fbpx
Hirdetés

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. október 28. 09:56

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Hitelt zártkerti ingatlanra egyre többen szeretnének igényelni, ami napjaink ingatlanárait elnézve nem meglepő; sokak számára ez az egyetlen lehetőség, hogy valahogy ingatlanhoz juthassanak, ráadásul a népszerűbb környékeken – mint a Balaton közelében fekvő települések – gyakorlatilag versengenek az emberek egy-egy jobb vételért.

Ha Te is zártkerti ingatlan vásárlásán töröd a fejed, érdemes elolvasnod az alábbi cikket, hiszen minden fontos információt megtudhatsz belőle, ráadásul a hitelek zártkerti ingatlanok esetében igényelhető típusairól is szót ejtünk.

A zártkert fogalma

A zártkert, mint telektípus az 1950-es években jött létre, amikor is a nagyüzemi gazdálkodás keretei között bizonyos terményeket nem tudtak megtermelni, ezért kisebb területeket hagytak a gazdáknak saját művelésre. Idővel a zártkertek hobbikertté, hétvégi telekké, majd a 1970-es évektől nyaralóvá váltak, de sok maradt meg tisztán művelési területként is. A zártkerti ingatlan, mint hivatalos kategória 1994-ben alakult át; napjainkban már mindegyik a külterülethez tartozik.

Mire kell figyelni zártkerti ingatlan vásárlásakor?

Ha zártkerti ingatlant szeretnél vásárolni, mindenképp kérd ki a tulajdoni lapot, hogy megtudhasd, pontosan milyen besorolás alá tartozik. Ha nem vonták ki művelési ág alól, az adásvételi folyamat hosszabbá válik, sőt, meg is hiúsulhat az úgynevezett kifüggesztési eljárás miatt.

Mindenképpen érdeklődj utána az önkormányzatnál, hogy a jövőben várhatóak-e a infrastrukturális fejlesztések a településen, illetve arra is érdemes rákérdezni, hogy tervezik-e az adott terület belterületté nyilvánítását, hiszen, ha igen, az ingatlan ára akár meg is többszöröződhet.

Fontos még a telek beépíthetősége is: ha a telek mérete minimum 720 m², a beépíthetőség maximum 3% lehet, míg az ennél kisebb földterületen a felépítmény nem haladhatja meg a 30 m² alapterületet. Talán nem meglepő, de rengeteg az olyan zártkerti ingatlan, amelyen ennél jóval nagyobb épületek állnak; ezek a szabályok figyelmen kívül hagyásával épültek.

Hitelt zártkerti ingatlanra: milyen lehetőségek vannak?

Mint fentebb is említettük, a bankok sajnos nem minden esetben adnak lakáshitelt zártkerti ingatlanokra; ha a tulajdoni lapon az épület megnevezése lakóingatlan, akkor viszont akár a CSOK-ot is lehet rá igényelni, egyes pénzintézetek pedig lakáshitel fedezeteként is elfogadhatják. Szerencsére létezik más alternatíva is, nem csupán a CSOK, vagy a lakáshitel, bár természetesen ez a kiszemelt zártkerti ingatlan árától is függ.

Ha házas vagy, és gyermekvállalás előtt álltok, akkor a Babaváró hitel remek megoldást nyújthat, hiszen az első öt évben mindenképp kamatmentes, és a későbbiekben is az marad, ha ez idő alatt megérkezik a gyermek, ha pedig második, illetve harmadik gyermek is születik a későbbiekben, akkor az állam elengedi a tartozás egy részét, illetve egészét, vagyis a kölcsön támogatássá alakul át.

Fontos viszont, hogy a Babaváró hitel csupán 10 millió forintnyi összeget jelent, azaz vagy ki kell egészítened a megtakarításaiddal – ha vannak –, vagy kifejezetten olcsó zártkerti ingatlant kell találnod.

A személyi kölcsönök – megfelelő jövedelemszint esetén – szintén 10 millió forintig érhetőek el, tehát, ha találsz egy olyan zártkerti ingatlant, ami belefér ebbe a keretbe, vagy a megtakarításaiddal együtt kiadja, akkor érdemesebb lehet ezt választanod.

Egy személyi kölcsönt sokkal egyszerűbben és gyorsabban igényelhetsz, mint egy lakáshitelt, ráadásul a bank felé sem kell igazolnod a hitelcélt, hiszen szabad felhasználású kölcsönről van szó. A kamata viszonylag alacsony – bár a Babaváró hitelt képtelenség ezen a téren felülmúlni –, a futamideje pedig többnyire 7-8 év.

Ha tehát hitelt zártkerti ingatlanra szeretnél igényelni, több lehetőséged is van, neked csak döntened kell közöttük. Ha megvan a győztes, hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot is online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

Mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során?

2021.11.30.

A Teljes Hiteldíj Mutató egy olyan szám, amivel a hiteleket összehasonlíthatjuk. Minél magasabb a THM, annál többe kerül nekünk a hitel, annál többet kell visszafizetnünk. A THM mellett azonban vannak olyan költségek is, amelyeket nem számítanak bele a THM-be. Mutatjuk, mire figyeljünk a THM mellett a hitelfelvétel során.

Tovább olvasom
Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

Milyen problémákba ütközhetünk hitelfelvétel során?

2021.05.06.

Problémákba ütközhetsz, ha hitelt szeretnél felvenni, ám éppen így el is kerülheted őket, ha megfogadod alábbi tanácsainkat.

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom