Hirdetés

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.
Szerző: Mogyorós Kinga

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Hogy jön ki a BUBOR értéke?

A BUBOR százalékos értékeit a hazai bankokban dolgozó deviza és pénzpiaci kereskedők szakmai szervezete a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével naponta számolja ki, és teszi közzé minden nap tizenegy órakor. Van napi, egy hetes, két hetes, egy havi, két havi, negyedéves, féléves, kilenc havi és egy éves is. Ezt a rövid távú banki hiteleknél, például éven belüli kamatperiódussal rendelkező kölcsönök esetében alkalmazzák báziskamatként. A BUBOR a magyarországi bankok egymásnak felajánlott hitelkamatainak napi szintű, speciális átlagolása.

Mire használják a BUBOR-t?

Ez egy bankközi forint kamatláb, ami referenciaszintként szolgál a rövid lejáratú hitelek és a változó kamatozású betétek és kamatainak meghatározásában. A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási szintet. A változó kamatozású forint hiteleket általában úgy jegyzik, hogy azt adják meg az ügyfélnek, hogy a bank a hazai forintárhoz képest hány bázisponttal növeli vagy csökkenti a kamatot. Így határozzák meg az árat, függetlenül a BUBOR aktuális értékétől.

Az éven túli hiteleknél a BUBOR-t nem alkalmazzák. Erre egy másik mutató alkalmas.

A BUBOR szóval a pénzügyekben jártas, és a kevésbé hozzáértők is találkozhatnak. Egy átlagos hitelfelvevő számára nincs értelme mélyebben megismerkedni ezzel a fogalommal, és a mögöttes tartalmával. Elég, ha tisztában vagyunk a kamat, a THM és a TKM jelentésével.

Kalkulátorok

Archívum

Takarék fix jelzáloghitelek Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

16,2%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 6.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

2020.04.08.

Változó kamatozású hiteled van? Akkor nyilván észrevetted, hogy alaposan megugrott a kamat. Azért emelkednek a lakáshitelek kamatai az utóbbi időben, mert a BUBORHOZ kötött az alakulásuk, és ha az emelkedik, akkor sajnos a hiteleknél is hasonló lesz a helyzet.

Tovább olvasom