Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

2024.04.05.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2024. április 5. 15:12

Szinte bármelyik nap előfordulhat velünk, hogy egy nem várt, nagy összegű kiadás nehezíti meg a pénzügyi helyzetünket: elromlik az autó, beázik a lakás, vagy felüti a fejét egy kezelendő betegség. Sokszor ezek olyan kiadások, amelyekre nem számítunk és megtakarításaink nem képesek fedezni ekkora összeget. Ilyenkor a gyorskölcsön lehet számunkra a megoldás.  Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mi a különbség a gyorskölcsön és a hagyományos személyi kölcsön között, és segítünk eldönteni, hogy ez a megoldás valóban a legjobban megfelelő-e a számodra.

Gyorskölcsönt igényelnél? 5 tipp, amit jó, ha megfogadsz!

Mi az a gyorskölcsön?

Ez a hiteltermék nem más, mint  egy azonnal felvehető kölcsön. Persze a képlet ennél bonyolultabb. Nézzük is meg, mi teszi a gyorskölcsönt valóban gyors személyi kölcsönné! Fontos megjegyezni, hogy a gyorskölcsön valójában nem egy önálló hiteltípus, hanem egyfajta személyi kölcsön, melynek jellemzői néhány szempontból eltérnek a többi személyi hiteltől. Ez a hitelfajta tipikusan alacsonyabb összegű és rövidebb futamidejű, hasonlóan a személyi hitelekhez, és nincs szükség sem önerőre, sem ingatlanfedezetre.

A fő különbség – ahogy a neve is sugallja – az, hogy rendkívül gyorsan hozzáférhető. Bár a személyi kölcsönök általában gyorsak, a gyorskölcsön még ennél is rövidebb folyósítási procedúrát igényel. Míg egy jelzáloghitel esetén akár 4-6 hetet is várni kell a jóváhagyásra, a gyorskölcsön már néhány nap alatt elérhető az ügyfelek számára.

Mi teszi olyan gyorssá a gyorskölcsönt?

A kis összegű kölcsönök miatt az ügyintézés valóban gyors manapság. A hitelbírálat folyamata rövidített, az utalás pedig gyorsan megtörténik. Így a pénzt akár órákon belül is megkaphatja az igénylő a bankszámlájára. Szinte napjainkban, ha reggel szembesülsz egy váratlan kiadással, délután már kifizetheted a nap folyamán folyósított személyi kölcsönből. Manapság gyorskölcsön igénylésekor nem szükséges új bankszámlát nyitni az adott banknál, anélkül is igényelhető ez a fajta hiteltermék.

Természetesen, a gyorsaság gyakran kapkodásra késztet bennünket, azonban mielőtt bármilyen döntést is hoznánk, érdemes alaposabban megismerni ezt a hiteltípust. A következőben hozunk néhány tippet, amelyet, ha megfogadsz, magabiztosan ki tudod választani a számodra legmegfelelőbb hitelajánlatot.


Nincs ingyen a gyorsaság

Először is, fontos, hogy ne csak a kamatlábakat nézd meg, hanem figyelj oda az összes egyéb költségre is, például a kezelési költségekre, díjakra, biztosításokra. Néha egy alacsonyabb kamatlábú kölcsön magasabb díjakkal járhat, ami hosszabb távon drágább lehet. A gyorskölcsönök kamata általában magasabb, mint más személyi kölcsönöké, így a gyorsaságért fizetni kell. Emellett a pénzintézet gyorsított eljárásban értékeli a jövedelmi helyzetet, ami némileg magasabb kockázatot jelent számára. Ráadásul a gyorsaság extra költségeket jelent a hitelnyújtóknak is, például az ügyintézőknek azonnal foglalkozniuk kell az üggyel.

Másodszor, ha megnézed egy hitelkalkulátor segítségével a különböző hitelintézeteknél szereplő ajánlatokat, észreveheted a gyorsaság árát. Míg a személyi kölcsönök általában 15-25 százalékos teljes hiteldíjmutatóval rendelkeznek, addig a gyorskölcsönök esetében ez az érték gyakran magasabb, és nem ritka a 30-35 százalékos ajánlat sem. De mit jelent mindez konkrét számokban? Ha például egy 450 ezer forintos hitelt veszel fel 24 hónapos futamidővel, akkor a legjobb ajánlat esetén a havi törlesztőrészlet körülbelül 22 ezer forint lenne, míg a teljes visszafizetendő összeg csaknem 530 ezer forint lenne.

Hitelkalkulátorok használata

Manapság személyi hitelt könnyedén igényelhetsz online néhány kattintással, azonban a megfelelő konstrukció kiválasztása már komolyabb kihívást jelenthet. Bár a legtöbb pénzintézet részletes információkat kínál online elérhető gyorskölcsön konstrukcióikról, gyakran előfordul, hogy a hosszú leírásokban elveszhetnek a lényeges információk. Ezért nagy segítségünkre lehet az online, mindenki számára elérhető hitelkalkulátorok használata. Több bank, pénzügyi portál és maga a jegybank is üzemeltet gyorskölcsön kalkulátort, amely néhány paraméter megadása után megmutatja a legkedvezőbb ajánlatok listáját. Egyes kalkulátorok már a legapróbb részletek, például a hitel teljes díját, a kezdeti díjat, a kamatot, a folyamatos díjakat és a THM-et is feltünteni már, így a lehető legpontosabb képet kaphatod a különböző konstrukciókról.

Természetesen fontos, hogy az általunk megadott paraméterek összhangban legyenek a hitelfelvétel céljával és az anyagi helyzetünkkel. Az alapvető paraméterek mellett, mint a futamidő, a kamat, a THM vagy a felvenni kívánt összeg, érdemes figyelembe venni, hogy milyen időtávon belül van szükségünk a kölcsönre. Emellett előfordulhat, hogy az általunk optimálisnak vélt konstrukciót kínáló bank bizonyos feltételekhez köti a hitel folyósítását vagy a hirdetett kedvezmények igénybevételét. Ilyen feltételek lehetnek a munkáltató által igazolt rendszeres havi jövedelem összege, valamint, hogy ez a jövedelem később a kiszemelt hitelező bank által nyitott számlára érkezzen.

A különleges szolgáltatásoknak is ára van

Harmadik tippünk a különleges szolgáltatásokra vonatkozik. Biztosan te is hallottál már mindenféle kedvezményről vagy kényelmi szolgáltatásról, ha utána néztél egy-két gyorskölcsön konstrukciónak. Csak hogy a gyorskölcsön drágasága még a kényelmi szolgáltatásokban is rejlik.

Ezek a kényelmi szolgáltatások leginkább arra valók, hogy megkönnyítsék és egyszerűbbé tegyék a pénzügyek intézését. Ilyen kényelmi szolgáltatás érhető el a piacon például a Provident otthoni szolgáltatása. Itt a kölcsön összegét készpénzben kapod meg, nem pedig a bankszámládra. Az ügyfélnek bankszámlára egyáltalán nincs szüksége, mivel a törlesztést is készpénzben intézheti, otthona kényelméből. Emellett szinte a legtöbb hitelnyújtó kínál már extra gyors ügyintézést vagy biztosítást, amelyek szintén kényelmi szolgáltatások. Azonban fontos megjegyezni, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak az ára igen magas lehet. Ha alacsony a hitelösszeg, akkor lehet, hogy nem érdemes ezeket igénybe venned.

A THM segíthet az összehasonlításban

A THM, vagy teljes hiteldíj mutató hasznos eszköz lehet a kölcsönök összehasonlítására. Ez a mutatószám nemcsak a kamatot, hanem a hitel egyéb költségeit is figyelembe veszi. Előfordulhatnak olyan díjak a hitelfelvételkor, amelyeket fontos a számításba venni, mint például a folyósítási vagy hitelbírálati díj. Fontos megjegyezni, hogy akciók keretében a bank ezeket díjakat néha elengedi, így még a magasabb kamatlábú konstrukció is olcsóbb lehet.

Az alacsony hitelösszeg és rövid futamidő esetén néhány százalékos eltérés nem jelent olyan nagy különbséget, mint egy nagyobb lakáshitelnél, de mindenképpen számolj a mellékelt költségekkel. De ne feledkezz el a fent említett extra szolgáltatásokról sem, mint például az otthoni szolgáltatásról, hiszen ezek nem szerepelnek a THM-ben, így adott gyorskölcsön költsége magas lehet.

Számítanak a vélemények

Habár az utolsó tippünk elcsépeltnek tűnhet, manapság nagyon kevés kölcsönfelvevő kérdezi ki a családja, barátai, más adósok véleményét gyorskölcsön igénylése előtt. És, ami talán még meglepőbb, hogy a legtöbb hiteligénylő igyekszik kihagyni a procedúrából a bankfiókba való betérést. Ma már a legtöbb bank kínál gyors, kényelmes, online elvégezhető hiteligénylési eljárást, azonban az interneten keresztüli ügyintézés nem adja vissza azt a nézőpontot, amelyet a bankfiókban az ügyintéző képvisel személyesen.

Utolsó tippünk tehát a vélemények kikérésére vonatkozik. Ne félj kérni személyre szabott ajánlatot több banktól is, majd ezeket is alaposan vizsgáld meg. Mielőtt döntést hoznál, győződj meg róla, hogy a kiválasztott kölcsön megfelel az igényeidnek és pénzügyi helyzetednek. Sokat segíthet, ha kikéred azoknak a véleményét, akik már használtak hasonló gyorskölcsönöket. Nem feltétlen a barátokra kell gondolni: olvass véleményeket, fórumokat. Emellett kérdezz meg ismerősöket is, akiknek tapasztalata lehet ebben a témában. Ez segíthet abban, hogy többet tudj meg a különböző bankokról és az általuk kínált szolgáltatásokról, díjakról, rejtett költségekről.

A gyorskölcsön egyike a legdrágább hitelfajtáknak

Záró gondolatként azért érdemes racionálisan is megvizsgálni a gyorskölcsön lehetőségét. A gyorskölcsönök nevükből adódóan gyors és kényelmes megoldásként szolgálnak a hirtelen jött anyagi nehézségekre, azonban ez nem jelenti azt, hogy olcsóbbak lennének. A kamatlábai magasabbak, mint a hagyományos személyi kölcsönöké, és csak a hitelkártyák vagy nem promóciós áruhitelek kamatai lehetnek még ennél is magasabbak a kapott pénzért. Érdemes tehát megfontolni, hogy felvegyél-e hitelt olyan dolgokra, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Amennyiben mégis elengedhetetlen az adott kiadás, akkor válaszd a lehető legalacsonyabb hitelösszeget, amelyet csak tudsz.

Összefoglalás

Amikor váratlan kiadások merülnek fel, és megtakarításaink nem elegendőek, gyakran a gyorskölcsön jelentheti a megoldást. A gyorskölcsönök jellemzően alacsonyabb összegekkel és rövidebb futamidővel rendelkeznek, nem igényelnek önerőt vagy ingatlanfedezetet, és rendkívül gyorsan, akár néhány órán belül elérhetőek. Azonban fontos tudatosan hozzáállni az ilyen típusú kölcsönökhöz, mivel általában magasabbak a kamataik, és extra költségekkel járhatnak a gyorsaságuk miatt. Hasznos lehet hitelkalkulátorokkal összehasonlítani a különböző ajánlatokat, figyelembe véve nem csak a kamatlábakat, hanem az összes egyéb költséget is. Érdemes tájékozódni a különleges szolgáltatásokról és azok díjairól, valamint a teljes hiteldíj mutatót (THM) is figyelembe venni a kölcsönök összehasonlításakor.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés gyorskölcsönnel!

Nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés gyorskölcsönnel!

2020.11.15.

Mindenki lázasan készül a télre, és sajnos sokaknak csak most jut eszébe a nyílászárók cseréje és a fűtéskorszerűsítés. Több probléma is lehet ezzel a késői időponttal; alább kifejtjük, hogy mik.

Tovább olvasom
Pár kattintással akár 10 millió forint hitelt is felvehetsz!

Pár kattintással akár 10 millió forint hitelt is felvehetsz!

2020.04.06.

Igen, jól olvastad, 10.000.000 forintot mindössze pár kattintással igényelhetsz, és ha megfelelsz a feltételeknek, akkor igen rövid időn belül meg is kaphatod! Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Minden, amit a gyorskölcsönökről tudni érdemes

Minden, amit a gyorskölcsönökről tudni érdemes

2020.12.14.

A gyorskölcsönökről tudni érdemes azt, hogy a legegyszerűbben elérhető, legkönnyebben hozzáférhető hitelkonstrukciók. Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz róluk!

Tovább olvasom
Újdonság az Erstétől: másodpercek alatt felvehetjük a Rögtön Kölcsönt

Újdonság az Erstétől: másodpercek alatt felvehetjük a Rögtön Kölcsönt

2023.11.07.

Egy kölcsön másodpercek alatt. Ez aztán igazán gyors. Eddig is voltak gyorskölcsönök, de az Erste tovább emelte a tétet: itt a Rögtön Kölcsön – pár másodperc alatt. Gyorsan kell a pénz? Tényleg gyorsan? Nagyon gyorsan? Erste Rögtön Kölcsön Erste ügyfeleknek – nagyon gyorsan.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával