fbpx
Hirdetés

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. április 13. 12:53

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Napjainkban a lakáshitel az egyik legjobban teljesítő hitelkonstrukció a bankok portfóliójában, ami nem is csoda: egyrészt az ingatlan a legjobb befektetési forma, másrészt a magyarok nagy többsége leginkább saját lakásban szeret élni, hiába a bérlés számos előnye.

A pénzintézetek éppen ezért viszonylag egyszerűsített feltételekkel várják a lakáshitelt felvenni szándékozó ügyfeleket, ám még így sem pofonegyszerű eljutni a boldog végkifejletig, azaz a folyósításig, hiszen annak számos akadálya lehet.

Ahhoz, hogy tisztában lehess azzal, milyen akadályai lehetnek egy lakáshitel igénylésének, ismerned kell az általános feltételeket.

A lakáshitel feltételei

Fontos még a legelején leszögezni, hogy a lakáshitel igénylésének számos feltétele van, amelyek bankonként eltérhetnek, kivéve persze azokat, amelyek nem a bank hatáskörébe tartoznak, hanem törvényileg szabályozottak.

A törvényi szabályozás alá eső, azaz mindenhol azonos feltételek a következőek:

Az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régi nevén BAR) negatív adóslistáján, sem aktív, sem passzív státuszban – az előbbi még fennálló, az utóbbi pedig lezárt tartozást jelent. Létezik ugyan olyan pénzintézet is, amely passzív státusz esetén is nyújt lakáshitelt, de csak abban az esetben, ha a passzív státusz már legalább 6 hónapja fennáll, ám nem ez a jellemző.

A jövedelem kérdése is bizonyos szinten törvényileg szabályozott, mégpedig a JTM szabályozás által. A JTM a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató rövidítése, és a lényege, hogy az igénylő – és az ügyletbe bevont adóstárs, illetve társigénylők – jövedelmének maximum 50, vagy 60%-a lehet a törlesztőrészletre fordított összeg a jövedelem nagyságától függően.

Szintén törvényi szabályozás alá esik a nyújtható hitelösszeg kérdése; a szabályok szerint az ingatlan piaci értékének maximum 80%-a finanszírozható hitelből, a többit az igénylőnek kell biztosítania önerő formájában. Jó, ha tudod, hogy a legtöbb bank nem adja meg a 80%-ot, csupán 70-et, vagy még ennél is kevesebbet.

Feltételek, melyek bankonként eltérhetnek

Ezek olyan akadályok lehetnek, amelyek esetében van esély arra, hogy egy másik pénzintézetnél meg tudod őket kerülni, viszont, mivel kifejezetten hosszú a lista, érdemes felbontani őket különböző csoportokra.

Személyi feltételek

Az igénylőnek nagykorúnak kell lennie, vagyis kizárólag a 18. életévüket betöltött személyek igényelhetnek lakáshitelt, de egyes bankoknál ez az életkor 21 év is lehet.

A kölcsön lejáratakor az igénylő életkora nem haladhatja meg a 70-75 évet.

Az igénylőnek rendelkeznie kell érvényes azonosító okmányokkal, illetve állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel.

Dokumentáció

A bankok elvárnak bizonyos dokumentumokat, amelyek hiánya az igénylés akadálya lehet. Mivel bankonként változó is lehet, hogy melyekre lesz szükség, csak a legfontosabbakat emeljük ki: a személyi igazolvány, vagy útlevél, esetleg jogosítvány, a lakcímkártya, az adás-vételi szerződés, valamint egyéb, az ingatlanra vonatkozó dokumentumok.

Jövedelem

Elsődlegesen elfogadható jövedelmek:

 • Alkalmazotti jövedelem (magyarországi és külföldi)
 • Egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem
 • Nyugdíj

Kiegészítő jövedelmek:

 • Családtámogatási ellátások (GYES, GYED, GYOD, CSED, családi pótlék)
 • Bónusz, cafeteria
 • Osztalék
 • Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem

A felsorolt elsődleges és kiegészítő jövedelmeken túl – pénzintézettől függően – további jövedelemtípusok elfogadására is van lehetőség.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

A lakáshitel felvételének akadálya lehet, ha a fedezetként felajánlott ingatlan nem felel meg a bank elvárásainak. Fontos tudni, hogy az ingatlannak a határokon belül kell elhelyezkednie, önállóan is forgalomképesnek kell lennie, és egy hitelügyletbe maximum 3 ingatlan vonható be.

Az alábbi ingatlantípusokat elfogadják a bankok fedezetként:

 • Lakóingatlanok: lakás, lakóház, családi ház, ikerház, sorház;
 • Hétvégi ház, üdülő;
 • Építési telek „beépítetlen terület” megnevezéssel;
 • Vegyes funkciójú ingatlan, amennyiben a lakófunkció legalább 50-60%; ez bankfüggő.

Üzlethelyiséget a legtöbb pénzintézet nem fogad el, de speciális feltételekkel ez is lehet fedezet, ám csak bizonyos bankoknál.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, már tisztában vagy azzal, hogy milyen akadályai lehetnek. Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudnod a kezességről?

Mit érdemes tudnod a kezességről?

2022.03.25.

A kezesség a hitelügyletek során szokott a leggyakrabban felmerülni, de sokan csak annyit tudnak róla, hogy komoly felelősséggel jár. Nézzük meg, mit kell ezen felül tudni róla!

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom
Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom