Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ismerd meg a szabad felhasználású jelzáloghitel feltételeit 2024-ben!

2024.01.31.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2024. január 31. 14:48

A szabad felhasználású jelzáloghitel népszerűsége töretlen. És ez így lesz idén is. De milyen feltételekkel tudjuk igényelni? Utánajártunk, és megmutatjuk. Szakértőink röviden és közérthetőem írnak a szabad felhasználású jelzáloghitelről, és arról, hogy milyen feltételekkel igényelhető 2024-ben.

Ismerd meg a szabad felhasználású jelzáloghitel feltételeit 2024-ben!

A szabad felhasználású jelzáloghitel feltételei 2024-ben

A szabad felhasználású jelzáloghitel egy olyan hitel, amelynél az igénylőnek nincs meghatározott felhasználási célja a kölcsönből származó összeggel.

A bank nem ellenőrzi, hogy mire költi az ügyfél a pénzt, így nagyobb szabadságot biztosít a felhasználásában.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igényléséhez az alábbi feltételeknek kell megfelelni:

Személyi feltételek:

  • Cselekvőképesség, legalább 18 éves kor.

  • A futamidő végén nem lehet 70-75 évesnél idősebb az igénylő.

  • Legalább a mindenkori minimálbérrel megegyező jövedelem, ami bankszámlára érkezik.

  • Legalább 3 hónap munkaviszony.

  • Nem szerepelhet negatív adósként a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

Ingatlanhoz kapcsolódó feltételek:

Az ingatlannak fedezetként alkalmasnak kell lennie, és nem lehet terhelt.

Az igényléshez szükséges dokumentumok:

  • személyi okmányok

  • jövedelemigazolás

  • ingatlan tulajdoni lap

A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata magasabbak, mint a lakáshiteleké, mivel a bank nagyobb kockázatot vállal azzal, hogy nem ellenőrzi a felhasználást.

Ha nagyobb összegre van szükség, a szabad felhasználású jelzáloghitel jó megoldás lehet.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése egyszerű

A hiteligénylés folyamata szinte azonos minden kölcsönnél. Az igényléshez meg kell felelnünk az alapfeltételeknek.

Ha megfelelünk a feltételeknek, és az előzetes hitelbírálat alapján jogosultak leszünk a hitelre, akkor be kell nyújtanunk a kért dokumentumokat.

A személyes okmányainkat, és a jövedelemigazolásunkat is kérni fogják. Ez lehet munkáltatói igazolás, nyugdíjszelvény vagy NAV jövedelemigazolás. Az utolsó havi bankszámlakivonatunk is kelleni fog.

Szabad felhasználású jelzálogkölcsön igénylésénél a pénzintézet el fogja várni tőlünk, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant felértékeltessük.

Egy a pénzintézet által kijelölt ingatlan értékbecslő fogja ezt megtenni. Ez általában egy hét alatt megtörténik.

Az értékbecslés időbe telik, és a költségét nekünk kell állnunk. Ezután következik az időpont egyeztetés a közjegyzővel, és végül aláírhatjuk a pénzintézetben a hitelszerződést.

A pénzintézet pedig pozitív elbírálás esetén, néhány napon utalja számunkra az igényelt összeget.

Magas hitelösszeg? A szabad felhasználású jelzáloghitel jó választás lehet

Amikor szabad felhasználású kölcsön felvétele mellett döntünk, felmerülhet bennünk a gondolat, hogy ingatlanfedezetes kölcsönt igényeljünk vagy fedezetlent.

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához számolnunk kell. Először is tudnunk kell, hogy mennyire gyorsan van szükségünk a kölcsönre.

Ha egy hónapon belül, vagy akár pár napon belül akarunk hitelhez jutni, akkor csak a személyi hitelt választhatjuk.

Ha van időnk várni, akkor mindkét hitelfajtával tervezhetünk. Nagyobb hitelösszegnél általában nem okoz problémát az egy hónapos elbírálás.

A jelzálog alapú szabad felhasználású kölcsönök bonyolultabbak, ezért ezeket a magasabb összegű kölcsönnél érdemes igényelnünk.

Akkor éri meg az induló költségeket kifizetni, ha ezek később megtérülnek az alacsonyabb kamat miatt.

A jelzálog alapú kölcsönök kamata szinte mindig alacsonyabb, mint a személyi hiteleké.

Itt kell elvégeznünk a már említett számítást, mert csak akkor éri meg a szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni, ha kamatokon többet nyerünk, mint amennyivel többet költöttünk a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele előtt értékbecslésre, közjegyzőre és a zálogjog bejegyzésre.

Ez csak magasabb hitelösszeg esetén valószínű, mégis fontos, hogy gondoljunk erre, mert egy magas hitelösszeg és hosszabb futamidő esetén óriási lehet az eltérés.

Van még egy eset, amikor a személyi hitel nem jöhet szóba. Ez pedig az az eset, amikor 12 millió forintnál több hitelt akarunk igényelni.

Ebben az esetben semmiképpen nem igényelhetünk személyi kölcsönt, ugyanis a maximális hitelösszeg, amit személyi hitel igénylésekor kaphatunk, az 12 millió forint.

Ha ez az összeg nem elegendő a céljainkhoz, akkor csak a szabad felhasználású jelzáloghitel marad, nem választhatunk más megoldást.

A szabad felhasználású hitelt bármire el lehet költeni

A Banknavigátor szakértői szerint a jelzáloghitelt többnyire ingatlan vásárlására vagy felújítására vagy lakáscélú kölcsön kiváltására használják.

A jelzáloghitel alapvetően egy ingatlanfedezetű kölcsön, amelynek során az ingatlant a bank biztosítékként kezeli. A felvett összeget többnyire lakás vásárlásához vagy korszerűsítéséhez lehet felhasználni.

A Banknavigátor szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelzáloghitel felhasználása jellemzően az ingatlanhoz kapcsolódó kiadásokra irányuljon.

Ingatlanvásárlás: az ingatlan megvásárlására szolgáló hitel, ahol a hitelösszeg a vételár részleges vagy teljes fedezetét jelenti.

Felújítás, korszerűsítés: az otthon korszerűsítésére, felújítására, bővítésére fordítható a jelzáloghitel. Ilyen esetekben a bank nem ellenőrzi a kölcsön felhasználását, és az elkölthető bármire.

Hitelkiváltás: korábbi hitel vagy kölcsön kifizetésére is felhasználható a jelzáloghitel.

Bár leggyakrabban ingatlannal kapcsolatos célokhoz igényelnek szabad felhasználású jelzáloghitelt, de ne felejtsük el, hogy a hitelösszeg szabadon, bármire felhasználható.

Összefoglalás

A szabad felhasználású jelzáloghitel feltételeinek ismerete fontos azok számára, akik ilyen jellegű hitelt szeretnének igényelni. Ez a hiteltípus lehetővé teszi, hogy az igénylő a kapott összeget bármilyen célra felhasználja, a bank nem ellenőrzi annak felhasználását. A személyi feltételek között szerepel a legalább 18 éves életkor, a futamidő végén maximum 70-75 éves kor, valamint a legalább minimálbérrel egyenértékű jövedelem megléte, ami bankszámlára érkezik, és legalább 3 hónapos munkaviszony. Fontos, hogy az igénylő ne szerepeljen negatív adósként a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Az igényléshez az ingatlannak fedezetként alkalmasnak kell lennie és nem lehet terhelt. A szükséges dokumentumok között szerepelnek a személyi okmányok, jövedelemigazolás és az ingatlan tulajdoni lapja. Fontos megjegyezni, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatai magasabbak lehetnek, mint a lakáshiteleké, mivel a bank nagyobb kockázatot vállal. A jelzálog alapú hitel igénylésekor az ingatlan értékbecslésére is szükség van, aminek költségeit az igénylőnek kell állnia. A hiteligénylés folyamata egyszerű, az alapfeltételek teljesülése után a szükséges dokumentumokat kell benyújtani. Ha a hitelösszeg magasabb, a szabad felhasználású jelzáloghitel lehet a megfelelő választás, különösen akkor, ha a személyi hitel nem megoldás (pl. a hitelösszeg meghaladja a 12 millió forintot). A hitel felhasználása bármi lehet, gyakran ingatlanvásárlásra, felújításra vagy korábbi hitel kiváltására használják.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ennyi a havi törlesztője most egy 3 millió forintos személyi kölcsönnek

Ennyi a havi törlesztője most egy 3 millió forintos személyi kölcsönnek

2023.06.09.

Három millió forint már egy akkora összeg, ahol a kamatoknak jelentőségük van. Utánajártunk, hogy 3 millió forint személyi kölcsön igényléskor mire kell figyelni. Mi lesz a fontos. És azt is megmutatjuk, hogy mennyire egyszerű egy jó személyi kölcsönt találni.

Tovább olvasom
Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

2021.10.07.

A hitelhez jutás feltétele, hogy rendelkezzünk a bank által elvárt dokumentumokkal, és megfeleljünk a hitel alapkövetelményinek. A bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelezésben, és hitelfajtánként is eltérnek az elvárások. Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, autó lízinget vagy ingatlan jelzáloghitelt akarunk igénybe venni.

Tovább olvasom
A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom
Jelenthet-e akadályt egy meglévő kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor?

Jelenthet-e akadályt egy meglévő kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor?

2024.05.25.

Amikor Babaváró hitelt igényelünk, már lehet, hogy van egy vagy akár több hitelünk. Okozhat ez problémát az igénylésnél? Lehet, hogy emiatt nem kapjuk meg a támogatást? Mivel ez egy fontos kérdés, szakértőink utánajártak, és megmutatjuk, hogy jelenthet-e akadályt egy másik kölcsön a Babaváró hitel igénylésekor.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával