Hirdetés

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 20. 10:11

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Azt, hogy mennyi hitelt veszünk igénybe, amikor lakást szeretnénk vásárolni, nem egyszerű megválaszolni, de készült egy felmérés, ami alapján már legalább nagyságrendileg meg lehet állapítani, hogy mik az aktuális trendek a hazai lakás- és hitelpiacon.

A felmérés meglepő eredményeket hozott; elsőként például azt, hogy a lakásvásárlók mindössze 40%-a igényel hitelt, amikor lakást vásárol, a többiek máshogy oldják meg ezt a kérdést. Szintén érdekes adat, hogy az átlagos hitelösszeg csupán 17 millió forint, ami nem tűnik hihetetlenül magasnak, ám persze azt is hozzá kell tenni, hogy ez az átlag, és akadnak magasabb, illetve alacsonyabb hitelösszegek is.

A hiteligénylések valamivel több, mint 60%-a a piaci hitelekre korlátozódik, tehát még 40%-nál is alacsonyabb azok aránya, akik államilag kamattámogatott hitelkonstrukciókat választanak. Ez azonban nem furcsa, hiszen az állami támogatás megszerzéséhez számos feltételt kell teljesíteni, ami nem mindenki számára megvalósítható.

A családtámogatási lehetőségekkel kapcsolatban is kaptunk egy hozzávetőleges adatot: a hiteligénylők több, mint egyharmada élt velük, és az ügyfelek nagy többsége kombinált hitelt választott. Ezek közül a leggyakoribb a CSOK és lakáshitel együttes felvétele; ez a hiteligénylők 22,5%-ára vonatkozik.

A csak CSOK-ot választók aránya 5,5%, és ugyanennyi a hitel mellett a babaváró hitelt igénylők aránya is, ez utóbbi hitelkonstrukciót azonban sokkal kevesebben fordították lakásvásárlásra, egyedüli támogatásként csupán 1%, míg piaci hitellel kiegészítve is csak a hitelt felvevők 2%-a élt ezzel a lehetőséggel.

Ami a hitelösszeget illeti, a támogatással együtt számolt átlag 17 millió forint volt ebben az évben. A CSOK hitelt és a babaváró hitelt is igénybe vevők esetében ez már 20,75 millió forint, de a vegyes támogatást igénylők esetében még ennél is magasabb. A kizárólag piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintnyi lakáshitelt vettek fel, de a babaváró hitel esetében a legalacsonyabb ez az összeg: mindössze 7,4 millió forint, ami CSOK-kal kombinálva is csak 9,6 millió forint lett.

Az új, illetve a használt lakást vásárlók esetében feltűnően hasonló a finanszírozás formája, mivel a különbség leginkább a CSOK-ot igénybe vevők arányában fedezhető fel. Az új építésű ingatlanok vásárlásához jóval nagyobb arányban veszik igénybe a CSOK-ot: 40,6% választott piaci hitelt új építésű lakás vásárláshoz, míg 60% részben, vagy teljes egészében a CSOK mellett dönt.

A babaváró hitel szerepe viszont ez esetben szinte teljes mértékben elhanyagolható, hiszen csupán a hitelt és CSOK-ot is felvevők esetében tűnik fel: ez az érték 10,5%.

Érdekes lehet még a hitelt igénylők területi eloszlása is, és persze erre vonatkozó adatokkal is rendelkezünk a felmérésnek hála. Mint fentebb írtuk, a hitelt igénylők aránya mindössze 40% körüli, ám ez országrészenként változó.

Somogy megye lett a “negatív rekorder”, azaz ebben a megyében mérték a legalacsonyabb értéket: mindössze 13,5%-ot, míg Fejér megye az ellenpólus; itt 50% feletti volt azok száma, akik hitelt vettek igénybe a lakásvásárláshoz. Budapestet érdemes még megemlíteni, ahol 1%-kal volt magasabb ez az arányszám, mint az összesített, országos átlag, ennél magasabb volt még Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben, valamint a már említett Fejér megyében is.

Érdekes, hogy míg Budapest a hiteligénylők arányában viszonylag magas értéket ért el, addig a CSOK-ot igénybe vevők esetében ez az arányszám már a legalacsonyabb: kevesebb, mint 20%. Ehhez képest Pest megyében már közel 50%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már több, mint 50%, Veszprém megyében pedig a legmagasabb, majdnem 60% a CSOK-ot igénylők aránya.

Ha Te is lakásvásárlás előtt állsz, és ehhez hitelt, támogatást, vagy épp mindkettőt igénybe vennéd, oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait. Válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig “tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom
Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom