Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miben különbözik a SWIFT kód és az IBAN szám?

2023.07.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:04

A SWIFT kódra és az IBAN számra nemzetközi utalásoknál lehet szükségünk. A Banknavigátor szakértői röviden és közérthetően elmagyarázzák, hogy mik ezek, és mire valók. És azt is, hogy ha szükségünk lesz rájuk, akkor hol találhatjuk meg ezeket.

Miben különbözik a SWIFT kód és az IBAN szám?

A bankszámlaszám Magyarországon

A bankszámlához itthon csak egy 3×8 számjegyű számlaszám tartozik. Amikor valakitől pénzt várunk, akkor csak ezt a 3×8 számot kell megadni. Ez a Magyarországon belüli utalásoknál elegendő.

Mikor lesz szükségünk az IBAN számra?

Akkor lesz szükségünk az IBAN számra, ha nemzetközi utalásokat indítunk vagy fogadunk.

Az IBAN (International Bank Account Number) számot az Európai Unióban és Európa több államában használják azzal a céllal, hogy egységesítse az Európán belüli nemzetközi utalásokat. IBAN számot minden számlanyitáskor automatikusan kap az is, akinek erre talán nem is lesz szüksége.

Az IBAN szám országonként eltér. Magyarországon 28 karakterből áll. Ennek első két karaktere kötelezően a HU, amit egy két számjegyből álló ellenőrző kód követ. A többi 24 karakter pedig a magyar számlaszám 24 számjegye.

Mikor lesz szükségünk az SWIFT kódra?

Röviden akkor, ha kérik egy külföldi utaláshoz. Egyes esetekben ugyanis szükség lehet egy további bankszámla azonosítási megoldásra, a SWIFT kódra is.

A SWIFT kódot a pénzintézetek beazonosítására használják. A pénzintézet nemzetközi nevéből (4 betű), az ország kódjából (2 betű), a város kódjából (2 betű), és a bankfiók azonosítójából (3 számjegy) áll. Amennyiben a pénzintézet központját jelöli az azonosító, akkor erre a helyre XXX kerül.

A SWIFT számlaszám összetétele: SWIFT kód + IBAN szám.

Amikor szükség van a nemzetközi azonosításra – hol vannak a kódok?

Az IBAN szám megtalálható a bankszámlakivonaton, és a legtöbb esetben az internetbank és a mobilbank alkalmazásban is.

Az IBAN számlaszámot folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül kell megadni. (néha négyes tagolással)

A bankszámlaszámból és az országkódból áll, ezért csak az ellenőrző számok lehetnek mások. A bankszámlaszámból az IBAN szám számlakivonat nélkül is megtudható. Ehhez csak egy IBAN szám generátor vagy egy IBAN szám ellenőrző programra van szükség.

És amihez a fenti kódokra szükség lehet – a bankszámla

A folyószámla vagy más néven bankszámla egy olyan szolgáltatás, ami bankszámlaszerződéssel vehető igénybe, és a lakossági pénzforgalom lebonyolítására lehet használni.

Pénz elhelyezésére, felvételére, lekötésére és utalására alkalmas, itt írja jóvá a pénzintézet a beérkező utalásokat, és erről teljesíti a fizetési megbízásokat is. Az egyenlege negatív is lehet, tehát automatikusan hitelhez is lehet jutni vele, ha a számlanyitáskor erről megállapodás születik. A folyószámla hitelkeretéhez is tartozik kamat, kezelési és egyéb más költség.

A folyószámlához több szolgáltatás is tartozik, ezek közül kiemelkedik a bankkártya szolgáltatás, és a bankkártya használat, amivel ma már szinte mindenhol lehet fizetni. Ennek éves díja is van, de sok banknál lehet olyan folyószámla-szerződést kötni, aminél az első éves díjat elengedik, sőt, egyéb kedvezményeket is lehet kapni hozzájuk.

Az egyik legnépszerűbb ilyen kedvezmény a nulla forintos számlavezetés, amit egyre több pénzintézetnél el lehet érni, így sokan szüntetik meg régi, elavult bankszámlájukat, hogy egy újat nyissanak. Érdemes a pénzügyi szokásainknak megfelelő folyószámlát választani.

Ha többnyire bankkártyával szoktunk fizetni, akkor válasszunk olyan bankszámlát, ahol a kártyás fizetés ingyenes, ha inkább készpénzzel fizetünk, akkor olyat, ahol a készpénzfelvétel az ingyenes. Érdemes a mobilbankot is használni, hogy online is tudjuk intézni az átutalásokat. Abban az esetben, ha csak a fizetésünk érkezik a bankszámlára, és azt egyszerre fel is vesszük, akkor a legegyszerűbb számlacsomagot érdemes választani

Ha megtaláltuk a megfelelő folyószámlát, és külföldre akarunk utalni, vagy onnan várunk pénzt, akkor pedig használjuk az IBAN számot, és szükség esetén a SWIFT kódot is. Ezeknek a kódoknak a használata egyszerű és biztonságos, és tökéletesen beazonosít bennünket. Több, mint 10 ezer pénzintézet használja ezeket a kódokat, így gyakorlatilag nincs a világnak olyan pontja, ahova ne tudnánk utalni a segítségükkel.

Összefoglalás

A SWIFT kódot és az IBAN számot nemzetközi utalások esetén használják. A SWIFT kód a pénzintézetek azonosítására szolgál, míg az IBAN egy nemzetközi számlaszám. A SWIFT kód és az IBAN szám használata egyszerű és biztonságos, és több mint 10 ezer pénzintézet használja ezeket a kódokat világszerte.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

6 tipp, hogy megtaláld a legjobb bankszámlát vállalkozásod számára

2024.02.16.

A vállalkozásod sikerességéhez elengedhetetlen a megfelelő bankszámla kiválasztása. A vállalkozói bankszámla kiválasztása segíthet a pénzügyi hatékonyság növelésében, és a vállalkozásod stabil működésének biztosításában. Ebben a cikkben megosztunk hat szakértői tippet, amelyek segítenek neked megtalálni a legjobb bankszámlát a vállalkozásod számára.

Tovább olvasom
Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

Bankszámlák: meglepő eltérések lehetnek az árazásban

2021.12.14.

Bankszámlát hosszú időre választunk. Nemritkán évtizedekre elkötelezzük magunkat egy bank és egy bankszámla mellett. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nem csak a bankszámla kiválasztásánál érdemes körültekintően eljárnunk, hanem időnként érdemes felülvizsgálni a választásunkat, és pénzügyi szokásainknak megfelelőre váltani. Megnéztük ugyanis, és azt tapasztaltuk, hogy meglepő eltérések lehetnek a bankszámlák között árazásban.

Tovább olvasom
Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

Fedezd fel az Erste George Számla előnyeit és akcióit

2023.04.06.

Az Erste George Számla egy olyan lehetőség, amit érdemes kihasználnod, ha olcsó, kiszámítható és korszerű számlacsomagot keresel!

Tovább olvasom
Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tovább olvasom