Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

2023.06.06.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. június 6. 11:22

Az energetikai tanúsítványra lakás bérbe adásakor vagy eladáskor mindenképpen szükség van. Ez a helyzet most. A kormány azonban átalakítja a rendszert, és bár kötelező marad, fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál. Mutatjuk, hogy mikortól, és azt is, hogy mi fog változni.

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

Mi az az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, amely információkat tartalmaz egy épület energetikai teljesítményéről. Az energetikai tanúsítvány általában egy színes skálán vagy betűjelölésen keresztül mutatja be az épület energiahatékonyságát, amely az épület energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását jelzi. Az energetikai tanúsítvány kiállítása általában az épület eladása, bérbeadása vagy felújítása esetén szükséges, és az épület energiahatékonyságának javítására irányuló intézkedések meghozatalára is ösztönözheti az épület tulajdonosait. Az energetikai tanúsítvány kiállítását általában energetikai szakember végezheti el az épület felmérése és értékelése alapján. Az energetikai tanúsítvány megszerzése jogszabályi kötelezettség lehet bizonyos esetekben, így érdemes tájékozódni az adott ügy energetikai előírásairól és jogszabályairól.

Miért jó az energetikai tanúsítvány? – tényleg jó

Az energetikai tanúsítvány több szempontból is hasznos lehet az ingatlan tulajdonosának.

Az épület energiahatékonyságának felmérése: az energetikai tanúsítvány lehetővé teszi az épület energiafogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának értékelését, ami segít az épület energiahatékonyságának meghatározásában. Ez lehetőséget ad az épület tulajdonosának, hogy javaslatokat kapjon az energiahatékonyság javítására, amelyek akár jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiafogyasztásban és az üzemeltetési költségekben.

Az épület értékesítése vagy bérbeadása: az energetikai tanúsítvány a potenciális vevők vagy bérlők számára is hasznos információkat tartalmaz az épület energiahatékonyságáról. Az alacsonyabb energiafogyasztású épületek általában magasabb árat érnek el, és vonzóbbak azok számára, akik hosszú távon szeretnének megtakarítani az energiaszámlán.

Környezetvédelmi előnyök: az energiahatékonyabb épületek kisebb szén-dioxid-kibocsátással járnak, így csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Összességében az energetikai tanúsítvány hasznos eszköz lehet az épület energiahatékonyságának javítására, és az energiafogyasztás csökkentésére, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemeltetési költségekben, és hozzájárulhat az éghajlat védelméhez is.

Miért kérdezzük le az energetikai tanúsítványt, akár ingyen is?

Új építésű és használt ingatlan eladásakor szükségünk lesz energetikai tanúsítványra, mert az energetikai tanúsítvány kötelező kelléke az adásvételi szerződésnek. Enélkül a földhivatal nem fogadja be az adásvételi szerződést, és nem jegyzi be az új tulajdonost. Éppen ezért, az adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvédek általában elkérik ezt a szerződéskötés előtt. A magánszemélyek között létrejött bérleti szerződéseknél már nem ez a helyzet. Bérbeadás esetén a szerződést nem kell semmiféle hatóságnak bemutatni, így meglehetősen ritka eset, hogy szerepel benne az ingatlan energetikai tanúsítványa. Ezt egyébként többnyire se a bérbeadó, se a bérlő nem tudja, hogy ez elvileg kötelező eleme egy bérleti szerződésnek. Ez a kötelezettség nem csak az adásvételi vagy bérleti szerződés megkötésénél él, hanem már a lakás vagy albérlet meghirdetésénél is. Mivel hirdetés esetén nincs semmilyen szankciója a tanúsítvány hiányának, jelenleg maximum a piac kényszeríthetné ki ezt. Az energetikai tanúsítvány jelenleg 10 évig érvényes. De hogyan kérdezhetjük le az energetikai tanúsítványt ingyen? Az ingatlant és bérleményt keresők nem csak úgy tudhatják meg, hogy milyen energetikai besorolású a kiszemelt ingatlan, hogy megmutatja nekik a tanúsítványt a tulajdonos. Nem sokan tudják, de van erre egy mindenki által elérhető, hiteles adatbázis. Ha már készült egy ingatlannak energetikai tanúsítványa, az szerepel benne. Látható lesz, hogy milyen minősítést kapott, és érvényes-e még. És ezt bárki kiderítheti egy egyszerű internetes kereséssel. A tanúsítványok az entan.e-epites.hu oldalon, a „tanúsítványok lekérdezése” menüpontban érhetők el az ingatlan helyrajzi száma vagy címe alapján. Ha ismerjük a tanúsítvány számát, akkor arra is rákereshetünk.

Hogyan változik novembertől az energetikai tanúsítvány?

  • nem kell az adásvételi vagy a bérleti szerződésben szerepeltetni

  • csak öt évig lesz érvényes

  • részletesebb és átláthatóbb lesz

  • megújul a besorolási rendszer

Ahogy látható, kisebb változások lesznek csak, a lényeg ugyanaz marad: bérlés vagy vásárlás esetén tudni lehet, hogy milyenek az ingatlan energetikai jellemzői. És ez fontos. Nekünk.

Összefoglalás

Az energetikai tanúsítvány olyan dokumentum, mely az ingatlanok energetikai teljesítményét mutatja be. A kormány változtatásokat vezet be a tanúsítvány rendszerében, bár továbbra is kötelező marad. A tanúsítvány az épület energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását értékeli, segítve az energiahatékonyság javítását és jelentős megtakarításokat eredményezve. Az épületek értékesítésekor vagy bérbeadásakor szükséges, és fontos információkat tartalmaz a vevők és bérlők számára. Az adásvételi vagy bérleti szerződéskötés előtt az ügyvédek általában elkérik, és a tanúsítvány hiánya akadályozhatja az új tulajdonos bejegyzését. Az energetikai tanúsítvány ingyenesen lekérdezhető egy internetes adatbázisban. Novembertől azonban változások lesznek: a tanúsítványt nem kell szerepeltetni az adásvételi vagy bérleti szerződésben, csak öt évig lesz érvényes, részletesebb és átláthatóbb lesz, és megújul a besorolási rendszer.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések