Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. december 20. 10:11

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Azt, hogy mennyi hitelt veszünk igénybe, amikor lakást szeretnénk vásárolni, nem egyszerű megválaszolni, de készült egy felmérés, ami alapján már legalább nagyságrendileg meg lehet állapítani, hogy mik az aktuális trendek a hazai lakás- és hitelpiacon.

A felmérés meglepő eredményeket hozott; elsőként például azt, hogy a lakásvásárlók mindössze 40%-a igényel hitelt, amikor lakást vásárol, a többiek máshogy oldják meg ezt a kérdést. Szintén érdekes adat, hogy az átlagos hitelösszeg csupán 17 millió forint, ami nem tűnik hihetetlenül magasnak, ám persze azt is hozzá kell tenni, hogy ez az átlag, és akadnak magasabb, illetve alacsonyabb hitelösszegek is.

A hiteligénylések valamivel több, mint 60%-a a piaci hitelekre korlátozódik, tehát még 40%-nál is alacsonyabb azok aránya, akik államilag kamattámogatott hitelkonstrukciókat választanak. Ez azonban nem furcsa, hiszen az állami támogatás megszerzéséhez számos feltételt kell teljesíteni, ami nem mindenki számára megvalósítható.

A családtámogatási lehetőségekkel kapcsolatban is kaptunk egy hozzávetőleges adatot: a hiteligénylők több, mint egyharmada élt velük, és az ügyfelek nagy többsége kombinált hitelt választott. Ezek közül a leggyakoribb a CSOK és lakáshitel együttes felvétele; ez a hiteligénylők 22,5%-ára vonatkozik.

A csak CSOK-ot választók aránya 5,5%, és ugyanennyi a hitel mellett a babaváró hitelt igénylők aránya is, ez utóbbi hitelkonstrukciót azonban sokkal kevesebben fordították lakásvásárlásra, egyedüli támogatásként csupán 1%, míg piaci hitellel kiegészítve is csak a hitelt felvevők 2%-a élt ezzel a lehetőséggel.

Ami a hitelösszeget illeti, a támogatással együtt számolt átlag 17 millió forint volt ebben az évben. A CSOK hitelt és a babaváró hitelt is igénybe vevők esetében ez már 20,75 millió forint, de a vegyes támogatást igénylők esetében még ennél is magasabb. A kizárólag piaci alapú hitelt választók átlagosan 17,2 millió forintnyi lakáshitelt vettek fel, de a babaváró hitel esetében a legalacsonyabb ez az összeg: mindössze 7,4 millió forint, ami CSOK-kal kombinálva is csak 9,6 millió forint lett.

Az új, illetve a használt lakást vásárlók esetében feltűnően hasonló a finanszírozás formája, mivel a különbség leginkább a CSOK-ot igénybe vevők arányában fedezhető fel. Az új építésű ingatlanok vásárlásához jóval nagyobb arányban veszik igénybe a CSOK-ot: 40,6% választott piaci hitelt új építésű lakás vásárláshoz, míg 60% részben, vagy teljes egészében a CSOK mellett dönt.

A babaváró hitel szerepe viszont ez esetben szinte teljes mértékben elhanyagolható, hiszen csupán a hitelt és CSOK-ot is felvevők esetében tűnik fel: ez az érték 10,5%.

Érdekes lehet még a hitelt igénylők területi eloszlása is, és persze erre vonatkozó adatokkal is rendelkezünk a felmérésnek hála. Mint fentebb írtuk, a hitelt igénylők aránya mindössze 40% körüli, ám ez országrészenként változó.

Somogy megye lett a „negatív rekorder”, azaz ebben a megyében mérték a legalacsonyabb értéket: mindössze 13,5%-ot, míg Fejér megye az ellenpólus; itt 50% feletti volt azok száma, akik hitelt vettek igénybe a lakásvásárláshoz. Budapestet érdemes még megemlíteni, ahol 1%-kal volt magasabb ez az arányszám, mint az összesített, országos átlag, ennél magasabb volt még Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár Bereg megyékben, valamint a már említett Fejér megyében is.

Érdekes, hogy míg Budapest a hiteligénylők arányában viszonylag magas értéket ért el, addig a CSOK-ot igénybe vevők esetében ez az arányszám már a legalacsonyabb: kevesebb, mint 20%. Ehhez képest Pest megyében már közel 50%, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már több, mint 50%, Veszprém megyében pedig a legmagasabb, majdnem 60% a CSOK-ot igénylők aránya.

Ha Te is lakásvásárlás előtt állsz, és ehhez hitelt, támogatást, vagy épp mindkettőt igénybe vennéd, oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait. Válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd is el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Fedezd fel az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét!

Fedezd fel az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét!

2023.06.29.

Egy jó személyi kölcsön igazán jó lehet. A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint, ha kell egy jó személyi kölcsön, akkor érdemes felfedezni az UniCredit Bank Fix Kamat személyi kölcsönét. De mitől annyira jó ez a személyi kölcsön? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával