fbpx
Hirdetés

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. április 13. 12:53

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Napjainkban a lakáshitel az egyik legjobban teljesítő hitelkonstrukció a bankok portfóliójában, ami nem is csoda: egyrészt az ingatlan a legjobb befektetési forma, másrészt a magyarok nagy többsége leginkább saját lakásban szeret élni, hiába a bérlés számos előnye.

A pénzintézetek éppen ezért viszonylag egyszerűsített feltételekkel várják a lakáshitelt felvenni szándékozó ügyfeleket, ám még így sem pofonegyszerű eljutni a boldog végkifejletig, azaz a folyósításig, hiszen annak számos akadálya lehet.

Ahhoz, hogy tisztában lehess azzal, milyen akadályai lehetnek egy lakáshitel igénylésének, ismerned kell az általános feltételeket.

A lakáshitel feltételei

Fontos még a legelején leszögezni, hogy a lakáshitel igénylésének számos feltétele van, amelyek bankonként eltérhetnek, kivéve persze azokat, amelyek nem a bank hatáskörébe tartoznak, hanem törvényileg szabályozottak.

A törvényi szabályozás alá eső, azaz mindenhol azonos feltételek a következőek:

Az igénylő nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, régi nevén BAR) negatív adóslistáján, sem aktív, sem passzív státuszban – az előbbi még fennálló, az utóbbi pedig lezárt tartozást jelent. Létezik ugyan olyan pénzintézet is, amely passzív státusz esetén is nyújt lakáshitelt, de csak abban az esetben, ha a passzív státusz már legalább 6 hónapja fennáll, ám nem ez a jellemző.

A jövedelem kérdése is bizonyos szinten törvényileg szabályozott, mégpedig a JTM szabályozás által. A JTM a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató rövidítése, és a lényege, hogy az igénylő – és az ügyletbe bevont adóstárs, illetve társigénylők – jövedelmének maximum 50, vagy 60%-a lehet a törlesztőrészletre fordított összeg a jövedelem nagyságától függően.

Szintén törvényi szabályozás alá esik a nyújtható hitelösszeg kérdése; a szabályok szerint az ingatlan piaci értékének maximum 80%-a finanszírozható hitelből, a többit az igénylőnek kell biztosítania önerő formájában. Jó, ha tudod, hogy a legtöbb bank nem adja meg a 80%-ot, csupán 70-et, vagy még ennél is kevesebbet.

Feltételek, melyek bankonként eltérhetnek

Ezek olyan akadályok lehetnek, amelyek esetében van esély arra, hogy egy másik pénzintézetnél meg tudod őket kerülni, viszont, mivel kifejezetten hosszú a lista, érdemes felbontani őket különböző csoportokra.

Személyi feltételek

Az igénylőnek nagykorúnak kell lennie, vagyis kizárólag a 18. életévüket betöltött személyek igényelhetnek lakáshitelt, de egyes bankoknál ez az életkor 21 év is lehet.

A kölcsön lejáratakor az igénylő életkora nem haladhatja meg a 70-75 évet.

Az igénylőnek rendelkeznie kell érvényes azonosító okmányokkal, illetve állandó, bejelentett, magyarországi lakcímmel.

Dokumentáció

A bankok elvárnak bizonyos dokumentumokat, amelyek hiánya az igénylés akadálya lehet. Mivel bankonként változó is lehet, hogy melyekre lesz szükség, csak a legfontosabbakat emeljük ki: a személyi igazolvány, vagy útlevél, esetleg jogosítvány, a lakcímkártya, az adás-vételi szerződés, valamint egyéb, az ingatlanra vonatkozó dokumentumok.

Jövedelem

Elsődlegesen elfogadható jövedelmek:

 • Alkalmazotti jövedelem (magyarországi és külföldi)
 • Egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem
 • Nyugdíj

Kiegészítő jövedelmek:

 • Családtámogatási ellátások (GYES, GYED, GYOD, CSED, családi pótlék)
 • Bónusz, cafeteria
 • Osztalék
 • Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem

A felsorolt elsődleges és kiegészítő jövedelmeken túl – pénzintézettől függően – további jövedelemtípusok elfogadására is van lehetőség.

Az ingatlanfedezetre vonatkozó feltételek

A lakáshitel felvételének akadálya lehet, ha a fedezetként felajánlott ingatlan nem felel meg a bank elvárásainak. Fontos tudni, hogy az ingatlannak a határokon belül kell elhelyezkednie, önállóan is forgalomképesnek kell lennie, és egy hitelügyletbe maximum 3 ingatlan vonható be.

Az alábbi ingatlantípusokat elfogadják a bankok fedezetként:

 • Lakóingatlanok: lakás, lakóház, családi ház, ikerház, sorház;
 • Hétvégi ház, üdülő;
 • Építési telek „beépítetlen terület” megnevezéssel;
 • Vegyes funkciójú ingatlan, amennyiben a lakófunkció legalább 50-60%; ez bankfüggő.

Üzlethelyiséget a legtöbb pénzintézet nem fogad el, de speciális feltételekkel ez is lehet fedezet, ám csak bizonyos bankoknál.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, már tisztában vagy azzal, hogy milyen akadályai lehetnek. Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

2022.06.02.

Önerő egy lakáshitelnél elsősorban pénz lehet, méghozzá viszonylag sok, de akadnak más lehetőségek is – ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Tovább olvasom
Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

Hitelkiváltás: cseréld kedvezőbbre meglévő hiteledet!

2021.12.06.

A meglévő hiteled kiváltásán mindig érdemes gondolkodnod; még akkor is, ha elégedett vagy a jelenlegi hitelkonstrukcióddal, ugyanis rengeteget spórolhatsz egy jobb kondíciókkal rendelkező konstrukció segítségével.

Tovább olvasom
Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

Szeptember végéig igényelhető a Diákhitel Plusz

2022.08.30.

Kinek, hogyan, meddig igényelhető a Diákhitel Plusz? Miért érdemes kérelmezni és mely hallgatók számára nyújt segítséget a Diákhitel Plusz nyújtotta lehetőség? Ezekre válaszolunk az alábbiakban.

Tovább olvasom
Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom