fbpx
Hirdetés

Fontos tudnivalók a nyugdíj-megtakarítás elindításához

2021.08.17.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 17. 15:04

A nyugdíj-megtakarítás elindítása egyszerűbb, mint gondolnád, ám van néhány olyan tudnivaló, amit érdemes megismerned, mielőtt belevágsz.

Fontos tudnivalók a nyugdíj-megtakarítás elindításához

A nyugdíj-megtakarítás elindítása napjainkban egyre fontosabb, hiszen már most jól látható, hogy a legtöbbeknek nem lesz akkora az állami nyugdíja, amennyiből kényelmesen és biztonságban lehetne eltölteni a nyugdíjas éveket. Napjainkban már másfél millióan vannak azok, akik valamilyen nyugdíj-megtakarítást indítottak, de a legtöbben még halogatják a belépést, ami valószínűleg az információk hiányára vezethető vissza. Éppen ezért összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót, amire szükség lehet a nyugdíj-megtakarítás elindításához.

Mit kell átgondolni?

A legfontosabb, hogy tudd, mekkora állami nyugdíjra számíthatsz majd, amikor eléred a nyugdíjkorhatárt, illetve azt, hogy mekkora összegre van szükséged ahhoz, hogy kényelmesen megélj majd belőle. Jó, ha tudod, hogy a nyugdíjadat az életed során összesen megszerzett szolgálati idő és az 1988. január 1. utáni jövedelmi életpályád alapján számítják ki úgy, hogy a jövedelmeidet mai értékre számolják át, majd ennek 80%-át kapod induló nyugdíjként. Ha ez kevés, akkor érdemes már most elgondolkodnod a nyugdíj-megtakarítás elindításán.

Mikor érdemes elindítani a nyugdíj-megtakarítást?

Minél előbb, annál jobb, de ezzel nyilván Te is tisztában vagy. Ha hamar, tehát a húszas éveid legelején elkezdesz takarékoskodni, akkor alacsony havi befizetésekkel is megoldhatod a kényelmes öregkort, és minél később vágsz bele, annál magasabb befizetéseket kell eszközölnöd, hogy ugyanarra a végösszegre juss. Ráadásul így a hozam is alacsonyabb lesz, és az állami támogatásból sem részesülsz olyan mértékben.

Mennyit érdemes erre áldozni?

Az attól függ, hogy mikor indítod el a nyugdíj-megtakarítást. Ha korán, akkor 20-30 ezer forint havi szinten már garantálhatja, hogy több, mint 20 millió forintod lesz, mire eléred a nyugdíjkorhatárt, ha viszont sokkal később, a negyvenes éveidben, akkor akár 60-80 ezer forint havi befizetésre is szükséged lehet ugyanehhez.

Milyen befektetési portfóliót érdemes választani?

Fontos tudni, hogy a nyugdíj-megtakarítás elindításával gyakorlatilag befektetésbe kezdesz, és, ha nem akarod, hogy a biztosító szabadon használhassa a pénzed, akkor neked kell kiválasztani a portfóliót. A biztosítók ugyan számos alapértelmezett portfóliót kínálnak, ám nem biztos, hogy ezek megfelelnek neked, ezért érdemes alaposan megfontolni, hogy mit is teszel. Ha még fiatalabb vagy, választhatsz kockázatosabb portfóliót is, ám idősebb korban már érdemesebb a minél alacsonyabb kockázati rátával rendelkező mellett dönteni.

Ha szeretnél nyugdíj-megtakarítást indítani, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

Nyugdíjbiztosítás – milyen típusok közül választhatunk?

2021.10.22.

A nyugdíj előtt állók vagy az előre gondolkodók gyakran szembesülnek azzal, hogy az állam a nyugdíjrendszerén keresztül nem fog megfelelően gondoskodni róluk életük utolsó éveiben. Ha a nyugdíjas éveinket utazással, pihenéssel, anyagi biztonságban szeretnénk tölteni, szükségünk lehet öngondoskodásra. Mit tehetünk? Mik a lehetőségeink? Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíj-előtakarékosságot? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom
Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
TKM - mit kell tudni róla?

TKM - mit kell tudni róla?

2021.10.20.

A Teljes Költségmutató (TKM) egy megtakarításos élet- vagy nyugdíjbiztosítás éves átlagköltségét mutatja meg. A tizenegy éve bevezetett TKM-mel összehasoníthatóvá válnak a biztosítók ajánlatai. A bevezetést a Teljes Hiteldíjmutató (THM) sikere mozdította elő, igény mutatkozott ugyanis arra, hogy a biztosítók termékei is összehasonlíthatóak legyenek. Megnéztük, hogy mi is pontosan a TKM, és mit érdemes tudni róla. Lássuk a részleteket.

Tovább olvasom