fbpx
Hirdetés

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 14:06

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

A futamidő hossza napjainkban egyre csak nő – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint –, és persze az összegek is nőnek, bár ez nem csoda, hiszen a lakásárak is egyre magasabbak. Mivel a hitelösszeg magasabb, a havi törlesztés is többe kerül, amit csak egyetlen módon lehet szinten tartani, vagy épp csökkenteni: a lehető leghosszabb futamidővel. Ez azonban problémákat is okozhat, még ha ez elsőre nem is tűnik fel.

Az ingatlanpiac növekedésének, illetve a különféle kormányzati támogatásoknak “köszönhetően” a magyarországi, és főként a budapesti ingatlanárak három-négyszeresére nőttek a 10 évvel ezelőttiekhez képest, ami tulajdonosi, illetve befektetői szempontból remek, vásárlói oldalról azonban kész katasztrófa.

A legutóbbi, pandémia által sújtott évben a budapesti lakásárak átlagosan 9,1%-os emelkedést könyvelhettek el, de vidéken még ennél is nagyobb volt az áremelkedés mértéke: az Észak-alföldi települések némelyikén a 20,9%-ot is elérte.

Ennek következtében a lakáshitelek összege is növekszik: szintén az MNB statisztikái szerint átlagosan 6 millió forinttal több lakáshitelt igényeltek az elmúlt évben az emberek, mint egy évvel korábban. Mivel azonban a bérek nem feltétlenül nőttek ugyanezen időszak alatt legalább ugyanekkora mértékben – sőt, a pandémia miatt sokan el is vesztették az állásukat –, a futamidő meghosszabbítása lett az egyetlen járható út a magasabb lakásárak kifizetésére.

Mekkora a maximálisan felvehető lakáshitel?

Ez egyrészt bankonként eltérő, másrészt leginkább a hiteligénylő anyagi helyzete határozza meg. Akár százmilliós összeg is lehetséges egyes pénzintézeteknél, ám ehhez olyan jövedelemre van szükség, ami csak keveseknek adatik meg, ráadásul az önerő felmutatása ebben az esetben is ugyanolyan szükségszerű, mint az alacsonyabb hitelösszegeknél, csupán a mértéke jóval nagyobb.

A törvényi szabályozás szerint az ingatlan értékének maximum 80%-át hitelezi a bank, de ennél kevesebbet szoktak megadni: általában 60-70%-ot, azaz a többit önerőként a hiteligénylőnek kell megfinanszíroznia.

Érdemes maximalizálni a futamidőt?

Alapvetően igen, hiszen így csökkenthetőek a havi kiadások, és kényelmesebb életmódot folytathatunk, ám az éremnek ebben az esetben is két oldala van. A legtöbben minimum 20 évre veszik fel a lakáshitelüket, holott ez egyáltalán nem kötelező; akár 5, vagy 10 évben is lehet gondolkodni, amennyiben a havi, rendszeres jövedelem, illetve a vagyoni helyzet azt lehetővé teszi.

Ha ki tudjuk fizetni a magasabb törlesztőrészleteket, és a JTM szabályozás is lehetővé teszi, hogy rövidebb futamidővel vegyük fel a hitelünket, akkor érdemesebb ezt választani a hosszú, akár 30 éves időszak helyett, hiszen így komoly összegeket tudunk megtakarítani. A helyzet ugyanis az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál tovább használjuk a bank pénzét, aminek következtében magasabb lesz a visszafizetett végösszeg.

Hogy szemléletesebb legyen, mutatunk egy példát is: átlagosan egy 10 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg 60-75 ezer forint között mozog 20 éves futamidő esetén, 15 évre viszont magasabb, 75-90 ezer forintra jön ki. Az alacsonyabb havi törlesztésért cserébe viszont 1-2,2 millió forinttal többet kell visszafizetni a teljes futamidő alatt.

Éppen ezért fontos felmérni a jövedelmünket és a havi, rendszeres kiadásainkat, majd ez alapján meghatározni az optimális törlesztőrészletet, illetve ebből a futamidőt.

Fontos, hogy vannak esetek, amikor a hosszú futamidő nem csupán lehetőség, hanem egyszerűen muszáj azt választani annak érdekében, hogy a család könnyebben tudja kigazdálkodni a törlesztőrészleteket.

Emellett előnyös lehet a havi különbözetet félretenni, és ebből vésztartalékot képezni, de akkor is előnyös lehet a hosszú futamidő, ha belátható időn belül egy nagyobb összeg érkezik a családi kasszába – például éves bónusz –, mert így van esély az előtörlesztésre, aminek következtében alacsony törlesztőrészlet mellett alacsonyabbak maradhatnak a költségek is. Ez esetben viszont számolni kell az előtörlesztési díjjal is, ami általában 1-2%.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Sürgősen pénzre van szükséged? Ismerd meg a Cofidis Fapados Kölcsönét!

Sürgősen pénzre van szükséged? Ismerd meg a Cofidis Fapados Kölcsönét!

2022.12.30.

A Cofidis Fapados Kölcsöne érdemes lehet a figyelmedre, ha gyorsan szeretnél egy nagyobb összeghez jutni!

Tovább olvasom
Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom