Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mivel nyújt többet a síbiztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártyánál?

2023.12.13.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. december 13. 11:47

A síelést a biztosítók kockázatos sportnak tartják, és külön biztosítást alkottak meg hozzá. Egy síelés közben bekövetkező baleset nagyon sok pénzbe kerülhet. Utánajártunk, hogy elég lesz számunkra az Európai Egészségbiztosítási Kártya, vagy kötnünk kell síbiztosítást ahhoz, hogy egy baleset pénzügyi kockázatát minimalizálhassuk. Arra jutottunk, hogy igen, kötnünk kell. Mutatjuk a részleteket.

Mivel nyújt többet a síbiztosítás az Európai Egészségbiztosítási Kártyánál?

Mi az az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)?

Fontos már az elején leszögezni, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem helyettesít egy megfelelően kiválasztott síbiztosítást.

Valóban jó, ha velünk van külföldön, de csak abban az esetben nyújt segítséget, ha sürgősségi ellátásra van szükségünk.

Mindenképpen érdemes kiváltani, ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk a korlátaival.

De mire nem jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Sok mindenre nem jó. Semmire nem jó, ami nem sürgősségi ellátás.

Nem jó, ha megsérül vagy elveszik a poggyász, nem jó, ha sürgősségi fogászati ellátásra van szükségünk, nem lehet vele asszisztencia szolgáltatás igénybe venni, nem jár hozzá jogvédelem, nem fizeti a tolmácsot, és nincs benne felelősségbiztosítás sem.

Ha az egészségügyi ellátást csak magánszolgáltatótól tudjuk igénybe venni, akkor azért fizetnünk kell.

A Magyarországon működő magán-egészségügyi szolgáltatók sem fogadják el a TAJ kártyát, a külföldi magán-egészségügyi szolgáltatók sem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya csak államilag fenntartott egészségügyi intézményekben lesz jó.

Baleset vagy betegség esetén csak és kizárólag az adott állam által fenntartott egészségügyi intézményekben látnak el bennünket az Európai Egészségbiztosítási Kártya terhére.

Az Európai Unión belül eltérően működnek az országok egészségbiztosítási rendszerei, néhány országban az ellátás részben vagy teljes egészében önköltséges lehet.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem összekeverendő a kék kártyával. Az utóbbit azok vehetik igénybe, akik harmadik országbeli állampolgárként utaznak az Európai Unióba, és megfelelnek az igénylés feltételeinek.

Kérj ajánlatot!

Segítünk kiválasztani a legjobb ajánlatot a részedre!

A Grantis Hungary Zrt. munkatársa hamarosan felveszi veled a kapcsolatot

  • Igények felmérése után kiválasztjuk a legmegfelelőbb terméket
  • Személyre szabott ajánlatot készítünk a részedre
  • Teljes ügyintézést és papírmunkát átvállaljuk a szerződéskötés előkészítéséhez


Promóció

Jó az EEK, de nem mindenre

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya nagy hátránya, hogy nincs pontos lista arról, hogy milyen ellátásra nyújt fedezetet, mert ez az adott ország egészségügyi rendszerén múlik.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával csak olyan egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk térítésmentesen igénybe, amik az adott ország állampolgárai számára is ingyenesek.

És csak olyan ott kérhetünk ellátást, ami az adott ország társadalombiztosításával szerződésben áll.

A síbiztosítás – az utasbiztosítás speciális formája

Egy nagy síbaleset ellátása sok millió forintba is kerülhet. De már napi néhányszáz forintos síbiztosítás is fedezheti a mentés, a kórházba szállítás, a kezelés, az ellátás és hazaszállítás mellett a sífelszerelés költségét is.

Egy súlyos síbaleset kezelése is sokmillió forintba kerülhet. Gondoljunk csak a helikopteres mentésre. És a sífelszerelés megrongálódására vagy elvesztése után is kaphatunk térítést.

A síbiztosítás többet ad – kössük meg

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) az Európai Unió (EU), az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc területén érvényes, és biztosítja, hogy a tagállamokban élő és dolgozó emberek, a helyi lakossággal azonos feltételekkel részesülhessenek egészségügyi ellátásban.

A Banknavigátor szakértői szerint az EEK nem fedez minden olyan esetet, amely a síelés során bekövetkezhet. A síbiztosítás szélesebb körű fedezetet nyújt, mint az EEK.

A síbiztosítás tartalmazhatja a következőket:

  • A síelés során bekövetkező baleseti sérülések kezelésének költségeit.

  • A síelés során elveszett vagy megrongálódott felszerelés cseréjének költségeit.

  • A síelés során megbetegedés esetén szükséges sürgősségi ellátás költségeit.

  • A síelés során megbetegedés esetén szükséges hazaszállítás költségeit.

Az EEK nem biztos, hogy fedezi a síelés során bekövetkező baleseti sérülések kezelésének költségeit. Ezeket a költségeket a síbiztosítás teljes egészében vagy részben megtéríti. A síbiztosítás tartalmazza a síelés során elveszett vagy megrongálódott felszerelés cseréjének költségeit is. Ez különösen fontos lehet, ha a sífelszerelés értéke magas.

Az EEK nem biztos, hogy fedezi a síelés során megbetegedés esetén szükséges sürgősségi ellátás költségeit. Ezeket a költségeket a síbiztosítás teljes egészében vagy részben megtéríti. A síbiztosítás tartalmazhatja a síelés során megbetegedés esetén szükséges hazaszállítás költségeit is. Ez különösen fontos lehet, ha a betegség súlyos, és a hazaszállítás költségei magasak.

Összességében elmondható, hogy a síbiztosítás szélesebb körű fedezetet nyújt, mint az EEK. A síbiztosítás megkötése különösen ajánlott azoknak, akik rendszeresen síelnek, és fontos számukra, hogy biztosítva legyen a síelés során bekövetkező esetleges baleseti sérülések, felszereléskárok, megbetegedések és hazaszállítások költsége.

Összefoglalás

A síbiztosítás szélesebb körű védelmet nyújt, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK). Az EEK csak sürgősségi ellátást fedez külföldön, és korlátozottan használható államilag fenntartott egészségügyi intézményekben. A síbiztosítás fedezi a baleseti sérülések, a sífelszerelés károsodása vagy elvesztése, sürgősségi betegellátás, és szükség esetén a hazaszállítás költségeit is. Fontos megjegyezni, hogy az EEK nem terjed ki például magán-egészségügyi ellátásra, poggyászkárokra, vagy asszisztencia szolgáltatásokra. A síbiztosítás ezeket a hiányosságokat pótolja, így különösen ajánlott síelők számára, akik teljes körű védelmet szeretnének biztosítani maguknak a síelés során felmerülő kockázatok ellen.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom
Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

Mi a különbség az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között?

2021.07.06.

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás között számtalan a különbség, mégis sokan összekeverik őket; az alábbiakban ezt tesszük rendbe.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk, ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni?

Mire figyeljünk, ha lakásbiztosítást szeretnénk kötni?

2020.12.10.

Ha lakásbiztosítást szeretnél kötni, akkor előtte érdemes mindent megtudnod a lehetőségekről és a buktatókról – az alábbiakban erről lesz szó!

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

2020.10.16.

A kötelező biztosítás díját – nem éves díjfizetés esetén pedig az első részletet – a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetni. Ha ez nem történik meg, a biztosító automatikusan felmondja a kötelező biztosítás szerződését.

Tovább olvasom