Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

2022.02.07.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. február 7. 14:06

A futamidő másodlagos dolognak tűnhet egy hitelfelvétel során, ám fontos a helyén kezelni – ehhez nyújtunk a következőkben néhány támpontot.

Ennyit nyerhetsz a jól megválasztott futamidővel

A futamidő hossza napjainkban egyre csak nő – legalábbis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint –, és persze az összegek is nőnek, bár ez nem csoda, hiszen a lakásárak is egyre magasabbak. Mivel a hitelösszeg magasabb, a havi törlesztés is többe kerül, amit csak egyetlen módon lehet szinten tartani, vagy épp csökkenteni: a lehető leghosszabb futamidővel. Ez azonban problémákat is okozhat, még ha ez elsőre nem is tűnik fel.

Az ingatlanpiac növekedésének, illetve a különféle kormányzati támogatásoknak „köszönhetően” a magyarországi, és főként a budapesti ingatlanárak három-négyszeresére nőttek a 10 évvel ezelőttiekhez képest, ami tulajdonosi, illetve befektetői szempontból remek, vásárlói oldalról azonban kész katasztrófa.

A legutóbbi, pandémia által sújtott évben a budapesti lakásárak átlagosan 9,1%-os emelkedést könyvelhettek el, de vidéken még ennél is nagyobb volt az áremelkedés mértéke: az Észak-alföldi települések némelyikén a 20,9%-ot is elérte.

Ennek következtében a lakáshitelek összege is növekszik: szintén az MNB statisztikái szerint átlagosan 6 millió forinttal több lakáshitelt igényeltek az elmúlt évben az emberek, mint egy évvel korábban. Mivel azonban a bérek nem feltétlenül nőttek ugyanezen időszak alatt legalább ugyanekkora mértékben – sőt, a pandémia miatt sokan el is vesztették az állásukat –, a futamidő meghosszabbítása lett az egyetlen járható út a magasabb lakásárak kifizetésére.

Mekkora a maximálisan felvehető lakáshitel?

Ez egyrészt bankonként eltérő, másrészt leginkább a hiteligénylő anyagi helyzete határozza meg. Akár százmilliós összeg is lehetséges egyes pénzintézeteknél, ám ehhez olyan jövedelemre van szükség, ami csak keveseknek adatik meg, ráadásul az önerő felmutatása ebben az esetben is ugyanolyan szükségszerű, mint az alacsonyabb hitelösszegeknél, csupán a mértéke jóval nagyobb.

A törvényi szabályozás szerint az ingatlan értékének maximum 80%-át hitelezi a bank, de ennél kevesebbet szoktak megadni: általában 60-70%-ot, azaz a többit önerőként a hiteligénylőnek kell megfinanszíroznia.

Érdemes maximalizálni a futamidőt?

Alapvetően igen, hiszen így csökkenthetőek a havi kiadások, és kényelmesebb életmódot folytathatunk, ám az éremnek ebben az esetben is két oldala van. A legtöbben minimum 20 évre veszik fel a lakáshitelüket, holott ez egyáltalán nem kötelező; akár 5, vagy 10 évben is lehet gondolkodni, amennyiben a havi, rendszeres jövedelem, illetve a vagyoni helyzet azt lehetővé teszi.

Ha ki tudjuk fizetni a magasabb törlesztőrészleteket, és a JTM szabályozás is lehetővé teszi, hogy rövidebb futamidővel vegyük fel a hitelünket, akkor érdemesebb ezt választani a hosszú, akár 30 éves időszak helyett, hiszen így komoly összegeket tudunk megtakarítani. A helyzet ugyanis az, hogy minél hosszabb a futamidő, annál tovább használjuk a bank pénzét, aminek következtében magasabb lesz a visszafizetett végösszeg.

Hogy szemléletesebb legyen, mutatunk egy példát is: átlagosan egy 10 millió forint összegű lakáshitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg 60-75 ezer forint között mozog 20 éves futamidő esetén, 15 évre viszont magasabb, 75-90 ezer forintra jön ki. Az alacsonyabb havi törlesztésért cserébe viszont 1-2,2 millió forinttal többet kell visszafizetni a teljes futamidő alatt.

Éppen ezért fontos felmérni a jövedelmünket és a havi, rendszeres kiadásainkat, majd ez alapján meghatározni az optimális törlesztőrészletet, illetve ebből a futamidőt.

Fontos, hogy vannak esetek, amikor a hosszú futamidő nem csupán lehetőség, hanem egyszerűen muszáj azt választani annak érdekében, hogy a család könnyebben tudja kigazdálkodni a törlesztőrészleteket.

Emellett előnyös lehet a havi különbözetet félretenni, és ebből vésztartalékot képezni, de akkor is előnyös lehet a hosszú futamidő, ha belátható időn belül egy nagyobb összeg érkezik a családi kasszába – például éves bónusz –, mert így van esély az előtörlesztésre, aminek következtében alacsony törlesztőrészlet mellett alacsonyabbak maradhatnak a költségek is. Ez esetben viszont számolni kell az előtörlesztési díjjal is, ami általában 1-2%.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Ennyi a havi törlesztője most egy 3 millió forintos személyi kölcsönnek

Ennyi a havi törlesztője most egy 3 millió forintos személyi kölcsönnek

2023.06.09.

Három millió forint már egy akkora összeg, ahol a kamatoknak jelentőségük van. Utánajártunk, hogy 3 millió forint személyi kölcsön igényléskor mire kell figyelni. Mi lesz a fontos. És azt is megmutatjuk, hogy mennyire egyszerű egy jó személyi kölcsönt találni.

Tovább olvasom