Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mivel nyújt többet a síbiztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártyánál?

2023.12.13.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. december 13. 11:47

A síelést a biztosítók kockázatos sportnak tartják, és külön biztosítást alkottak meg hozzá. Egy síelés közben bekövetkező baleset nagyon sok pénzbe kerülhet. Utánajártunk, hogy elég lesz számunkra az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy kötnünk kell síbiztosítást ahhoz, hogy egy baleset pénzügyi kockázatát minimalizálhassuk. Arra jutottunk, hogy igen, kötnünk kell. Mutatjuk a részleteket.

Mivel nyújt többet a síbiztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártyánál?

Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)?

Fontos már az elején leszögezni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesít egy megfelelően kiválasztott síbiztosítást.

Valóban jó, ha velünk van külföldön, de csak abban az esetben nyújt segítséget, ha sürgősségi ellátásra van szükségünk.

Mindenképpen érdemes kiváltani, ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk a korlátaival.

De mire nem jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sok mindenre nem jó. Semmire nem jó, ami nem sürgősségi ellátás.

Nem jó, ha megsérül vagy elveszik a poggyász, nem jó, ha sürgősségi fogászati ellátásra van szükségünk, nem lehet vele asszisztencia szolgáltatás igénybe venni, nem jár hozzá jogvédelem, nem fizeti a tolmácsot, és nincs benne felelősségbiztosítás sem.

Ha az egészségügyi ellátást csak magánszolgáltatótól tudjuk igénybe venni, akkor azért fizetnünk kell.

A Magyarországon működő magán-egészségügyi szolgáltatók sem fogadják el a TAJ kártyát, a külföldi magán-egészségügyi szolgáltatók sem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak államilag fenntartott egészségügyi intézményekben lesz jó.

Baleset vagy betegség esetén csak és kizárólag az adott állam által fenntartott egészségügyi intézményekben látnak el bennünket az Európai Egészségbiztosítási Kártya terhére.

Az Európai Unión belül eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, néhány országban az ellátás részben vagy teljes egészében önköltséges lehet.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem összekeverendő a kék kártyával. Az utóbbit azok vehetik igénybe, akik harmadik országbeli állampolgárként utaznak az Európai Unióba, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Jó az EEK, de nem mindenre

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nagy hátránya, hogy nincs pontos lista arról, hogy milyen ellátásra nyújt fedezetet, mert ez az adott ország egészségügyi rendszerén múlik.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak olyan egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk térítésmentesen igénybe, amik az adott ország állampolgárai számára is ingyenesek.

És csak olyan ott kérhetünk ellátást, ami az adott ország társadalombiztosításával szerződésben áll.

A síbiztosítás – az utasbiztosítás speciális formája

Egy nagy síbaleset ellátása sok millió forintba is kerülhet. De már napi néhányszáz forintos síbiztosítás is fedezheti a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés, az ellátás és hazaszállítás mellett a sífelszerelés költségét is.

Egy súlyos síbaleset kezelése is sokmillió forintba kerülhet. Gondoljunk csak a helikopteres mentésre. És a sífelszerelés megrongálódására vagy elvesztése után is kaphatunk térítést.

A síbiztosítás többet ad – kössük meg

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) az Európai Unió (EU), az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc területén érvényes, és biztosítja, hogy a tagállamokban élő és dolgozó emberek, a helyi lakossággal azonos feltételekkel részesülhessenek egészségügyi ellátásban.

A Banknavigátor szakértői szerint az EEK nem fedez minden olyan esetet, amely a síelés során bekövetkezhet. A síbiztosítás szélesebb körű fedezetet nyújt, mint az EEK.

A síbiztosítás tartalmazhatja a következőket:

  • A síelés során bekövetkező baleseti sérülések kezelésének költségeit.

  • A síelés során elveszett vagy megrongálódott felszerelés cseréjének költségeit.

  • A síelés során megbetegedés esetén szükséges sürgősségi ellátás költségeit.

  • A síelés során megbetegedés esetén szükséges hazaszállítás költségeit.

Az EEK nem biztos, hogy fedezi a síelés során bekövetkező baleseti sérülések kezelésének költségeit. Ezeket a költségeket a síbiztosítás teljes egészében vagy részben megtéríti. A síbiztosítás tartalmazza a síelés során elveszett vagy megrongálódott felszerelés cseréjének költségeit is. Ez különösen fontos lehet, ha a sífelszerelés értéke magas.

Az EEK nem biztos, hogy fedezi a síelés során megbetegedés esetén szükséges sürgősségi ellátás költségeit. Ezeket a költségeket a síbiztosítás teljes egészében vagy részben megtéríti. A síbiztosítás tartalmazhatja a síelés során megbetegedés esetén szükséges hazaszállítás költségeit is. Ez különösen fontos lehet, ha a betegség súlyos, és a hazaszállítás költségei magasak.

Összességében elmondható, hogy a síbiztosítás szélesebb körű fedezetet nyújt, mint az EEK. A síbiztosítás megkötése különösen ajánlott azoknak, akik rendszeresen síelnek, és fontos számukra, hogy biztosítva legyen a síelés során bekövetkező esetleges baleseti sérülések, felszereléskárok, megbetegedések és hazaszállítások költsége.

Összefoglalás

A síbiztosítás szélesebb körű védelmet nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK). Az EEK csak sürgősségi ellátást fedez külföldön, és korlátozottan használható államilag fenntartott egészségügyi intézményekben. A síbiztosítás fedezi a baleseti sérülések, a sífelszerelés károsodása vagy elvesztése, sürgősségi betegellátás, és szükség esetén a hazaszállítás költségeit is. Fontos megjegyezni, hogy az EEK nem terjed ki például magán-egészségügyi ellátásra, poggyászkárokra, vagy asszisztencia szolgáltatásokra. A síbiztosítás ezeket a hiányosságokat pótolja, így különösen ajánlott síelők számára, akik teljes körű védelmet szeretnének biztosítani maguknak a síelés során felmerülő kockázatok ellen.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

Kötelező biztosítás díjnemfizetés – milyen következményei vannak?

2021.02.09.

A kötelező biztosítás díjnemfizetés súlyos következményeket von maga után, amelyekkel fontos, hogy tisztában légy, hiszen így elkerülheted őket.

Tovább olvasom
Mire jó az utasbiztosítás?

Mire jó az utasbiztosítás?

2021.10.18.

Az utasbiztosítás akkor a legjobb, ha úgy jövünk haza a nyaralásból, hogy nem volt rá szükség. Ez ugyanis azt jelenti, hogy nem voltunk betegek, és nem ért bennünket baleset sem. A biztosítás megkötése mindig az előrelátás egyik módja, hiszen így felkészülhetünk egy nem várt esemény negatív anyagi vonzataira.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás: változás várható!

Kötelező biztosítás: változás várható!

2020.09.21.

Ha autótulajdonos vagy, és volt már dolgod különféle biztosítókkal, akkor tudhatod, hogy bizonyos esetekben extra költségekre számíthatsz, ha nem lenne elég baj az, hogy balesetet szenvedtél az autóddal. A Magyar Nemzeti Bank új, vezetői körlevelében szereplő lépés azonban megtiltana bizonyos gyakorlatok alkalmazását a kötelező biztosításoknál.

Tovább olvasom
Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával