Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 14:06

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

A futamidő hossza napjainkban egyre csak nő – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint –, és persze az összegek is nőnek, bár ez nem csoda, hiszen a lakásárak is egyre magasabbak. Mivel a hitelösszeg magasabb, a havi törlesztés is többe kerül, amit csak egyetlen módon lehet szinten tartani, vagy épp csökkenteni: a lehető leghosszabb futamidővel. Ez azonban problémákat is okozhat, még ha ez elsőre nem is tűnik fel.

Az ingatlanpiac növekedésének, illetve a különféle kormányzati támogatásoknak „köszönhetően” a magyarországi, és főként a budapesti ingatlanárak három-négyszeresére nőttek a 10 évvel ezelőttiekhez képest, ami tulajdonosi, illetve befektetői szempontból remek, vásárlói oldalról azonban kész katasztrófa.

A legutóbbi, pandémia által sújtott évben a budapesti lakásárak átlagosan 9,1%-os emelkedést könyvelhettek el, de vidéken még ennél is nagyobb volt az áremelkedés mértéke: az Észak-alföldi települések némelyikén a 20,9%-ot is elérte.

Ennek következtében a lakáshitelek összege is növekszik: szintén az MNB statisztikái szerint átlagosan 6 millió forinttal több lakáshitelt igényeltek az elmúlt évben az emberek, mint egy évvel korábban. Mivel azonban a bérek nem feltétlenül nőttek ugyanezen időszak alatt legalább ugyanekkora mértékben – sőt, a pandémia miatt sokan el is vesztették az állásukat –, a futamidő meghosszabbítása lett az egyetlen járható út a magasabb lakásárak kifizetésére.

Mekkora a maximálisan felvehető lakáshitel?

Ez egyrészt bankonként eltérő, másrészt leginkább a hiteligénylő anyagi helyzete határozza meg. Akár százmilliós összeg is lehetséges egyes pénzintézeteknél, ám ehhez olyan jövedelemre van szükség, ami csak keveseknek adatik meg, ráadásul az önerő felmutatása ebben az esetben is ugyanolyan szükségszerű, mint az alacsonyabb hitelösszegeknél, csupán a mértéke jóval nagyobb.

A törvényi szabályozás szerint az ingatlan értékének maximum 80%-át hitelezi a bank, de ennél kevesebbet szoktak megadni: általában 60-70%-ot, azaz a többit önerőként a hiteligénylőnek kell megfinanszíroznia.

Érdemes maximalizálni a futamidőt?

Alapvetően igen, hiszen így csökkenthetőek a havi kiadások, és kényelmesebb életmódot folytathatunk, ám az éremnek ebben az esetben is két oldala van. A legtöbben minimum 20 évre veszik fel a lakáshitelüket, holott ez egyáltalán nem kötelező; akár 5, vagy 10 évben is lehet gondolkodni, amennyiben a havi, rendszeres jövedelem, illetve a vagyoni helyzet azt lehetővé teszi.

Ha ki tudjuk fizetni a magasabb törlesztőrészleteket, és a JTM szabályozás is lehetővé teszi, hogy rövidebb futamidővel vegyük fel a hitelünket, akkor érdemesebb ezt választani a hosszú, akár 30 éves időszak helyett, hiszen így komoly összegeket tudunk megtakarítani. A helyzet ugyanis az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál tovább használjuk a bank pénzét, aminek következtében magasabb lesz a visszafizetett végösszeg.

Hogy szemléletesebb legyen, mutatunk egy példát is: átlagosan egy 10 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg 60-75 ezer forint között mozog 20 éves futamidő esetén, 15 évre viszont magasabb, 75-90 ezer forintra jön ki. Az alacsonyabb havi törlesztésért cserébe viszont 1-2,2 millió forinttal többet kell visszafizetni a teljes futamidő alatt.

Éppen ezért fontos felmérni a jövedelmünket és a havi, rendszeres kiadásainkat, majd ez alapján meghatározni az optimális törlesztőrészletet, illetve ebből a futamidőt.

Fontos, hogy vannak esetek, amikor a hosszú futamidő nem csupán lehetőség, hanem egyszerűen muszáj azt választani annak érdekében, hogy a család könnyebben tudja kigazdálkodni a törlesztőrészleteket.

Emellett előnyös lehet a havi különbözetet félretenni, és ebből vésztartalékot képezni, de akkor is előnyös lehet a hosszú futamidő, ha belátható időn belül egy nagyobb összeg érkezik a családi kasszába – például éves bónusz –, mert így van esély az előtörlesztésre, aminek következtében alacsony törlesztőrészlet mellett alacsonyabbak maradhatnak a költségek is. Ez esetben viszont számolni kell az előtörlesztési díjjal is, ami általában 1-2%.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ismerd meg az ingatlant érintő feltételeket a CSOK Plusznál!

Ismerd meg az ingatlant érintő feltételeket a CSOK Plusznál!

2023.12.18.

A CSOK Plusz egy nagyszerű lehetőség lesz 2024-ben, azt azonban nem felejthetjük el, hogy mint minden hasonló támogatási formánál, itt is teljesíteni kell az elvárt feltételeket. Utánajártunk, hogy milyen ingatlannal kapcsolatos feltételek lesznek a CSOK Plusz támogatásnál. Mutatjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom
Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

2022.04.25.

Személyi kölcsönt a fiatalok is vehetnek fel, ám nem mindegy, hogy mennyire fiatalról beszélünk, illetve az sem, hogy melyik bankhoz fordulunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával