fbpx
Hirdetés

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. április 13. 12:53

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Napjainkban a lakáshitel az egyik legjobban teljesítő hitelkonstrukció a bankok portfóliójában, ami nem is csoda: egyrészt az ingatlan a legjobb befektetési forma, másrészt a magyarok nagy többsége leginkább saját lakásban szeret élni, hiába a bérlés számos előnye.

A pénzintézetek éppen ezért viszonylag egyszerűsített feltételekkel várják a lakáshitelt felvenni szándékozó ügyfeleket, ám még így sem pofonegyszerű eljutni a boldog végkifejletig, azaz a folyósításig, hiszen annak számos akadálya lehet.

Ahhoz, hogy tisztában lehess azzal, milyen akadályai lehetnek egy lakáshitel igénylésének, ismerned kell az általános feltételeket.

A lakáshitel feltételei

Fontos még a legelején leszögezni, hogy a lakáshitel igénylésének számos feltétele van, amelyek bankonként eltérhetnek, kivéve persze azokat, amelyek nem a bank hatáskörébe tartoznak, hanem törvényileg szabályozottak.

A törvényi szabályozás alá eső, azaz mindenhol azonos feltételek a következőek:

Az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régi nevén BAR) negatív adóslistáján, sem aktív, sem passzív státuszban – az előbbi még fennálló, az utóbbi pedig lezárt tartozást jelent. Létezik ugyan olyan pénzintézet is, amely passzív státusz esetén is nyújt lakáshitelt, de csak abban az esetben, ha a passzív státusz már legalább 6 hónapja fennáll, ám nem ez a jellemző.

A jövedelem kérdése is bizonyos szinten törvényileg szabályozott, mégpedig a JTM szabályozás által. A JTM a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató rövidítése, és a lényege, hogy az igénylő – és az ügyletbe bevont adóstárs, illetve társigénylők – jövedelmének maximum 50, vagy 60%-a lehet a törlesztőrészletre fordított összeg a jövedelem nagyságától függően.

Szintén törvényi szabályozás alá esik a nyújtható hitelösszeg kérdése; a szabályok szerint az ingatlan piaci értékének maximum 80%-a finanszírozható hitelből, a többit az igénylőnek kell biztosítania önerő formájában. Jó, ha tudod, hogy a legtöbb bank nem adja meg a 80%-ot, csupán 70-et, vagy még ennél is kevesebbet.

Feltételek, melyek bankonként eltérhetnek

Ezek olyan akadályok lehetnek, amelyek esetében van esély arra, hogy egy másik pénzintézetnél meg tudod őket kerülni, viszont, mivel kifejezetten hosszú a lista, érdemes felbontani őket különböző csoportokra.

Személyi feltételek

Az igénylőnek nagykorúnak kell lennie, vagyis kizárólag a 18. életévüket betöltött személyek igényelhetnek lakáshitelt, de egyes bankoknál ez az életkor 21 év is lehet.

A kölcsön lejáratakor az igénylő életkora nem haladhatja meg a 70-75 évet.

Az igénylőnek rendelkeznie kell érvényes azonosító okmányokkal, illetve állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel.

Dokumentáció

A bankok elvárnak bizonyos dokumentumokat, amelyek hiánya az igénylés akadálya lehet. Mivel bankonként változó is lehet, hogy melyekre lesz szükség, csak a legfontosabbakat emeljük ki: a személyi igazolvány, vagy útlevél, esetleg jogosítvány, a lakcímkártya, az adás-vételi szerződés, valamint egyéb, az ingatlanra vonatkozó dokumentumok.

Jövedelem

Elsődlegesen elfogadható jövedelmek:

 • Alkalmazotti jövedelem (magyarországi és külföldi)
 • Egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem
 • Nyugdíj

Kiegészítő jövedelmek:

 • Családtámogatási ellátások (GYES, GYED, GYOD, CSED, családi pótlék)
 • Bónusz, cafeteria
 • Osztalék
 • Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem

A felsorolt elsődleges és kiegészítő jövedelmeken túl – pénzintézettől függően – további jövedelemtípusok elfogadására is van lehetőség.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

A lakáshitel felvételének akadálya lehet, ha a fedezetként felajánlott ingatlan nem felel meg a bank elvárásainak. Fontos tudni, hogy az ingatlannak a határokon belül kell elhelyezkednie, önállóan is forgalomképesnek kell lennie, és egy hitelügyletbe maximum 3 ingatlan vonható be.

Az alábbi ingatlantípusokat elfogadják a bankok fedezetként:

 • Lakóingatlanok: lakás, lakóház, családi ház, ikerház, sorház;
 • Hétvégi ház, üdülő;
 • Építési telek „beépítetlen terület” megnevezéssel;
 • Vegyes funkciójú ingatlan, amennyiben a lakófunkció legalább 50-60%; ez bankfüggő.

Üzlethelyiséget a legtöbb pénzintézet nem fogad el, de speciális feltételekkel ez is lehet fedezet, ám csak bizonyos bankoknál.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, már tisztában vagy azzal, hogy milyen akadályai lehetnek. Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

2022.04.25.

Személyi kölcsönt a fiatalok is vehetnek fel, ám nem mindegy, hogy mennyire fiatalról beszélünk, illetve az sem, hogy melyik bankhoz fordulunk.

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Tovább olvasom
A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom