Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miben különbözik a SWIFT kód és az IBAN szám?

2023.07.14.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:04

A SWIFT kódra és az IBAN számra nemzetközi utalásoknál lehet szükségünk. A Banknavigátor szakértői röviden és közérthetően elmagyarázzák, hogy mik ezek, és mire valók. És azt is, hogy ha szükségünk lesz rájuk, akkor hol találhatjuk meg ezeket.

Miben különbözik a SWIFT kód és az IBAN szám?

A bankszámlaszám Magyarországon

A bankszámlához itthon csak egy 3×8 számjegyű számlaszám tartozik. Amikor valakitől pénzt várunk, akkor csak ezt a 3×8 számot kell megadni. Ez a Magyarországon belüli utalásoknál elegendő.

Mikor lesz szükségünk az IBAN számra?

Akkor lesz szükségünk az IBAN számra, ha nemzetközi utalásokat indítunk vagy fogadunk.

Az IBAN (International Bank Account Number) számot az Európai Unióban és Európa több államában használják azzal a céllal, hogy egységesítse az Európán belüli nemzetközi utalásokat. IBAN számot minden számlanyitáskor automatikusan kap az is, akinek erre talán nem is lesz szüksége.

Az IBAN szám országonként eltér. Magyarországon 28 karakterből áll. Ennek első két karaktere kötelezően a HU, amit egy két számjegyből álló ellenőrző kód követ. A többi 24 karakter pedig a magyar számlaszám 24 számjegye.

Mikor lesz szükségünk az SWIFT kódra?

Röviden akkor, ha kérik egy külföldi utaláshoz. Egyes esetekben ugyanis szükség lehet egy további bankszámla azonosítási megoldásra, a SWIFT kódra is.

A SWIFT kódot a pénzintézetek beazonosítására használják. A pénzintézet nemzetközi nevéből (4 betű), az ország kódjából (2 betű), a város kódjából (2 betű), és a bankfiók azonosítójából (3 számjegy) áll. Amennyiben a pénzintézet központját jelöli az azonosító, akkor erre a helyre XXX kerül.

A SWIFT számlaszám összetétele: SWIFT kód + IBAN szám.

Amikor szükség van a nemzetközi azonosításra – hol vannak a kódok?

Az IBAN szám megtalálható a bankszámlakivonaton, és a legtöbb esetben az internetbank és a mobilbank alkalmazásban is.

Az IBAN számlaszámot folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül kell megadni. (néha négyes tagolással)

A bankszámlaszámból és az országkódból áll, ezért csak az ellenőrző számok lehetnek mások. A bankszámlaszámból az IBAN szám számlakivonat nélkül is megtudható. Ehhez csak egy IBAN szám generátor vagy egy IBAN szám ellenőrző programra van szükség.

És amihez a fenti kódokra szükség lehet – a bankszámla

A folyószámla vagy más néven bankszámla egy olyan szolgáltatás, ami bankszámlaszerződéssel vehető igénybe, és a lakossági pénzforgalom lebonyolítására lehet használni.

Pénz elhelyezésére, felvételére, lekötésére és utalására alkalmas, itt írja jóvá a pénzintézet a beérkező utalásokat, és erről teljesíti a fizetési megbízásokat is. Az egyenlege negatív is lehet, tehát automatikusan hitelhez is lehet jutni vele, ha a számlanyitáskor erről megállapodás születik. A folyószámla hitelkeretéhez is tartozik kamat, kezelési és egyéb más költség.

A folyószámlához több szolgáltatás is tartozik, ezek közül kiemelkedik a bankkártya szolgáltatás, és a bankkártya használat, amivel ma már szinte mindenhol lehet fizetni. Ennek éves díja is van, de sok banknál lehet olyan folyószámla-szerződést kötni, aminél az első éves díjat elengedik, sőt, egyéb kedvezményeket is lehet kapni hozzájuk.

Az egyik legnépszerűbb ilyen kedvezmény a nulla forintos számlavezetés, amit egyre több pénzintézetnél el lehet érni, így sokan szüntetik meg régi, elavult bankszámlájukat, hogy egy újat nyissanak. Érdemes a pénzügyi szokásainknak megfelelő folyószámlát választani.

Ha többnyire bankkártyával szoktunk fizetni, akkor válasszunk olyan bankszámlát, ahol a kártyás fizetés ingyenes, ha inkább készpénzzel fizetünk, akkor olyat, ahol a készpénzfelvétel az ingyenes. Érdemes a mobilbankot is használni, hogy online is tudjuk intézni az átutalásokat. Abban az esetben, ha csak a fizetésünk érkezik a bankszámlára, és azt egyszerre fel is vesszük, akkor a legegyszerűbb számlacsomagot érdemes választani

Ha megtaláltuk a megfelelő folyószámlát, és külföldre akarunk utalni, vagy onnan várunk pénzt, akkor pedig használjuk az IBAN számot, és szükség esetén a SWIFT kódot is. Ezeknek a kódoknak a használata egyszerű és biztonságos, és tökéletesen beazonosít bennünket. Több, mint 10 ezer pénzintézet használja ezeket a kódokat, így gyakorlatilag nincs a világnak olyan pontja, ahova ne tudnánk utalni a segítségükkel.

Összefoglalás

A SWIFT kódot és az IBAN számot nemzetközi utalások esetén használják. A SWIFT kód a pénzintézetek azonosítására szolgál, míg az IBAN egy nemzetközi számlaszám. A SWIFT kód és az IBAN szám használata egyszerű és biztonságos, és több mint 10 ezer pénzintézet használja ezeket a kódokat világszerte.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

2023.10.06.

Az online vásárlás rendkívül népszerű, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Azonban az online vásárlás több biztonsági kockázatot is magában hordoz. Lényeges, hogy tudatában legyünk ezeknek a kockázatoknak, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Online számlanyitás – lehetséges?

Online számlanyitás – lehetséges?

2020.09.24.

Az interneten keresztül történő ügyintézés – akár hivatalos, akár banki, akár más – az utóbbi években teljesen természetessé vált sokak számára. Mivel oldalunk főleg pénzügyi témákkal foglalkozik, így maradjunk a banki dolgoknál: először csak apróbb lehetőségek voltak, majd megjelentek a kezdetleges, de idővel egyre fejlettebb személyi kölcsön igénylési lehetőségek, és végül, de nem utolsó sorban az online számlanyitás is elérhetővé vált több pénzintézetnél.

Tovább olvasom
Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

Így faraghatsz le a bankszámlaköltségekből

2022.11.22.

Lefaragni a bankszámlaköltségekből napjainkban egyre fontosabb, hiszen az emelkedő árak miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud.

Tovább olvasom
Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

2024.05.30.

A Gránit Bank jelentős növekedést ért el tavaly, mivel az új lakossági számlák közel 20 százalékát itt nyitották meg, ami azt jelenti, hogy minden ötödik új bankszámla a Gránit Bankos lett​. Ezzel a teljesítménnyel a bank a benne van a top 10 univerzális bankban Magyarországon​. De miért választják ennyien a Gránit Bankot? Szakértőnk válaszol.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával