Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. november 17. 11:59

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Mire jó a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás a meglévő hitelünk kedvezőbbre cserélése. Sokaknak van még manapság is olyan hitelük, aminek a kondíciói elavultak, a fizetésük nehézkes.

Sajnos ezek tulajdonosairól elmondható, hogy nem követik a pénzpiaci változásokat, pedig érdemes lenne. A hitelkiváltás lehetőségével nem csak komoly összegeket tudnának megspórolni, de egyúttal a havi kiadásaikat is csökkenthetnék.

Méghozzá jelentősen, arról nem is beszélve, hogy a bizonytalanság okozta stressztől is megkímélhetnék magukat, ha a hitelkiváltás lehetőségét kihasználnák.

A hitelkiváltás a korábbi kölcsönhöz képest alacsonyabb kamatokat, stabil, fix törlesztőrészleteket, és ezáltal anyagi stabilitást eredményez, amit érdemes mindenkinek kihasználni.

Ehhez nem kell mást tenni, mint megtalálni azt a hitelkonstrukciót, aminek kedvezőbbek a kondíciói, vagyis alacsonyabb a kamata, esetleg rövidebb a futamidő, ebből következően pedig alacsonyabb a törlesztőrészlet. Ha megvan, akkor csak el kell indítani a hiteligénylést.

Lényeges, hogy a hitelkiváltást nem feltétlenül egy rossz múltbéli döntésünk eredményezi.

Körültekintő kiválasztás, és rendkívül alapos elemzés után meghozott döntésünkön is lehet később javítani. Amikor felveszünk egy hitelt, csak az adott kölcsönökből tudunk választani.

A kamatok azonban változhatnak, ahogy a pénzintézetek hitelezési gyakorlata is. A gazdasági környezet annyira összetett, és a folyamatokat csak megjósolni lehet, de biztosat még a szakértők sem mondhatnak.

Pedig jelentősen csökkenhetnek a költségeink hitelkiváltással.

A hitelkiváltásnál több lehetőségünk is van a költségek csökkentésére. Az egyik, hogy alacsonyabb törlesztőrészlet mellett változatlan hosszúságú futamidővel fizetünk tovább.

A másik, hogy a futamidő ugyan rövidebb lesz, de törlesztőrészlet nem változik. Mindkét eset eredményezhet nagy összegű megtakarítást.

A klasszikus hitelkiváltás azt jelenti, hogy a kedvezőbb hitelből ennyit igényelünk, hogy sem a futamidőt sem a havi törlesztőrészleteket nem változtatjuk meg.

Ilyenkor ugyanannyit fizetünk, ugyannyi ideig, de a kedvezőbb kamatozás miatt magasabb hitelösszeggel gazdálkodhatunk.

Ebben az esetben tehát nem másról van szó, mint arról, hogy egy kedvező kamatozású hitel felvételekor az addig meglévő hitelünket visszafizetjük, és egy magasabb összeghez jutunk, mint eredetileg.

Ha elegendő az a hitelösszeg, amit a változatlan futamidő és törlesztőrészlet mellett kapunk, akkor nem kell változatnunk sem a futamidőn, sem a törlesztőrészleten, ha azonban magasabb összegre van szükségünk, akkor változhat a futamidő és a törlesztőrészlet is.

Miért lehet jó erre egy kamatplafonos lakáshitel?

A kamat legmagasabb szintje a kormány kérésére csökken, hiszen a bankok önként vállalták, hogy alkalmazzák a lakossági lakáshitelek Teljes Hiteldíj Mutatójának (THM), és a vállalati forgóeszközhitelek kamatának csökkentését oly módon, hogy meghatároztak egy maximum értéket.

A 2023. október 9-étől életbe lépő kamat maximális értéke alacsony lett, és a pénzintézetek nyilvánosságra hozták, hogy milyen THM értéket alkalmaznak a lakossági lakáshiteleknél.

A javasolt 8,5 százalékos kamattal összehasonlítva a bankok által ajánlott kamat 8 és 8,5 százalék között mozog, de akad olyan ajánlat is, amelyek 8 százalék alatt van.

A magas jövedelemmel rendelkező, és magas hitelösszeget igénylő ügyfelek esetében megjelentek olyan kamatok, amelyek 7 százalék körül kezdődnek.

Egy kamatplafonos hitel pedig alkalmas lehet hitelkiváltásra.

Mire figyeljünk hitelkiváltásnál? – az időzítés fontos lesz

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint van egy különleges lehetőség hitelkiváltásra. És ez a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL). Szeptembertől ugyanis a futamidő során egyszer a pénzintézetek kamatcsökkentési szolgáltatást tesznek lehetővé az ügyfeleiknek.

Ez azért jó, mert így nem ragadunk bele a mostani magas hitelkamat-szinten egy hosszú kamatperiódusú lakáshitelbe.

Ilyenkor, ha a kamatszint csökken, kérhetjük a lakáshitelünk kamatának mérséklését, ami a törlesztőrészletben azonnal látszani fog.

Ráadásul, akik MFL-t vesznek fel, több a szempontból kedvezőbb helyzetbe lesznek. Az előtörlesztési díj ugyanis nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát.

Hitelkiváltásnál keressünk egy alacsony kamatozású lakáshitelt, például egy kamatplafonos lakáshitelt. Gondoljunk a költségekre, és arra is érdemes figyelni, hogy mikor kérjük az új hitelt, hiszen ha a kamatok tovább csökkennek, akkor lehet, hogy ismét érdemes lesz lecserélni a meglévő kölcsönünket.

Összefoglalás

A hitelkiváltás lehetővé teszi a meglévő, magas kamatozású hitel alacsonyabb kamatozásúra cserélését, ami jelentős megtakarítást és a havi kiadások csökkenését eredményezheti. A hitelkiváltás nem feltétlenül rossz döntések következménye, hanem a gazdasági környezet változása miatt is szükségessé válhat. A kamatplafonos lakáshitelek a kormány kezdeményezésére alacsonyabb kamatszintet kínálnak és így alkalmasak lehetnek hitelkiváltásra. A cél az, hogy a hitelfelvevők alacsonyabb kamatozású konstrukciók felé mozduljanak el, ezzel csökkentve a havi terheiket és növelve pénzügyi stabilitásukat.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

2022.03.18.

A hitelkiváltás költségekkel jár, ám ezeket érdemes kifizetni, hiszen emellett számos előnye is van, amelyeket érdemes kihasználni.

Tovább olvasom
Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

2023.03.07.

Az MKB Bank lakáshitele megoldás lehet a problémádra; ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

2020.11.23.

Sokan éltek a babaváró hitellel az utóbbi másfél évben, hiszen nagyon kedvező konstrukció, azonban annak ellenére, hogy elvileg szabad felhasználású, vannak bizonyos megkötések, amelyekhez a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt tartaniuk kell magukat.

Tovább olvasom
Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

2022.02.02.

A hitelkiváltás előnyei számosak, és ezek alapján mindenkinek megéri foglalkozni a kérdéssel, hiszen komoly összegek múlhatnak rajta.

Tovább olvasom