Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Fontos tudnivalók a nyugdíj-megtakarítás elindításához

2021.08.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 19:26

A nyugdíj-megtakarítás elindítása egyszerűbb, mint gondolnád, ám van néhány olyan tudnivaló, amit érdemes megismerned, mielőtt belevágsz.

Fontos tudnivalók a nyugdíj-megtakarítás elindításához

A nyugdíj-megtakarítás elindítása napjainkban egyre fontosabb, hiszen már most jól látható, hogy a legtöbbeknek nem lesz akkora az állami nyugdíja, amennyiből kényelmesen és biztonságban lehetne eltölteni a nyugdíjas éveket. Napjainkban már másfél millióan vannak azok, akik valamilyen nyugdíj-megtakarítást indítottak, de a legtöbben még halogatják a belépést, ami valószínűleg az információk hiányára vezethető vissza. Éppen ezért összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, amire szükség lehet a nyugdíj-megtakarítás elindításához.

Mit kell átgondolni?

A legfontosabb, hogy tudd, mekkora állami nyugdíjra számíthatsz majd, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt, illetve azt, hogy mekkora összegre van szükséged ahhoz, hogy kényelmesen megélj majd belőle. Jó, ha tudod, hogy a nyugdíjadat az életed során összesen megszerzett szolgálati idő és az 1988. január 1. utáni jövedelmi életpályád alapján számítják ki úgy, hogy a jövedelmeidet mai értékre számolják át, majd ennek 80%-át kapod induló nyugdíjként. Ha ez kevés, akkor érdemes már most elgondolkodnod a nyugdíj-megtakarítás elindításán.

Mikor érdemes elindítani a nyugdíj-megtakarítást?

Minél előbb, annál jobb, de ezzel nyilván Te is tisztában vagy. Ha hamar, tehát a húszas éveid legelején elkezdesz takarékoskodni, akkor alacsony havi befizetésekkel is megoldhatod a kényelmes öregkort, és minél később vágsz bele, annál magasabb befizetéseket kell eszközölnöd, hogy ugyanarra a végösszegre juss. Ráadásul így a hozam is alacsonyabb lesz, és az állami támogatásból sem részesülsz olyan mértékben.

Mennyit érdemes erre áldozni?

Az attól függ, hogy mikor indítod el a nyugdíj-megtakarítást. Ha korán, akkor 20-30 ezer forint havi szinten már garantálhatja, hogy több, mint 20 millió forintod lesz, mire eléred a nyugdíjkorhatárt, ha viszont sokkal később, a negyvenes éveidben, akkor akár 60-80 ezer forint havi befizetésre is szükséged lehet ugyanehhez.

Milyen befektetési portfóliót érdemes választani?

Fontos tudni, hogy a nyugdíj-megtakarítás elindításával gyakorlatilag befektetésbe kezdesz, és, ha nem akarod, hogy a biztosító szabadon használhassa a pénzed, akkor neked kell kiválasztani a portfóliót. A biztosítók ugyan számos alapértelmezett portfóliót kínálnak, ám nem biztos, hogy ezek megfelelnek neked, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy mit is teszel. Ha még fiatalabb vagy, választhatsz kockázatosabb portfóliót is, ám idősebb korban már érdemesebb a minél alacsonyabb kockázati rátával rendelkező mellett dönteni.

Ha szeretnél nyugdíj-megtakarítást indítani, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom
Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

Milyen nyugdíj-megtakarítások közül választhatunk?

2022.12.01.

A nyugdíj-megtakarítások sokfélék, így pedig nem csak az előnyök lesznek számosak, de a választás is nehéz lehet; ebben segítünk az alábbi cikkünkkel.

Tovább olvasom
Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom