fbpx
Hirdetés

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt 2022-ben?

2022.02.15.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 15. 13:47

Személyi kölcsönt 2022-ben természetesen ugyanazok igényelhetnek, akik eddig is; az alábbiakban a feltételeket, a kizáró okokat, illetve az egyéb változásokat vesszük górcső alá.

Kik igényelhetnek személyi kölcsönt 2022-ben?

A személyi kölcsönök 2022-ben érvényes elvárásai nem sokban változtak a tavalyiakhoz képest, sőt, mondhatjuk, hogy szinte minden ugyanaz maradt, akad azonban egy-két apró változás, ezért tartjuk fontosnak, hogy ismét elővegyük ezt a témát, hiszen könnyen lehet, hogy a hír még nem jutott el az érintettekhez.

A személyi kölcsönről dióhéjban

A személyi kölcsön egy fedezet nélkül igényelhető, szabad felhasználású hiteltípus, amelynek esetében jóval könnyebb az igénylés, mint egy jelzáloghitelnél. Csupán néhány dokumentumra van hozzá szükség, és akár 24 órán belül is folyósításra kerülhet, a maximális hitelösszeg pedig 10 millió forint, de leginkább az igénylő jövedelmétől függ – és itt jelenik meg a személyi kölcsönök 2022-es évben megjelenő legnagyobb változása.

A jövedelem kérdése

Az elfogadható jövedelem minimuma a legtöbb esetben a mindenkori minimálbérrel megegyező jövedelem, de akadnak bankok, amelyek ennél többet, illetve kevesebbet várnak el. A minimális jövedelem azonban nem lesz elegendő több millió forint igényléséhez, ám sokaknak nincs is szüksége hatalmas összegekre.

A minimálbér idei emelése – 2022. január 1.-től nettó 133 ezer forint – okán lehetséges, hogy egyesek kiesnek a személyi kölcsönt igénylők köréből, bár valószínűleg csak nagyon kevesen. Akiknek viszont követte a jövedelme ezt a változást, azok vehetnek fel személyi kölcsönt 2022-ben is.

A személyi kölcsön igénylési feltételei

2022-ben is egyszerűen teljesíthetőek a személyi kölcsön igénylési feltételei. A legtöbb banknál már 18 éves kortól 70 éves korig lehet személyi kölcsönt felvenni, de ebben a pénzintézetek eltérhetnek egymástól: egyes bankok 21, vagy 23 éves kortól, illetve csak 65 éves korig folyósítanak hiteleket.

Az érvényes személyazonosító okmányok megléte mellett szükség van egy jövedelemigazolásra, ami lehet munkáltatói, illetve vállalkozók esetében a NAV által kiállított – utóbbiaknak még egy 0-s igazolás is kell a köztartozás-mentességükről –, nyugdíjasok esetén pedig bankszámlakivonatot, esetleg nyugdíjhatározatot és az utolsó néhány havi nyugdíjszelvényt kérik a bankok.

A munkaviszony kapcsán érdemes még tudni, hogy az igénylő nem állhat sem próbaidő, sem felmondás alatt, és a legjobb, ha határozatlan időre szóló munkaszerződéssel rendelkezik, de a határozott idejűt is elfogadják bizonyos helyzetekben.

Ami a jövedelem típusát illeti, elfogadható a munkabér, a vállalkozói bevétel és a nyugdíj önmagában is, emellett másodlagos jövedelemként figyelembe veszik a családi pótlékot, a GYES-t, a GYED-et, a vállalkozók osztalékát, a szociális juttatásokat, valamint az ösztöndíjat is, de más másodlagos jövedelmek is elfogadhatóak lehetnek – ez bankonként eltérő.

Milyen kizáró okok lehetnek a személyi kölcsönöknél 2022-ben?

Az az igénylő, aki nem felel meg az életkori, jövedelmi, vagy a munkaviszonyt érintő elvárásoknak, valószínűleg nem kap személyi kölcsönt, vagy csak szigorított feltételekkel, alacsonyabb hitelösszeggel, stb.

Viszont minden pénzintézetnél kizáró ok a KHR negatív adóslistán való szereplés, valamint a cselekvőképesség, a személyazonosításra alkalmas magyar okmányok, illetve a bejelentett magyarországi lakcím hiánya.

A személyi kölcsönök 2022-es változásai

Valószínűleg mindenki tisztában van vele, hogy mennyire megugrott az infláció az utóbbi időben, hiszen a pénztárcánk is megérzi egy-egy vásárlás alkalmával. Nos, ez a személyi kölcsönöket sem hagyja érintetlenül.

2021 végén az infláció 7,4%-os értéket ért el, a személyi kölcsönök átlagos kamata azonban ennél alacsonyabb volt, ez viszont nem tartható fenn sokáig, hiszen a bank a nyereségre törekszik, így pedig csak veszteségeket könyvelhetne el.

A szakértők szerint az infláció ugyan mérséklődést mutat, ám a személyi kölcsönök 2022-es kamataiban nagyon hamar emelkedő tendenciát fogunk tapasztalni; ezt a lakáshiteleknél már megfigyelhetjük.

Ha szeretnél személyi kölcsönt 2022 folyamán igényelni, és szeretnéd elkerülni a kamatemelkedést, akkor érdemes minél előbb és minél hatékonyabban lépned ez ügyben! Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

2022.01.27.

Spórolnál a hiteleden? Akkor bemutatunk neked egy trükköt, amivel csökkentheted a THM-et!

Tovább olvasom
Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

2021.11.30.

A Teljes Hiteldíj Mutató egy olyan szám, amivel a hiteleket összehasonlíthatjuk. Minél magasabb a THM, annál többe kerül nekünk a hitel, annál többet kell visszafizetnünk. A THM mellett azonban vannak olyan költségek is, amelyeket nem számítanak bele a THM-be. Mutatjuk, mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során.

Tovább olvasom
Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

Statisztikák és történések a magyar bankszektorban

2021.07.21.

A magyar bankszektor egy pillanatra sem pihen; az elmúlt időszakban is történt néhány olyan érdekesség, amelyekről neked is érdemes tudnod.

Tovább olvasom
Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom