Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

2022.12.22.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 19:12

Ahhoz, hogy ne bukd el a foglalót a lakásvásárlás során, számos apróságra kell figyelned; az alábbiakból megtudhatod, melyekre.

Mit tehetsz, hogy ne bukd el a foglalót lakásvásárláskor?

A foglaló általában az ingatlan vételárának 10%-a, amit előre kell kifizetni az eladónak, és ilyenkor három lehetőség van: vagy megveszed a lakást, és mindenki boldog, vagy az eladó visszalép, és ilyenkor a foglaló dupláját kell kifizetnie neked, vagy te lépsz vissza, és azzal elbukod a foglaló teljes összegét.

Sajnos azonban előfordulhat kényszerhelyzet is, amikor a bank elutasítja a kérelmedet, így pedig kénytelen vagy visszalépni a lakásvásárlástól, ezzel pedig elbukod a foglalót is. Ez egyre gyakrabban fordul elő mostanság, ezért érdemes lehet tisztában lenni azzal, hogy mit tehetsz a foglaló visszaszerzése érdekében.

Mekkora összegű legyen, illetve legyen-e egyáltalán foglaló?

Érdemes észben tartani, hogy a foglaló nem kötelező érvényű, kizárólag az eladó és a vevő közötti megállapodáson múlik, vagyis dönthetsz úgy is, hogy nem adsz, de akár az eladó is, hogy eltekint tőle. Persze ennek a fordítottja is igaz, hiszen akadnak eladók, akik jóval magasabb foglalót kérnek, ami akár 20% is lehet az általános 10% helyett, illetve Te is dönthetsz a magasabb foglaló mellett, ha igazán szeretnél biztosra menni.

Ennek akkor van értelme, ha szeretnéd elkerülni, hogy egy másik vevő ráígérjen az ajánlatodra, hiszen a magasabb összeg dupláját kéne visszakapnod, ami pedig az eladónak már nem valószínű, hogy megérné. Persze a visszafizetés még nem mentesíti az eladót, hiszen dönthetsz úgy is, hogy elutasítod a foglalót, és tovább küzdesz az ingatlanért.

A foglaló kifizetésének menete

A foglalót készpénzben és átutalással is rendezheted a megállapodás szerint, és az összeget egyaránt utalhatod az eladónak, illetve ügyvédi letétben is elhelyezhető, ám ezt sok eladó nem elutasítja, hiszen így ő nem tud lefoglalózni egy másik ingatlant; ezt vagy elfogadod, vagy másik ingatlant kell keresned.

Fontos, hogy a foglaló kifizetéséhez nincs szükség ügyvéd közreműködésére, viszont mindenképp érdemes így tenni, mert komoly problémákat okozhat, hiszen úgy az ügyvédnek nincs lehetősége a foglaló kifizetése előtt ellenőrizni a tulajdoni viszonyokat és az esetleges terheket, pedig sokszor ilyenkor derülnek ki olyan apróságok, amik az adásvétel meghiúsulásához vezetnek.

A foglaló kifizetése előtt mindenképp válassz bankot, amennyiben lakáshitelből szeretnéd lebonyolítani az adásvételt, hiszen a bankot már az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni, ez azonban nem azt jelenti, hogy kinézel egy pénzintézetet, majd ezt bejegyezteted a szerződésbe: biztosra kell menned, hogy valóban finanszírozza majd az ügyletet.

Ha ezt elmulasztod, akkor több – igen súlyos – problémával kell majd szembenézned: egyrészt másik bankot kell keresned, másrészt szerződést kell módosítani, harmadrészt így könnyen ki is futhatsz a fizetési határidőből, ilyenkor pedig kötbért kell fizetned, ami plusz költséget jelent. Ezeknél azonban súlyosabb probléma, hogy így el is bukhatod a foglalót, ami érvágás lehet a lakásvásárlás szempontjából.

Hogy ne bukd el a foglalót?

Két lehetőséged van: a foglalóval kapcsolatos szerződés-kiegészítés, illetve az előzetes hitelbírálat.

Nem bukod el a foglalót, ha kivételként szerepel a szerződésben, hogy vissza kell kapnod, ha a bank elutasítja a hitelkérelmedet. Ehhez persze az eladó hozzájárulása is kell, de most, hogy a kínálat meghaladja a keresletet, jó esélyeid vannak a szerződés ilyen irányú módosítására.

Az előzetes hitelbírálatot azonban mindenképp érdemes kérni a választott banktól, hiszen így megtalálhatod a legkedvezőbb ajánlatot is – bár erre természetesen más lehetőséged is van. Az előzetes hitelbírálat során a bank szakértői megnézik, hogy a jövedelmed alapján mekkora összegű hitelre számíthatsz, de az esetleges KHR-es múlt is azonnal kiderül, majd az eredményt ajánlatként, papíron kapod meg, amit bemutathatsz az eladónak is, ezzel javítva a vásárlási esélyeidet.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, válassz ajánlataink közül, majd indítsd el az igénylési folyamatot mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom
Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

2021.09.13.

Az eladott ingatlan után adót kell fizetni, de csak bizonyos esetekben – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az utóbbi hetek egyik slágerszava az energetikai tanúsítvány. Több cikkben is említik, nekünk is meg kell ismerkednünk ezzel a fogalommal. Utánanéztünk, hogy mi az, és miért lehet fontos, hogy tudjunk róla.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával