Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mit kell tudni a reálkamatról?

2022.06.14.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 18:23

A reálkamat egy újabb misztikus kifejezés, amiről ideje lerántani a leplet – az alábbi cikkben meg is tesszük!

Mit kell tudni a reálkamatról?

A reálkamat egy hitel, vagy megtakarítás kamatának és az infláció értékének különbsége, ami megmutatja, hogy az éves áremelkedéshez képest hogyan alakul egy hitel éves költsége, illetve egy befektetés nyeresége.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy még egy magas kamatozású befektetés esetében is előfordulhat az, hogy a reálkamat negatív, aminek következményeként a befektetés futamidejének lejáratát még a befektetett összeg sem térülne meg.

Jelenleg még negatív a reálkamat

Hazánkban a reálkamatok fokozatosan csökkentek az elmúlt években, és ez mind a megtakarításokra, mind a hitelekre igaz. Sajnos már 2019-ben negatív volt a reálkamat, és a 2021-es évben a reálkamat legalacsonyabb értéke -3,61%-re csökkent, de általánosan elmondható, hogy még a legjobb esetben is -3% volt.

Ennek többféle oka is ismeretes: egyrészt 2015-től kezdve az infláció folyamatosan emelkedik (előtte közel 0% volt), másrészt ezzel párhuzamosan a hitelkamatok is elkezdtek csökkenni. Erre még rátett egy lapáttal a járványhelyzet, ami tovább gerjesztette az infláció emelkedését.

Mi várható a reálkamatok kapcsán?

A jelenlegi helyzetben, amikor a cél az infláció csökkentése, jó megoldás az irányadó kamatok, vagyis az alapkamat és az egyhetes betéti kamat emelése, ami együtt jár a reálkamatok emelkedésével is. A Magyar Nemzeti Bank szerint azonban nem lesz átmeneti a reálkamatok emelkedése, mivel a járványhelyzet elmúltával magasabb reálkamat-környezetben kell a gazdaságnak tovább működnie.

Mi várható hosszabb távon?

A jegybank szerint a magasabb reálkamatok a járványhelyzet elmúltával, a gazdaság helyreállását követően is megmaradnak, a járvány előtti állapotokból kiindulva azonban inkább a piaci hozamok és kamatok emelkedésére lehet számítani, amit a reálkamatok is követnek majd, és ez természetesen a megtakarításokra és a hitelekre egyaránt igaz lehet.

Mit jelent mindez a hétköznapokra vetítve?

Mint az eddigiekből is kiolvasható, várható a reálkamatok emelkedése, ez pedig azt jelenti, hogy a az inflációhoz képest piaci hozamok is emelkedni fognak; ez a változás pedig várhatóan hosszabb távon, a járványhelyzet teljes elmúlását követően is velünk marad.

A reálhozamok emelkedése viszont nagyobb eséllyel eredményezheti a piaci kamatok, valamint a hozamok emelkedését, mint az infláció mérséklődését, ami a hétköznapokban fogja leginkább éreztetni a hatását, hiszen ez együtt jár az árak emelkedésével.

A befektetők számára ezzel szemben a reálkamatok emelkedése azt jelenti, hogy várhatóan hosszabb távon is magasabb lesz a reál- és nominális hozam, vagyis a betéteken és a befektetéseken elérhető nyereség emelkedni fog; annak, aki viszont nem rendelkezik befektetésekkel, illetve bankbetéttel, mindez semmit sem jelent.

A hitelfelvétel szempontjából viszont valószínűsíthető, hogy a a hitelkamatok növekedni fognak, ami a havi törlesztőrészletek emelkedését vonja maga után. Fontos viszont tudni azt is, hogy a kamatemelkedés a meglévő hiteleknél természetesen nem azonnal megy végbe, hanem kizárólag a kamatperiódus fordulójánál, az akkor érvényes piaci állapotok alapján történik meg a kamatemelés.

Összegezve: a reálkamat és az infláció kéz a kézben járnak, és amit napjainkban mindannyian érzünk, az erre is komoly hatással van. Ha befektetésekkel, illetve bankbetétekkel rendelkezel, akkor a hamarosan várható emelkedésének kifejezetten örülni fogsz, ha viszont változó kamatozású hitelt vettél fel, akkor valószínűleg a havi törlesztéseid emelkedésével kell majd szembenézned.

Ennek kivédése persze lehetséges, mégpedig hitelkiváltással, amiről érdemes már most tájékozódnod. Oldalunkon megtalálhatod a pénzintézetek legjobb hitelkiváltó kölcsöneit, és össze is hasonlíthatod őket. Tedd meg, válaszd ki a legmegfelelőbbet, majd indítsd el a hiteligénylési folyamatot mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Te is az édesség rabja vagy? Elképesztő költséget jelenthet!

Te is az édesség rabja vagy? Elképesztő költséget jelenthet!

2023.08.11.

Sokan szeretjük az édességet. Esszük is, amikor megkívánjuk. De mennyibe kerül mindez hosszú távon? Érdemes annyira tudatosnak lenni, hogy ezt a pénzt inkább befektessük, vagy hódoljunk az élvezeteknek? Nincs egyértelmű válasz.

Tovább olvasom
Mit jelent az EBKM?

Mit jelent az EBKM?

2020.11.10.

Az EBKM egy rövidítés, avagy betűszó, a jelentése pedig egységesített betéti kamatláb-mutató, ezzel azonban még nem magyaráztuk meg, mire is szolgál. Ha érdekelnek a befektetések, vagy a birtokodban van egy kisebb-nagyobb összeg, amit fialtatni szeretnél, akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket, mert számos információval gazdagodhatsz.

Tovább olvasom
Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

2021.01.20.

A befektetői hibák elkövetése komoly anyagi következményekkel járhat, ezért – ha szeretnéd befektetni a pénzedet – érdemes elkerülnöd az alábbi lista összes elemét!

Tovább olvasom