Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:46

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Hitelt zártkerti ingatlanra egyre többen szeretnének igényelni, ami napjaink ingatlanárait elnézve nem meglepő; sokak számára ez az egyetlen lehetőség, hogy valahogy ingatlanhoz juthassanak, ráadásul a népszerűbb környékeken – mint a Balaton közelében fekvő települések – gyakorlatilag versengenek az emberek egy-egy jobb vételért.

Ha Te is zártkerti ingatlan vásárlásán töröd a fejed, érdemes elolvasnod az alábbi cikket, hiszen minden fontos információt megtudhatsz belőle, ráadásul a hitelek zártkerti ingatlanok esetében igényelhető típusairól is szót ejtünk.

A zártkert fogalma

A zártkert, mint telektípus az 1950-es években jött létre, amikor is a nagyüzemi gazdálkodás keretei között bizonyos terményeket nem tudtak megtermelni, ezért kisebb területeket hagytak a gazdáknak saját művelésre. Idővel a zártkertek hobbikertté, hétvégi telekké, majd a 1970-es évektől nyaralóvá váltak, de sok maradt meg tisztán művelési területként is. A zártkerti ingatlan, mint hivatalos kategória 1994-ben alakult át; napjainkban már mindegyik a külterülethez tartozik.

Mire kell figyelni zártkerti ingatlan vásárlásakor?

Ha zártkerti ingatlant szeretnél vásárolni, mindenképp kérd ki a tulajdoni lapot, hogy megtudhasd, pontosan milyen besorolás alá tartozik. Ha nem vonták ki művelési ág alól, az adásvételi folyamat hosszabbá válik, sőt, meg is hiúsulhat az úgynevezett kifüggesztési eljárás miatt.

Mindenképpen érdeklődj utána az önkormányzatnál, hogy a jövőben várhatóak-e a infrastrukturális fejlesztések a településen, illetve arra is érdemes rákérdezni, hogy tervezik-e az adott terület belterületté nyilvánítását, hiszen, ha igen, az ingatlan ára akár meg is többszöröződhet.

Fontos még a telek beépíthetősége is: ha a telek mérete minimum 720 m², a beépíthetőség maximum 3% lehet, míg az ennél kisebb földterületen a felépítmény nem haladhatja meg a 30 m² alapterületet. Talán nem meglepő, de rengeteg az olyan zártkerti ingatlan, amelyen ennél jóval nagyobb épületek állnak; ezek a szabályok figyelmen kívül hagyásával épültek.

Hitelt zártkerti ingatlanra: milyen lehetőségek vannak?

Mint fentebb is említettük, a bankok sajnos nem minden esetben adnak lakáshitelt zártkerti ingatlanokra; ha a tulajdoni lapon az épület megnevezése lakóingatlan, akkor viszont akár a CSOK-ot is lehet rá igényelni, egyes pénzintézetek pedig lakáshitel fedezeteként is elfogadhatják. Szerencsére létezik más alternatíva is, nem csupán a CSOK, vagy a lakáshitel, bár természetesen ez a kiszemelt zártkerti ingatlan árától is függ.

Ha házas vagy, és gyermekvállalás előtt álltok, akkor a Babaváró hitel remek megoldást nyújthat, hiszen az első öt évben mindenképp kamatmentes, és a későbbiekben is az marad, ha ez idő alatt megérkezik a gyermek, ha pedig második, illetve harmadik gyermek is születik a későbbiekben, akkor az állam elengedi a tartozás egy részét, illetve egészét, vagyis a kölcsön támogatássá alakul át.

Fontos viszont, hogy a Babaváró hitel csupán 10 millió forintnyi összeget jelent, azaz vagy ki kell egészítened a megtakarításaiddal – ha vannak –, vagy kifejezetten olcsó zártkerti ingatlant kell találnod.

A személyi kölcsönök – megfelelő jövedelemszint esetén – szintén 10 millió forintig érhetőek el, tehát, ha találsz egy olyan zártkerti ingatlant, ami belefér ebbe a keretbe, vagy a megtakarításaiddal együtt kiadja, akkor érdemesebb lehet ezt választanod.

Egy személyi kölcsönt sokkal egyszerűbben és gyorsabban igényelhetsz, mint egy lakáshitelt, ráadásul a bank felé sem kell igazolnod a hitelcélt, hiszen szabad felhasználású kölcsönről van szó. A kamata viszonylag alacsony – bár a Babaváró hitelt képtelenség ezen a téren felülmúlni –, a futamideje pedig többnyire 7-8 év.

Ha tehát hitelt zártkerti ingatlanra szeretnél igényelni, több lehetőséged is van, neked csak döntened kell közöttük. Ha megvan a győztes, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot is online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

Milyen futamidővel vehetünk fel személyi kölcsönt?

2021.12.02.

A személyi kölcsön a legnépszerűbb a hitelek között. Szabadon felhasználható, és egyszerűen igényelhető, ezért sokan azonnal a személyi kölcsönre gondolnak, amikor pénzre van szükségük. Megnéztük, hogy milyen hosszú futamidővel érdemes személyi kölcsönt felvenni, és hogy mire figyeljünk a futamidő megválasztásakor.

Tovább olvasom
Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

2021.05.06.

Problémákba ütközhetsz, ha hitelt szeretnél felvenni, ám éppen így el is kerülheted őket, ha megfogadod alábbi tanácsainkat.

Tovább olvasom
Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

Személyi kölcsön igénylés: mit figyelnek a bankok a bankszámlakivonaton?

2023.02.03.

Mit figyelnek a bankok egy személyi kölcsön igénylése előtt, a hitelbírálat során, a bankszámlakivonatodon? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával