így ki sem kell lépned otthonról, és minden kérdésedre választ is kaphatsz. Tedd meg, és spórolj évente akár több tízezer forintot is!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire kell figyelni a bankszámla szolgáltatás kiválasztásakor?

Mire kell figyelni a bankszámla szolgáltatás kiválasztásakor?

2020.06.10.

Elsősorban a költségekre, de nemcsak az indulóra, hanem arra is, hogyan alakul az általunk választott banki termék sorsa. Lehet, hogy a kiválasztott bankszámla szolgáltatás néhány év múlva elavult, kedvezőtlen lesz.

Tovább olvasom
Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Tovább olvasom
Miért érdemes átnézni a bankszámlakivonatot?

Miért érdemes átnézni a bankszámlakivonatot?

2021.09.12.

Felesleges időpazarlásnak tűnhet átnézni a bankszámlakivonatot, pedig egyáltalán nem az, sőt! Az alábbiakból megtudhatod, miért gondoljuk ezt.

Tovább olvasom
Már a banki számlacsomag választásával is spórolhatunk

Már a banki számlacsomag választásával is spórolhatunk

2021.09.09.

Banki számlacsomagot keresel, amelynek költségei alacsonyabbak a jelenleginél? Megoldható!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával