Hirdetés

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

2022.12.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. december 22. 10:26

Ahhoz, hogy ne bukd el a foglalót a lakásvásárlás során, számos apróságra kell figyelned; az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

A foglaló általában az ingatlan vételárának 10%-a, amit előre kell kifizetni az eladónak, és ilyenkor három lehetőség van: vagy megveszed a lakást, és mindenki boldog, vagy az eladó visszalép, és ilyenkor a foglaló dupláját kell kifizetnie neked, vagy te lépsz vissza, és azzal elbukod a foglaló teljes összegét.

Sajnos azonban előfordulhat kényszerhelyzet is, amikor a bank elutasítja a kérelmedet, így pedig kénytelen vagy visszalépni a lakásvásárlástól, ezzel pedig elbukod a foglalót is. Ez egyre gyakrabban fordul elő mostanság, ezért érdemes lehet tisztában lenni azzal, hogy mit tehetsz a foglaló visszaszerzése érdekében.

Mekkora összegű legyen, illetve legyen-e egyáltalán foglaló?

Érdemes észben tartani, hogy a foglaló nem kötelező érvényű, kizárólag az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, vagyis dönthetsz úgy is, hogy nem adsz, de akár az eladó is, hogy eltekint tőle. Persze ennek a fordítottja is igaz, hiszen akadnak eladók, akik jóval magasabb foglalót kérnek, ami akár 20% is lehet az általános 10% helyett, illetve Te is dönthetsz a magasabb foglaló mellett, ha igazán szeretnél biztosra menni.

Ennek akkor van értelme, ha szeretnéd elkerülni, hogy egy másik vevő ráígérjen az ajánlatodra, hiszen a magasabb összeg dupláját kéne visszakapnod, ami pedig az eladónak már nem valószínű, hogy megérné. Persze a visszafizetés még nem mentesíti az eladót, hiszen dönthetsz úgy is, hogy elutasítod a foglalót, és tovább küzdesz az ingatlanért.

A foglaló kifizetésének menete

A foglalót készpénzben és átutalással is rendezheted a megállapodás szerint, és az összeget egyaránt utalhatod az eladónak, illetve ügyvédi letétben is elhelyezhető, ám ezt sok eladó nem elutasítja, hiszen így ő nem tud lefoglalózni egy másik ingatlant; ezt vagy elfogadod, vagy másik ingatlant kell keresned.

Fontos, hogy a foglaló kifizetéséhez nincs szükség ügyvéd közreműködésére, viszont mindenképp érdemes így tenni, mert komoly problémákat okozhat, hiszen úgy az ügyvédnek nincs lehetősége a foglaló kifizetése előtt ellenőrizni a tulajdoni viszonyokat és az esetleges terheket, pedig sokszor ilyenkor derülnek ki olyan apróságok, amik az adásvétel meghiúsulásához vezetnek.

A foglaló kifizetése előtt mindenképp válassz bankot, amennyiben lakáshitelből szeretnéd lebonyolítani az adásvételt, hiszen a bankot már az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni, ez azonban nem azt jelenti, hogy kinézel egy pénzintézetet, majd ezt bejegyezteted a szerződésbe: biztosra kell menned, hogy valóban finanszírozza majd az ügyletet.

Ha ezt elmulasztod, akkor több – igen súlyos – problémával kell majd szembenézned: egyrészt másik bankot kell keresned, másrészt szerződést kell módosítani, harmadrészt így könnyen ki is futhatsz a fizetési határidőből, ilyenkor pedig kötbért kell fizetned, ami plusz költséget jelent. Ezeknél azonban súlyosabb probléma, hogy így el is bukhatod a foglalót, ami érvágás lehet a lakásvásárlás szempontjából.

Hogy ne bukd el a foglalót?

Két lehetőséged van: a foglalóval kapcsolatos szerződés-kiegészítés, illetve az előzetes hitelbírálat.

Nem bukod el a foglalót, ha kivételként szerepel a szerződésben, hogy vissza kell kapnod, ha a bank elutasítja a hitelkérelmedet. Ehhez persze az eladó hozzájárulása is kell, de most, hogy a kínálat meghaladja a keresletet, jó esélyeid vannak a szerződés ilyen irányú módosítására.

Az előzetes hitelbírálatot azonban mindenképp érdemes kérni a választott banktól, hiszen így megtalálhatod a legkedvezőbb ajánlatot is – bár erre természetesen más lehetőséged is van. Az előzetes hitelbírálat során a bank szakértői megnézik, hogy a jövedelmed alapján mekkora összegű hitelre számíthatsz, de az esetleges KHR-es múlt is azonnal kiderül, majd az eredményt ajánlatként, papíron kapod meg, amit bemutathatsz az eladónak is, ezzel javítva a vásárlási esélyeidet.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, válassz ajánlataink közül, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Vásároljunk jelzáloggal terhelt ingatlant?

Vásároljunk jelzáloggal terhelt ingatlant?

2021.10.15.

Az ingatlant keresők nagy eséllyel választanak olyan ingatlant, ami jelzáloggal van terhelve. Az eladó ingatlanok egy részét ugyanis hitel segítségével vásárolták meg, és ezt a hitelt még nem fizették vissza. A magyarországi ingatlanok jelentős része terhelt jelzálogjoggal. Amikor egy ilyen ingatlant szeretnénk megvásárolni, tudnunk kell, hogy mire számíthatunk. Megnéztük, hogy miben különbözik egy terheletlen és egy jelzáloggal terhelt ingatlan megvásárlása. Mire figyeljünk vásárláskor? Mennyi plusz költséget jelent ez? Tovább tart? Mutatjuk a válaszokat.

Tovább olvasom
Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

2023.03.03.

A lakáshitel átvitele másik ingatlanra nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mit kell tenned, ha ez a szándékod.

Tovább olvasom
Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom