Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

2022.01.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. január 6. 10:22

A Zöld Hitel – más néven az NHP Zöld Otthon Program – október 4. óta érhető el a lakosság számára, és előre megjósolhatóan hatalmas siker lesz, ami a feltűnően jó kondícióinak köszönhető. Az alábbiakban megnézzük, mit tud ez az új hitelkonstrukció, illetve milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

Milyen feltételekkel igényelhető a Zöld Hitel?

A Zöld Hitel feltételei előtt nézzük meg, miért tarthat számot ez a hitelkonstrukció a Te figyelmedre is.

  • A legfontosabb tulajdonsága a futamidő végéig fixált 2,5%-os kamatozás, ami kiemelkedő.

  • A maximális hitelösszeg akár 70 millió forint is lehet, kivéve, ha CSOK hitellel együtt igényled, ekkor ugyanis a két hitel együttes összege nem lépheti át a 70 millió forintos határt.

  • A futamidő maximuma 25 év, egy korábbi hitel kiváltásának esetében viszont az a szabály, hogy az eredeti kölcsön igénylésének időpontjától számítják a 25 évet, azaz a futamidő rövidebb lesz.

További tulajdonságok:

A folyósítási díj maximum 0,75% lehet, de az összeg nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a, és ez legfeljebb 30 ezer forint lehet.

A közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés, az értékbecslés díja, vagy más, a hitel folyósításához kapcsolódó díjak természetesen felszámíthatóak, egyéb költségeket azonban nem számíthatnak fel a bankok.

A Zöld Hitel igénylőre vonatkozó feltételei

Egy Zöld Hitel igénylésénél maximum négy adós lehetséges, azaz egy főadós, és az esetleges adóstársak, társigénylők, mint például a házastárs, vagy a résztulajdonosok.

Egy igénylő kizárólag egyetlen Zöld Hitelben lehet adós; kivételt képez, ha válás miatt az egyik fél kilép a szerződésből, illetve, ha valaki öröklés útján kerül be a szerződő felek közé. Fontos viszont, hogy ugyanarra az ingatlanra egy személy igényelhet támogatott és piaci kamatozású Zöld Hitelt is.

A lakásnak az adós tulajdonában kell lennie, vagy a tulajdonába kell kerülnie. Ha több adós is szerepel az ügyletben, a tulajdonrészek szabadon meghatározhatóak, és akár az is lehetséges, hogy az egyik adósnak egyáltalán ne legyen tulajdonjoga az ingatlanban, más tulajdonos viszont nem lehet; ez alól kivételek az adós gyermekei, vagy az öröklés által szerzett tulajdonjog.

A tulajdonosnak legalább 10 évig, életvitelszerűen kell az ingatlanban élnie.

Ezeken felül természetesen a bank egyedi feltételeit is teljesíteni kell.

Milyen célra fordítható a Zöld Hitel?

További feltételeket szabnak meg az ingatlannal kapcsolatosan is, amelyeket természetesen szintén teljesíteni kell, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy mire igényled a Zöld Hitelt: kizárólag új építésű lakás vásárlására, építésére, vagy egy meglévő Zöld Hitel kiváltására lehet felhasználni.

Az új építésű lakás vásárlásakor feltétel, hogy a lakást egy gazdálkodó szervezettől kell megvásárolni, méghozzá olyantól, amelyik azt kifejezetten értékesítési céllal építette, és fontos, hogy ez kell, hogy legyen az első adás-vétel.

Az „építés” ebben az esetben – többek között – az építési telek vásárlását és az azon elhelyezkedő, új lakás építését jelenti. Feltétel, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg nem haladhatja meg a teljes hitelösszeg 50%-át, és a telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt a bank felé.

Persze ha rendelkezel meglévő építési telekkel, akkor is megfinanszírozható az építkezés a Zöld Hitellel.

Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – vagyis félkész – lakóingatlan megvásárlását és befejezését is megoldhatod így.

Meg kell még említeni, hogy a Zöld Hitel kiváltási célra is fordítható, de csak egy korábban folyósított, Zöld Hitelt lehet kiváltani az új kölcsönből.

Az új lakásra vonatkozó feltételek

A Zöld Hitel nem véletlenül „zöld”, hiszen a minél energiahatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat szorgalmazzák általa. Éppen ezért erre vonatkozó feltételeket is teljesíteni kell.

Az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie a „BB” minősítést, tehát közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja a megújuló energiaforrások alkalmazása, amelyek hányadának el kell érnie a 25%-ot a ház energiafelhasználásánál.

A ház primer energiaigényének 81 és 100 kWh/m2/év értékek közé kell esnie, de ezzel kapcsolatban van önálló feltétel is: az ingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 90 kWh/m2/év lehet, ami miatt nem fog megfelelni minden, a „BB” energetikai kategóriába kerülő, új lakás a Zöld Hitel feltételeinek. Éppen ezért – és persze a pozitív hitelbírálat érdekében – érdemes pontosan utánanézni az ingatlan energetikai jellemzőinek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyi foglalót kell fizetni, és milyen esetekben jár vissza?

Mennyi foglalót kell fizetni, és milyen esetekben jár vissza?

2021.07.16.

Azt, hogy mennyi foglalót kell fizetni, valamivel nehezebb meghatározni, mint azt, hogy mikor kötelező visszafizetni. Mutatjuk, mire kell figyelned, ha ingatlant szeretnél vásárolni!

Tovább olvasom
Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

Mi lehet önerő egy lakáshitelnél?

2022.06.02.

Önerő egy lakáshitelnél elsősorban pénz lehet, méghozzá viszonylag sok, de akadnak más lehetőségek is – ezeket ismertetjük az alábbiakban.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával