Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

2022.01.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 6. 10:22

A Zöld Hitel – más néven az NHP Zöld Otthon Program – október 4. óta érhető el a lakosság számára, és előre megjósolhatóan hatalmas siker lesz, ami a feltűnően jó kondícióinak köszönhető. Az alábbiakban megnézzük, mit tud ez az új hitelkonstrukció, illetve milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

A Zöld Hitel feltételei előtt nézzük meg, miért tarthat számot ez a hitelkonstrukció a Te figyelmedre is.

  • A legfontosabb tulajdonsága a futamidő végéig fixált 2,5%-os kamatozás, ami kiemelkedő.

  • A maximális hitelösszeg akár 70 millió forint is lehet, kivéve, ha CSOK hitellel együtt igényled, ekkor ugyanis a két hitel együttes összege nem lépheti át a 70 millió forintos határt.

  • A futamidő maximuma 25 év, egy korábbi hitel kiváltásának esetében viszont az a szabály, hogy az eredeti kölcsön igénylésének időpontjától számítják a 25 évet, azaz a futamidő rövidebb lesz.

További tulajdonságok:

A folyósítási díj maximum 0,75% lehet, de az összeg nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, és ez legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés, az értékbecslés díja, vagy más, a hitel folyósításához kapcsolódó díjak természetesen felszámíthatóak, egyéb költségeket azonban nem számíthatnak fel a bankok.

A Zöld Hitel igénylőre vonatkozó feltételei

Egy Zöld Hitel igénylésénél maximum négy adós lehetséges, azaz egy főadós, és az esetleges adóstársak, társigénylők, mint például a házastárs, vagy a résztulajdonosok.

Egy igénylő kizárólag egyetlen Zöld Hitelben lehet adós; kivételt képez, ha válás miatt az egyik fél kilép a szerződésből, illetve, ha valaki öröklés útján kerül be a szerződő felek közé. Fontos viszont, hogy ugyanarra az ingatlanra egy személy igényelhet támogatott és piaci kamatozású Zöld Hitelt is.

A lakásnak az adós tulajdonában kell lennie, vagy a tulajdonába kell kerülnie. Ha több adós is szerepel az ügyletben, a tulajdonrészek szabadon meghatározhatóak, és akár az is lehetséges, hogy az egyik adósnak egyáltalán ne legyen tulajdonjoga az ingatlanban, más tulajdonos viszont nem lehet; ez alól kivételek az adós gyermekei, vagy az öröklés által szerzett tulajdonjog.

A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.

Ezeken felül természetesen a bank egyedi feltételeit is teljesíteni kell.

Milyen célra fordítható a Zöld Hitel?

További feltételeket szabnak meg az ingatlannal kapcsolatosan is, amelyeket természetesen szintén teljesíteni kell, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy mire igényled a Zöld Hitelt: kizárólag új építésű lakás vásárlására, építésére, vagy egy meglévő Zöld Hitel kiváltására lehet felhasználni.

Az új építésű lakás vásárlásakor feltétel, hogy a lakást egy gazdálkodó szervezettől kell megvásárolni, méghozzá olyantól, amelyik azt kifejezetten értékesítési céllal építette, és fontos, hogy ez kell, hogy legyen az első adás-vétel.

Az „építés” ebben az esetben – többek között – az építési telek vásárlását és az azon elhelyezkedő, új lakás építését jelenti. Feltétel, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 50%-át, és a telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt a bank felé.

Persze ha rendelkezel meglévő építési telekkel, akkor is megfinanszírozható az építkezés a Zöld Hitellel.

Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – vagyis félkész – lakóingatlan megvásárlását és befejezését is megoldhatod így.

Meg kell még említeni, hogy a Zöld Hitel kiváltási célra is fordítható, de csak egy korábban folyósított, Zöld Hitelt lehet kiváltani az új kölcsönből.

Az új lakásra vonatkozó feltételek

A Zöld Hitel nem véletlenül „zöld”, hiszen a minél energiahatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat szorgalmazzák általa. Éppen ezért erre vonatkozó feltételeket is teljesíteni kell.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” minősítést, tehát közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a megújuló energiaforrások alkalmazása, amelyek hányadának el kell érnie a 25%-ot a ház energiafelhasználásánál.

A ház primer energiaigényének 81 és 100 kWh/m2/év értékek közé kell esnie, de ezzel kapcsolatban van önálló feltétel is: az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami miatt nem fog megfelelni minden, a „BB” energetikai kategóriába kerülő, új lakás a Zöld Hitel feltételeinek. Éppen ezért – és persze a pozitív hitelbírálat érdekében – érdemes pontosan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

2021.05.05.

Az ingatlanvásárláson átesettek tudhatják, mennyi feltételt kell teljesítenünk, mennyi igazolást kell bemutatnunk ahhoz, hogy végül hozzájussunk az áhított hitelhez. Rengeteg idő, sok bankba járás, még több idegeskedés, mire hátradőlhetünk és megkaphatjuk a kölcsönt, illetve folyósít a pénzintézet. Ezt egyszerűsítendő jelentek meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek. De miben különbözik a piaci kamatozású változatától?

Tovább olvasom
Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

2020.12.30.

Érdemesebb fix kamatozású, vagy inkább változó kamatozású lakáshitelt igényelni? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatnak lakáshitelt a KHR listások?

Hogyan kaphatnak lakáshitelt a KHR listások?

2021.05.20.

Lakáshitelt a KHR listások alapesetben nem vehetnek fel, ám akadnak lehetőségek, amelyekkel érdemes lehet megpróbálkozni – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom