Hirdetés

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

2023.03.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. április 13. 14:11

A lakásfelújítást finanszírozása 2023-ban sem lett könnyebb, mint a korábbi években, de azért akadnak lehetőségek, amik segítséget nyújthatnak.

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

Miből finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban? Ezt a kérdést sokan teszik fel mostanság, látva az ugrásszerűen megnövekedett energiaárakat, ami nem is csoda, hiszen egy átlagos, magyarországi ingatlan éves rezsiköltsége mostanra akár milliós nagyságrendű összeg is lehet. A felújítás és korszerűsítés ugyan rengeteg pénzbe kerül, ám az évek során a rezsimegtakarítással gyakorlatilag visszatermelheti a ráköltött összeget, ezt pedig sokan szeretnék kihasználni.

Az Otthonfelújítási támogatás ugyan december végével kifutott, azaz már nem igényelhető, azonban ezen felül is akadnak lehetőségek; ezeket mutatjuk be az alábbiakban.

A felújítás volumene

Nem mindegy, hogy csak egy kisebb felújítás, vagy egy nagyobb korszerűsítés a célod, ugyanis más-más összegekre lesz szükséged. Sajnos persze mindkét esetben mélyen kell a zsebedbe nyúlnod, mivel az építőipar az elmúlt néhány évben drasztikus áremelkedésen ment keresztül.

A lakásfelújítás finanszírozásának módját befolyásolja tehát, hogy milyen volumenű munkálatokat tervezel, valamint a saját megtakarításaid összege is. Természetesen ez utóbbi nem mindig igaz, hiszen a támogatásokkal saját megtakarítás nélkül is hozzájuthatsz a kívánt pénzösszeghez.

A lakásfelújítás finanszírozása 2023-ban, támogatásokkal

Nem csak az Otthonfelújítási Támogatás volt az egyetlen lehetőséged, de továbbra is elérhető a CSOK, illetve a Babaváró hitel is, melyek akár egyszerre is felvehetőek. Ezekhez persze kapcsolódik feltételként a gyermekvállalás, illetve a gyermeknevelés, ám ettől függetlenül is megéri foglalkozni velük.

A Babaváró hitel végső határidejét 2024. december 31-re változtatták az eredetileg meghatározott 2022. december 31-ről, és továbbra is kamatmentes alapesetben. A hitelösszeg, akár 10 millió forint is lehet, és szabadon felhasználható, így akár felújításra és korszerűsítésre is költheted. Ekkora összegből pedig egy ház teljes körű korszerűsítése is megoldható a szigetelésektől kezdve, a nyílászárók cseréjén át, egészen a fűtési rendszer cseréjéig, sőt, még akár egy, az energiaköltségek további csökkentését segítő napelemrendszer is beleférhet.

A CSOK és a Falusi CSOK is igényelhető a továbbiakban – szintén 2024. december 31-ig hosszabbították meg –, és, mivel vissza nem térítendő támogatásról van szó, amit akár meglévő, akár vállalt gyermekek után is lehet igényelni, szintén szélesek a lehetőségek.

3 gyermekre 10 millió forint is igényelhető, és szintén felhasználható bármire, de fontos tudni, hogy a Falusi CSOK csak kisebb összeget nyújt, és csak a megjelölt kistelepülésekre vonatkozik, ahol tanyák, lakások és házak vásárlásához és egyidejű felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez, vagy a már meglévő otthon korszerűsítésére, bővítésére használható fel.

A lakásfelújítás finanszírozása 2023-ban, hitelből

Kisebb munkálatokhoz egy személyi kölcsön is elegendő lehet, ám érdemes mind kisebb, mind nagyobb volumenű felújítás esetén a szabad felhasználású, vagy épp a kifejezetten felújításra, korszerűsítésre, illetve bővítésre folyósított jelzáloghitelek lehetőségét is.

A személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel abban az esetben lehet ideális, ha nem csak a munkálatokra szeretnéd fordítani a hitel összegét, hanem például autót, bútorokat vásárolnál vagy másra is költened kell. Lényeges azonban tudnod, hogy a személyi kölcsön kamata jóval magasabb a jelzáloghitelénél, azonban nem szükséges hozzá fedezet, azaz az ingatlanod tehermentes maradhat. A személyi kölcsön mellett szól még, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre és önerőre, az igénylése egyszerű és gyors, emellett végig fix kamatozással rendelkezik, és induló költségei sincsenek.

A szabad felhasználású jelzáloghitelekhez ingatlanfedezet bevonása szükséges, vagyis a neveden kell lennie egy tehermentes ingatlannak, ami a hitel biztosítékául szolgálhat, így azonban nagyobb hitelösszeget igényelhetsz, de a hitel ügyintézése akár egy-másfél hónapig is elhúzódhat, és az induló költségek akár több százezer forintra is rúghatnak.

Akár személyi kölcsönt, akár jelzáloghitelt, akár valamelyik támogatást szeretnéd igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

2022.07.14.

A Babaváró hitelt használnád fel önerőként az otthonod megvásárlásához? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

Babaváró hitel: figyelj az eltérő banki feltételekre is!

2023.05.09.

A hitel az hitel, gondolhatnánk, mégsem mindegy, melyik banktól igényelünk Babaváró hitelt. Előfordulhat, hogy egy bank feltételeit nem tudjuk teljesíteni, de egy másikét igen. Nem mindegy tehát, hogy hol igényelünk Babaváró hitelt. És akkor a kedvezményekről még nem is beszéltünk. Az eltérő banki feltételek még jól is jöhetnek nekünk. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

Babaváró hitel: milyen életkori feltételeknek kell megfelelni?

2023.03.14.

Az életkori feltételek a Babaváró hitel esetében kiemelten fontosak, hiszen az állami támogatást csak akkor kaphatod meg, ha megfelelsz nekik.

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Tovább olvasom