fbpx
Hirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

2022.01.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 6. 10:22

A Zöld Hitel – más néven az NHP Zöld Otthon Program – október 4. óta érhető el a lakosság számára, és előre megjósolhatóan hatalmas siker lesz, ami a feltűnően jó kondícióinak köszönhető. Az alábbiakban megnézzük, mit tud ez az új hitelkonstrukció, illetve milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

A Zöld Hitel feltételei előtt nézzük meg, miért tarthat számot ez a hitelkonstrukció a Te figyelmedre is.

  • A legfontosabb tulajdonsága a futamidő végéig fixált 2,5%-os kamatozás, ami kiemelkedő.

  • A maximális hitelösszeg akár 70 millió forint is lehet, kivéve, ha CSOK hitellel együtt igényled, ekkor ugyanis a két hitel együttes összege nem lépheti át a 70 millió forintos határt.

  • A futamidő maximuma 25 év, egy korábbi hitel kiváltásának esetében viszont az a szabály, hogy az eredeti kölcsön igénylésének időpontjától számítják a 25 évet, azaz a futamidő rövidebb lesz.

További tulajdonságok:

A folyósítási díj maximum 0,75% lehet, de az összeg nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, és ez legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés, az értékbecslés díja, vagy más, a hitel folyósításához kapcsolódó díjak természetesen felszámíthatóak, egyéb költségeket azonban nem számíthatnak fel a bankok.

A Zöld Hitel igénylőre vonatkozó feltételei

Egy Zöld Hitel igénylésénél maximum négy adós lehetséges, azaz egy főadós, és az esetleges adóstársak, társigénylők, mint például a házastárs, vagy a résztulajdonosok.

Egy igénylő kizárólag egyetlen Zöld Hitelben lehet adós; kivételt képez, ha válás miatt az egyik fél kilép a szerződésből, illetve, ha valaki öröklés útján kerül be a szerződő felek közé. Fontos viszont, hogy ugyanarra az ingatlanra egy személy igényelhet támogatott és piaci kamatozású Zöld Hitelt is.

A lakásnak az adós tulajdonában kell lennie, vagy a tulajdonába kell kerülnie. Ha több adós is szerepel az ügyletben, a tulajdonrészek szabadon meghatározhatóak, és akár az is lehetséges, hogy az egyik adósnak egyáltalán ne legyen tulajdonjoga az ingatlanban, más tulajdonos viszont nem lehet; ez alól kivételek az adós gyermekei, vagy az öröklés által szerzett tulajdonjog.

A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.

Ezeken felül természetesen a bank egyedi feltételeit is teljesíteni kell.

Milyen célra fordítható a Zöld Hitel?

További feltételeket szabnak meg az ingatlannal kapcsolatosan is, amelyeket természetesen szintén teljesíteni kell, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy mire igényled a Zöld Hitelt: kizárólag új építésű lakás vásárlására, építésére, vagy egy meglévő Zöld Hitel kiváltására lehet felhasználni.

Az új építésű lakás vásárlásakor feltétel, hogy a lakást egy gazdálkodó szervezettől kell megvásárolni, méghozzá olyantól, amelyik azt kifejezetten értékesítési céllal építette, és fontos, hogy ez kell, hogy legyen az első adás-vétel.

Az “építés” ebben az esetben – többek között – az építési telek vásárlását és az azon elhelyezkedő, új lakás építését jelenti. Feltétel, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 50%-át, és a telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt a bank felé.

Persze ha rendelkezel meglévő építési telekkel, akkor is megfinanszírozható az építkezés a Zöld Hitellel.

Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – vagyis félkész – lakóingatlan megvásárlását és befejezését is megoldhatod így.

Meg kell még említeni, hogy a Zöld Hitel kiváltási célra is fordítható, de csak egy korábban folyósított, Zöld Hitelt lehet kiváltani az új kölcsönből.

Az új lakásra vonatkozó feltételek

A Zöld Hitel nem véletlenül “zöld”, hiszen a minél energiahatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat szorgalmazzák általa. Éppen ezért erre vonatkozó feltételeket is teljesíteni kell.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” minősítést, tehát közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a megújuló energiaforrások alkalmazása, amelyek hányadának el kell érnie a 25%-ot a ház energiafelhasználásánál.

A ház primer energiaigényének 81 és 100 kWh/m2/év értékek közé kell esnie, de ezzel kapcsolatban van önálló feltétel is: az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami miatt nem fog megfelelni minden, a „BB” energetikai kategóriába kerülő, új lakás a Zöld Hitel feltételeinek. Éppen ezért – és persze a pozitív hitelbírálat érdekében – érdemes pontosan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az annuitásos hitelről?

Mit kell tudni az annuitásos hitelről?

2021.08.24.

Az annuitásos hitel napjainkban teljesen általános, sokan mégsem hallották még ezt a kifejezést, ezért e cikkünkben mindent összegzünk róla.

Tovább olvasom
Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom