Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:24

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Hogy jön ki a BUBOR értéke?

A BUBOR százalékos értékeit a hazai bankokban dolgozó deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével naponta számolja ki, és teszi közzé minden nap tizenegy órakor. Van napi, egy hetes, két hetes, egy havi, két havi, negyedéves, féléves, kilenc havi és egy éves is. Ezt a rövid távú banki hiteleknél, például éven belüli kamatperiódussal rendelkező kölcsönök esetében alkalmazzák báziskamatként. A BUBOR a magyarországi bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolása.

Mire használják a BUBOR-t?

Ez egy bankközi forint kamatláb, ami referenciaszintként szolgál a rövid lejáratú hitelek és a változó kamatozású betétek és kamatainak meghatározásában. A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási szintet. A változó kamatozású forint hiteleket általában úgy jegyzik, hogy azt adják meg az ügyfélnek, hogy a bank a hazai forintárhoz képest hány bázisponttal növeli vagy csökkenti a kamatot. Így határozzák meg az árat, függetlenül a BUBOR aktuális értékétől.

Az éven túli hiteleknél a BUBOR-t nem alkalmazzák. Erre egy másik mutató alkalmas.

A BUBOR szóval a pénzügyekben jártas, és a kevésbé hozzáértők is találkozhatnak. Egy átlagos hitelfelvevő számára nincs értelme mélyebben megismerkedni ezzel a fogalommal, és a mögöttes tartalmával. Elég, ha tisztában vagyunk a kamat, a THM és a TKM jelentésével.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

2020.04.08.

Változó kamatozású hiteled van? Akkor nyilván észrevetted, hogy alaposan megugrott a kamat. Azért emelkednek a lakáshitelek kamatai az utóbbi időben, mert a BUBORHOZ kötött az alakulásuk, és ha az emelkedik, akkor sajnos a hiteleknél is hasonló lesz a helyzet.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával