fbpx
Hirdetés

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 14:06

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

A futamidő hossza napjainkban egyre csak nő – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint –, és persze az összegek is nőnek, bár ez nem csoda, hiszen a lakásárak is egyre magasabbak. Mivel a hitelösszeg magasabb, a havi törlesztés is többe kerül, amit csak egyetlen módon lehet szinten tartani, vagy épp csökkenteni: a lehető leghosszabb futamidővel. Ez azonban problémákat is okozhat, még ha ez elsőre nem is tűnik fel.

Az ingatlanpiac növekedésének, illetve a különféle kormányzati támogatásoknak “köszönhetően” a magyarországi, és főként a budapesti ingatlanárak három-négyszeresére nőttek a 10 évvel ezelőttiekhez képest, ami tulajdonosi, illetve befektetői szempontból remek, vásárlói oldalról azonban kész katasztrófa.

A legutóbbi, pandémia által sújtott évben a budapesti lakásárak átlagosan 9,1%-os emelkedést könyvelhettek el, de vidéken még ennél is nagyobb volt az áremelkedés mértéke: az Észak-alföldi települések némelyikén a 20,9%-ot is elérte.

Ennek következtében a lakáshitelek összege is növekszik: szintén az MNB statisztikái szerint átlagosan 6 millió forinttal több lakáshitelt igényeltek az elmúlt évben az emberek, mint egy évvel korábban. Mivel azonban a bérek nem feltétlenül nőttek ugyanezen időszak alatt legalább ugyanekkora mértékben – sőt, a pandémia miatt sokan el is vesztették az állásukat –, a futamidő meghosszabbítása lett az egyetlen járható út a magasabb lakásárak kifizetésére.

Mekkora a maximálisan felvehető lakáshitel?

Ez egyrészt bankonként eltérő, másrészt leginkább a hiteligénylő anyagi helyzete határozza meg. Akár százmilliós összeg is lehetséges egyes pénzintézeteknél, ám ehhez olyan jövedelemre van szükség, ami csak keveseknek adatik meg, ráadásul az önerő felmutatása ebben az esetben is ugyanolyan szükségszerű, mint az alacsonyabb hitelösszegeknél, csupán a mértéke jóval nagyobb.

A törvényi szabályozás szerint az ingatlan értékének maximum 80%-át hitelezi a bank, de ennél kevesebbet szoktak megadni: általában 60-70%-ot, azaz a többit önerőként a hiteligénylőnek kell megfinanszíroznia.

Érdemes maximalizálni a futamidőt?

Alapvetően igen, hiszen így csökkenthetőek a havi kiadások, és kényelmesebb életmódot folytathatunk, ám az éremnek ebben az esetben is két oldala van. A legtöbben minimum 20 évre veszik fel a lakáshitelüket, holott ez egyáltalán nem kötelező; akár 5, vagy 10 évben is lehet gondolkodni, amennyiben a havi, rendszeres jövedelem, illetve a vagyoni helyzet azt lehetővé teszi.

Ha ki tudjuk fizetni a magasabb törlesztőrészleteket, és a JTM szabályozás is lehetővé teszi, hogy rövidebb futamidővel vegyük fel a hitelünket, akkor érdemesebb ezt választani a hosszú, akár 30 éves időszak helyett, hiszen így komoly összegeket tudunk megtakarítani. A helyzet ugyanis az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál tovább használjuk a bank pénzét, aminek következtében magasabb lesz a visszafizetett végösszeg.

Hogy szemléletesebb legyen, mutatunk egy példát is: átlagosan egy 10 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg 60-75 ezer forint között mozog 20 éves futamidő esetén, 15 évre viszont magasabb, 75-90 ezer forintra jön ki. Az alacsonyabb havi törlesztésért cserébe viszont 1-2,2 millió forinttal többet kell visszafizetni a teljes futamidő alatt.

Éppen ezért fontos felmérni a jövedelmünket és a havi, rendszeres kiadásainkat, majd ez alapján meghatározni az optimális törlesztőrészletet, illetve ebből a futamidőt.

Fontos, hogy vannak esetek, amikor a hosszú futamidő nem csupán lehetőség, hanem egyszerűen muszáj azt választani annak érdekében, hogy a család könnyebben tudja kigazdálkodni a törlesztőrészleteket.

Emellett előnyös lehet a havi különbözetet félretenni, és ebből vésztartalékot képezni, de akkor is előnyös lehet a hosszú futamidő, ha belátható időn belül egy nagyobb összeg érkezik a családi kasszába – például éves bónusz –, mert így van esély az előtörlesztésre, aminek következtében alacsony törlesztőrészlet mellett alacsonyabbak maradhatnak a költségek is. Ez esetben viszont számolni kell az előtörlesztési díjjal is, ami általában 1-2%.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Újra elérhető a Diákhitel Plusz

Újra elérhető a Diákhitel Plusz

2021.12.10.

A Diákhitel Plusz október 1.-től újra igényelhető a korábbiakban megismert feltételekkel és kondíciókkal!

Tovább olvasom
Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

2021.12.02.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb a hitelek között. Szabadon felhasználható, és egyszerűen igényelhető, ezért sokan azonnal a személyi kölcsönre gondolnak, amikor pénzre van szükségük. Megnéztük, hogy milyen hosszú futamidővel érdemes személyi kölcsönt felvenni, és hogy mire figyeljünk a futamidő megválasztásakor.

Tovább olvasom
A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom