Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:11

A lakásfelújítást finanszírozása 2023-ban sem lett könnyebb, mint a korábbi években, de azért akadnak lehetőségek, amik segítséget nyújthatnak.

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban? Ezt a kérdést sokan teszik fel mostanság, látva az ugrásszerűen megnövekedett energiaárakat, ami nem is csoda, hiszen egy átlagos, magyarországi ingatlan éves rezsiköltsége mostanra akár milliós nagyságrendű összeg is lehet. A felújítás és korszerűsítés ugyan rengeteg pénzbe kerül, ám az évek során a rezsimegtakarítással gyakorlatilag visszatermelheti a ráköltött összeget, ezt pedig sokan szeretnék kihasználni.

Az Otthonfelújítási támogatás ugyan december végével kifutott, azaz már nem igényelhető, azonban ezen felül is akadnak lehetőségek; ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

A felújítás volumene

Nem mindegy, hogy csak egy kisebb felújítás, vagy egy nagyobb korszerűsítés a célod, ugyanis más-más összegekre lesz szükséged. Sajnos persze mindkét esetben mélyen kell a zsebedbe nyúlnod, mivel az építőipar az elmúlt néhány évben drasztikus áremelkedésen ment keresztül.

A lakásfelújítás finanszírozásának módját befolyásolja tehát, hogy milyen volumenű munkálatokat tervezel, valamint a saját megtakarításaid összege is. Természetesen ez utóbbi nem mindig igaz, hiszen a támogatásokkal saját megtakarítás nélkül is hozzájuthatsz a kívánt pénzösszeghez.

A lakásfelújítás finanszírozása 2023-ban, támogatásokkal

Nem csak az Otthonfelújítási Támogatás volt az egyetlen lehetőséged, de továbbra is elérhető a CSOK, illetve a Babaváró hitel is, melyek akár egyszerre is felvehetőek. Ezekhez persze kapcsolódik feltételként a gyermekvállalás, illetve a gyermeknevelés, ám ettől függetlenül is megéri foglalkozni velük.

A Babaváró hitel végső határidejét 2024. december 31-re változtatták az eredetileg meghatározott 2022. december 31-ről, és továbbra is kamatmentes alapesetben. A hitelösszeg, akár 10 millió forint is lehet, és szabadon felhasználható, így akár felújításra és korszerűsítésre is költheted. Ekkora összegből pedig egy ház teljes körű korszerűsítése is megoldható a szigetelésektől kezdve, a nyílászárók cseréjén át, egészen a fűtési rendszer cseréjéig, sőt, még akár egy, az energiaköltségek további csökkentését segítő napelemrendszer is beleférhet.

A CSOK és a Falusi CSOK is igényelhető a továbbiakban – szintén 2024. december 31-ig hosszabbították meg –, és, mivel vissza nem térítendő támogatásról van szó, amit akár meglévő, akár vállalt gyermekek után is lehet igényelni, szintén szélesek a lehetőségek.

3 gyermekre 10 millió forint is igényelhető, és szintén felhasználható bármire, de fontos tudni, hogy a Falusi CSOK csak kisebb összeget nyújt, és csak a megjelölt kistelepülésekre vonatkozik, ahol tanyák, lakások és házak vásárlásához és egyidejű felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez, vagy a már meglévő otthon korszerűsítésére, bővítésére használható fel.

A lakásfelújítás finanszírozása 2023-ban, hitelből

Kisebb munkálatokhoz egy személyi kölcsön is elegendő lehet, ám érdemes mind kisebb, mind nagyobb volumenű felújítás esetén a szabad felhasználású, vagy épp a kifejezetten felújításra, korszerűsítésre, illetve bővítésre folyósított jelzáloghitelek lehetőségét is.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel abban az esetben lehet ideális, ha nem csak a munkálatokra szeretnéd fordítani a hitel összegét, hanem például autót, bútorokat vásárolnál vagy másra is költened kell. Lényeges azonban tudnod, hogy a személyi kölcsön kamata jóval magasabb a jelzáloghitelénél, azonban nem szükséges hozzá fedezet, azaz az ingatlanod tehermentes maradhat. A személyi kölcsön mellett szól még, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre és önerőre, az igénylése egyszerű és gyors, emellett végig fix kamatozással rendelkezik, és induló költségei sincsenek.

A szabad felhasználású jelzáloghitelekhez ingatlanfedezet bevonása szükséges, vagyis a neveden kell lennie egy tehermentes ingatlannak, ami a hitel biztosítékául szolgálhat, így azonban nagyobb hitelösszeget igényelhetsz, de a hitel ügyintézése akár egy-másfél hónapig is elhúzódhat, és az induló költségek akár több százezer forintra is rúghatnak.

Akár személyi kölcsönt, akár jelzáloghitelt, akár valamelyik támogatást szeretnéd igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

Babaváró hitel: teendők a gyermek születése után

2022.03.10.

A gyermek születése után lesznek még teendőid a babaváró hitellel kapcsolatosan – az alábbiakból megtudhatod, mik ezek.

Tovább olvasom