fbpx
Hirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

2022.01.06.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. január 6. 10:22

A Zöld Hitel – más néven az NHP Zöld Otthon Program – október 4. óta érhető el a lakosság számára, és előre megjósolhatóan hatalmas siker lesz, ami a feltűnően jó kondícióinak köszönhető. Az alábbiakban megnézzük, mit tud ez az új hitelkonstrukció, illetve milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

A Zöld Hitel feltételei előtt nézzük meg, miért tarthat számot ez a hitelkonstrukció a Te figyelmedre is.

  • A legfontosabb tulajdonsága a futamidő végéig fixált 2,5%-os kamatozás, ami kiemelkedő.

  • A maximális hitelösszeg akár 70 millió forint is lehet, kivéve, ha CSOK hitellel együtt igényled, ekkor ugyanis a két hitel együttes összege nem lépheti át a 70 millió forintos határt.

  • A futamidő maximuma 25 év, egy korábbi hitel kiváltásának esetében viszont az a szabály, hogy az eredeti kölcsön igénylésének időpontjától számítják a 25 évet, azaz a futamidő rövidebb lesz.

További tulajdonságok:

A folyósítási díj maximum 0,75% lehet, de az összeg nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, és ez legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés, az értékbecslés díja, vagy más, a hitel folyósításához kapcsolódó díjak természetesen felszámíthatóak, egyéb költségeket azonban nem számíthatnak fel a bankok.

A Zöld Hitel igénylőre vonatkozó feltételei

Egy Zöld Hitel igénylésénél maximum négy adós lehetséges, azaz egy főadós, és az esetleges adóstársak, társigénylők, mint például a házastárs, vagy a résztulajdonosok.

Egy igénylő kizárólag egyetlen Zöld Hitelben lehet adós; kivételt képez, ha válás miatt az egyik fél kilép a szerződésből, illetve, ha valaki öröklés útján kerül be a szerződő felek közé. Fontos viszont, hogy ugyanarra az ingatlanra egy személy igényelhet támogatott és piaci kamatozású Zöld Hitelt is.

A lakásnak az adós tulajdonában kell lennie, vagy a tulajdonába kell kerülnie. Ha több adós is szerepel az ügyletben, a tulajdonrészek szabadon meghatározhatóak, és akár az is lehetséges, hogy az egyik adósnak egyáltalán ne legyen tulajdonjoga az ingatlanban, más tulajdonos viszont nem lehet; ez alól kivételek az adós gyermekei, vagy az öröklés által szerzett tulajdonjog.

A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.

Ezeken felül természetesen a bank egyedi feltételeit is teljesíteni kell.

Milyen célra fordítható a Zöld Hitel?

További feltételeket szabnak meg az ingatlannal kapcsolatosan is, amelyeket természetesen szintén teljesíteni kell, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy mire igényled a Zöld Hitelt: kizárólag új építésű lakás vásárlására, építésére, vagy egy meglévő Zöld Hitel kiváltására lehet felhasználni.

Az új építésű lakás vásárlásakor feltétel, hogy a lakást egy gazdálkodó szervezettől kell megvásárolni, méghozzá olyantól, amelyik azt kifejezetten értékesítési céllal építette, és fontos, hogy ez kell, hogy legyen az első adás-vétel.

Az “építés” ebben az esetben – többek között – az építési telek vásárlását és az azon elhelyezkedő, új lakás építését jelenti. Feltétel, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 50%-át, és a telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt a bank felé.

Persze ha rendelkezel meglévő építési telekkel, akkor is megfinanszírozható az építkezés a Zöld Hitellel.

Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – vagyis félkész – lakóingatlan megvásárlását és befejezését is megoldhatod így.

Meg kell még említeni, hogy a Zöld Hitel kiváltási célra is fordítható, de csak egy korábban folyósított, Zöld Hitelt lehet kiváltani az új kölcsönből.

Az új lakásra vonatkozó feltételek

A Zöld Hitel nem véletlenül “zöld”, hiszen a minél energiahatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat szorgalmazzák általa. Éppen ezért erre vonatkozó feltételeket is teljesíteni kell.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” minősítést, tehát közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a megújuló energiaforrások alkalmazása, amelyek hányadának el kell érnie a 25%-ot a ház energiafelhasználásánál.

A ház primer energiaigényének 81 és 100 kWh/m2/év értékek közé kell esnie, de ezzel kapcsolatban van önálló feltétel is: az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami miatt nem fog megfelelni minden, a „BB” energetikai kategóriába kerülő, új lakás a Zöld Hitel feltételeinek. Éppen ezért – és persze a pozitív hitelbírálat érdekében – érdemes pontosan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ennyit kell visszafizetni egy 5 millió forintos lakáshitelnél

Ennyit kell visszafizetni egy 5 millió forintos lakáshitelnél

2021.09.01.

Lakáshitelre lenne szükséged, és szeretnéd tudni, hogy milyen költségekre számíthatsz? Alábbi cikkünkben minden lényeges információt megtalálsz a témáról!

Tovább olvasom
Lakáshitel felvételének folyamata átláthatóan

Lakáshitel felvételének folyamata átláthatóan

2020.05.18.

Egy lakáshitel felvétele lényegesen összetettebb folyamat, mint a többi hitelterméké, és ez főleg annak köszönhető, hogy az ügyletbe bevonnak egy jelzálogként szolgáló ingatlant. Sokan tartanak tőle, pedig egyáltalán nem bonyolult, de hogy megkönnyítsük a dolgodat, az alábbiakban átláthatóan és részletesen foglaljuk Neked össze a lakáshitel igénylésének teljes folyamatát.

Tovább olvasom
Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom
Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

2021.02.03.

A Kínából „világhódító” útjára induló COVID–19 alaposan megváltoztatta az emberek mindennapjait. Teljesen átrendezte az addigi gazdasági trendeket, így a fénykorát élő turizmus és autóipar mellett a folyamatosan növekvő ingatlanpiacot is megrengette. A jövő bizonytalan, de vélhetően az ingatlanpiacon 2021-ben sem várható nagy változás.

Tovább olvasom