Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Érdemes-e jelenleg kivárni a befektetéssel?

2022.10.07.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:43

Kivárni a befektetéssel nem mindig jó stratégia – erről tudhatsz meg mindent alábbi cikkünkből.

Érdemes-e jelenleg kivárni a befektetéssel?

Ha kivársz a befektetéssel, két dolog történhet: megóvod magad egy komolyabb veszteségtől, vagy épp ellenkezőleg, lemaradsz valamiről, amivel nagyobb nyereséget könyvelhettél volna el. Épp ezért kijelenthetjük, hogy nincs fix stratégia, hiszen a befektetések világában bármi megtörténhet.

Napjainkban azonban különösen fontos, hogy jól kezeld a pénzedet, hiszen az elszabadult infláció könnyen oda vezethet, hogy az eddigi megtakarításaid csak töredéküket érik majd, mire szükséged lenne rájuk. Márpedig a pénzed értékének megvédése mindig fontos, ilyen időszakokban pedig különösen, viszont kizárólag hosszú távú megoldásokban szabad gondolkodnod.

Kivárni a befektetéssel, vagy inkább belevágni?

Bármilyen is legyen egy ország pénzügyi helyzete, a tartalékok felhalmozása és a megtakarítások előtérbe helyezése ilyenkor is racionális stratégiának minősül, hiszen ez garantálhatja a biztonságunkat. A rekord magas inflációt kizárólag okosan megválasztott befektetésekkel lehet kivédeni, ám fontos szem előtt tartani bizonyos tényezőket is.

Az egyik ilyen tényező az úgynevezett befektetési időtáv, ugyanis rövid időn belül magas hozamot elérni most szinte lehetetlen; még az ingatlanpiacon is komoly lassulás tapasztalható, és ami a legfontosabb: nem látjuk előre a jövőt. Csupán annyit lehet kijelenteni, hogy a jelenlegi zuhanás még jövőre is tart majd, ezért érdemes akár 5-10 éves távlatokban is gondolkodni, hiszen a rövid távú befektetések abszolút bizonytalanok, sőt, inkább azt mondanánk, súlyos kockázatokat rejtenek.

Viszont nem ez az első válság, amivel az emberiség találkozik – és persze nem is az utolsó –, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy többnyire néhány éven belül minden képes visszatalálni a megszokott, rendes kerékvágásba, majd ismét a növekedésé a szerep.

Mibe érdemes fektetni a pénzünket?

Ha nem szeretnél kockáztatni, és rövidebb távon esetleg árfolyamveszteséget elszenvedni, akkor érdemes a pénzedet például a lakossági állampapírokba fektetni, amelyek akár arra is lehetőséget biztosíthatnak, hogy a befektetésed kamatozása lekövesse az inflációt. Ez azonban csak egyetlen lehetőség, és érdemesebb „több lábon állni”, azaz megosztani a kockázatot többféle befektetés között. A hosszú távú befektetéseket jobb eltérő típusú eszközök között megosztani, vagyis iparági, deviza és földrajzi kitettség szerinti befektetéseket is érdemes fontolóra venni.

Kivárni a befektetéssel – veszteség!

Több olyan, múltban történt esetet ismerünk, amikor hatalmas veszteséget okozott kivárni a befektetéssel. A legnagyobb BUX részvényindex-esést az 1998-as orosz válság okozta; induljunk innen. Ha ekkor megkezdtük a megtakarítást, és egész mostanáig minden lehetőséget kihasználtunk, mostanra lényegesen nagyobb összeg felett rendelkezhetünk, mintha megvártuk volna a válság végét; ez mindössze két év különbséget jelent.

Jelenleg ez több millió forintos megtakarítást is jelenthetne azok számára, akik a válság alatt kezdtek el takarékoskodni és befektetni, azokkal szemben, akik csak a válság végeztével, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy a futamidő elején alacsony volt az árfolyam, ami jelenleg is lehetséges, csak a megfelelő helyen kell keresni a megfelelő megtakarítási és befektetési lehetőségeket!

Létezik egy mondás, ami a tőzsdei berkeken belül igen elterjedt, de az átlagember is hallhatta már: „akkor kell vásárolni, amikor mindenki más elad”. Nagy szavak, ám van bennük igazság, hiszen a befektetések és a pénzügyek világa ciklikusan változik, azaz egyszer fent, máskor lent. Ha tehát most fektetsz be alacsony áron, akkor hosszú távon igen magas hozamot is elérhetsz.

Fontos tudni, hogy például az eszközosztályok legtöbbje most jóval olcsóbb, mint akár csak egyetlen évvel ezelőtt, ám persze azzal sem árt tisztában lenni, hogy ez még nem jelent biztos befektetést. Fontos tehát a változatos portfólió és a hosszú táv, így szinte biztosan megőrizhetjük a pénzünk jelenlegi értékét, sőt, akár hozamot is elérhetünk.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

15,4% - 16,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.500.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

Már kapható a 11 százalékos Bónusz Magyar Állampapír

2022.10.24.

Az új Bónusz Magyar Állampapír a legfrissebb befektetési lehetőség azok számára, akik szeretnék biztonságban tudni a megtakarításaikat.

Tovább olvasom
Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Tovább olvasom
Mit kell tudni a reálkamatról?

Mit kell tudni a reálkamatról?

2022.06.14.

A reálkamat egy újabb misztikus kifejezés, amiről ideje lerántani a leplet – az alábbi cikkben meg is tesszük!

Tovább olvasom
Minden, amit a részvényekről érdemes tudni!

Minden, amit a részvényekről érdemes tudni!

2021.06.24.

Mindig is érdekelt a tőzsde világa, de igazából az sem tudod, mi fán terem a részvény? Mire jó, mit nyerhetsz vele, ha veszel egy cég papírjaiból, vagy ha már rendelkezel vele, akkor eladsz belőle? Szögezzük le: ha ezt végigolvasod, az alapokat megtudhatod a részvényekről, de azért nem ettől leszel „tőzsdecápa”, ahhoz évekig kell tanulni, a tőzsdén való kereskedés egy önálló szakma.

Tovább olvasom