Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

7 egyszerű spórolási tipp a hétköznapokra

2022.06.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 18:41

Spórolási tippekre van szükséged? A legjobb helyen jársz, mert az alábbiakban a leghétköznapibbakat mutatjuk be!

7 egyszerű spórolási tipp a hétköznapokra

A spórolási tippek mit sem érnek, ha nem tartod be őket, azonban akkor is bajba kerülhetsz, ha nincsenek ilyenek a kelléktáradban. Mivel a takarékoskodás újra és újra előkerülő téma – és nem csak nálunk –, úgy döntöttünk, megosztjuk veled és más olvasóinkkal a saját, személyes spórolási tippjeinket, amelyeket betartva könnyebben halmozhatsz fel tartalékokat.

1. Vezesd a költségeidet!

Sokszor és sokan leírták már, de annyira alapvető spórolási tipp, hogy erről a listáról se maradhat le, ráadásul hatékony, amit minden olyan ember bizonyíthat, aki valaha kipróbálta ezt a módszert.

Fontos, hogy légy tisztában azzal, mennyit és pontosan mire költesz; ehhez elég egy toll és egy jegyzetfüzet is, de a legjobban egy Excel-táblázattal, vagy egy erre a célra kifejlesztett, mobiltelefonra telepíthető alkalmazással jársz, amiben lejegyezheted az összes költségedet. Amennyiben használni kezded ezt a spórolási tippet, látni fogod, hogy a rengeteg apró, amúgy jelentéktelennek tűnő vásárlásod mekkora összegeket emészt fel.

Ha ezeket a vásárlásokat elhagyod, máris jelentős megtakarításra tehetsz szert, de ha csak csökkented és átszervezed, már az is látványos előnyökhöz juttat.

2. Készíts költségvetést!

A következő spórolási tippünk a költségvetés készítése, ami kétféle szempontból is hasznos: egyrészt láthatod, hogy mire mennyit kell költened – avagy mennyit költhetsz –, másrészt azt is megmutatja, hogy mennyi lehet az adott hónapra vonatkozó megtakarításod. A költségvetés segítségével kordában tarthatod a kiadásaidat, hiszen mindig látni fogod, hogy mennyit költhetsz még az adott kategóriában.

A legjobban akkor jársz, ha a költségvetési tervedet kombinálod a költségeid vezetésével; erre szolgáló applikációk is léteznek már, amelyek automatikusan megmutatják, hogy a megadott költségkeret hány százalékát használtad fel, valamint akkor is figyelmeztetnek, ha közel állsz a költési limithez, vagy éppen túlköltekeztél.

3. Törleszd az adósságaidat!

Talán ezt a spórolási tippet kellett volna az első helyre tennünk, hiszen amíg adósságokat törlesztesz, esélyed sincs komolyabb megtakarításokat felhalmozni. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy, ha hiteleid vannak, akkor ezek legyenek az első helyen – bár persze a megélhetésednek is fontosnak kell lennie.

4. Változtass!

A következő spórolási tippet a legnehezebb megtenni, viszont talán ez lehet a leghatékonyabb is egyben. A változás sosem könnyű, és amikor gyakorlatilag mindent meg kell változtatni, az a legnehezebb, ezért érdemes kisebb lépésekben haladni.

Változtasd meg a vásárlási, nyaralási szokásaidat, a szórakozási módokat, amelyeket kedvelsz, és mindent, amivel csak képes lehetsz spórolni. Banális példa, de ha eddig szórakozóhelyeken találkoztál a barátaiddal, most legalább néha szervezzetek összejövetelt egyikőtök otthonába; már az első alkalommal is meg fogsz döbbenni, mennyit spórolhatsz ezzel.

5. Fizess magadnak először!

Ha a legjobb spórolási tippet kerested, van egy jó hírünk: ez az! A megtakarítások felhalmozását a legtöbben úgy intézik, hogy a költségvetésben az utolsó helyre teszik azt az összeget, amit félre szeretnének tenni, ami valahol érthető, ám sokkal hasznosabb, ha ezt teszed a legelejére.

A lényeg, hogy így már alaphelyzetben is megtakarítottál egy bizonyos összeget, és a maradékból kell gazdálkodnod, nem pedig a maradékot teszed félre, ha esetleg marad valami. Így egy fix összeggel kalkulálhatsz minden egyes hónapban, ami a vagyonodat fogja gyarapítani.

A legegyszerűbb, ha egy erre a célra nyitott bankszámlára automatikusan átutaltatod a megtakarítani szándékozott összeget; a legtöbb webbank-alkalmazásban be tudod ezt állítani.

6. Ha plusz pénzhez jutsz, ne költsd el!

Mondhatni alapvető, hogy ha a rendszeres jövedelmünk feletti összeghez jutunk, azt el is költjük; többnyire olyasmire, ami már régóta szükséges lett volna, de eddig nem tehettük meg, hogy megvegyük. Érthető tehát, azonban Te ne kövesd ezt a példát, és, ha lehetséges, inkább tedd félre a plusz összeget!

Ha így teszel, akkor ugyan továbbra sem jutsz a birtokába a régóta vágyott, vagy épp szükséges holminak, ám gondolj bele: ha eddig megvoltál nélküle, ezután is megleszel, a vagyonod pedig közben tovább nő!

7. Befektetni, befektetni, befektetni!

Ha folyamatosan félreteszel, az ugyan növeli a vagyonodat, ám az infláció csak ront annak értékén; ezt kivédeni csak akkor lehet, ha fialtatod a pénzedet. Persze ez alapvetően nem spórolási tipp, ám szorosan hozzá tartozik a megtakarításaid növeléséhez.

Hogy mibe fektetsz be, kizárólag rajtad áll, azonban egy tanácsot azért adunk: törekedj a biztonságra! A kockázatos befektetésekkel ugyan sokat lehet keresni, ám legalább ugyanakkorát, ha nem nagyobbat lehet bukni is.

Ha megfogadod spórolási tippjeinket, hamarosan tapasztalni fogod az eredményeket!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
5 hasznos pénzügyi tipp egyetemistáknak

5 hasznos pénzügyi tipp egyetemistáknak

2021.07.05.

Egy egyetemista számára az egyik legnehezebb dolog a tervezés, hiszen számos impulzus ér, rengeteg újdonsággal kell foglalkozni, és persze a tanulás is rengeteg időt és energiát emészt fel. A pénzügyek kezelése szintén olyasmi, ami igazán csak ebben az időszakban kezdi nyomni az ember vállát, de éppen ezért fontos, hogy ilyenkor tudj mibe kapaszkodni.

Tovább olvasom
Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

2022.03.01.

A borítékmódszer segítségével hónapról hónapra tisztában lehetsz azzal, hogy merre tart a családi költségvetés – ezt mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
5 pénzügyi tipp esküvőszervezéshez

5 pénzügyi tipp esküvőszervezéshez

2021.03.29.

Pénzügyi tippek esküvőszervezéshez – ha szeretnéd a keretedből a lehető legtöbbet kihozni!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával