Hirdetés

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

2023.03.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. március 1. 10:17

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylésére is hatást gyakorol; lássuk, mi változott!

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylését is könnyebbé teszi, 2023 januárjától azonban nem csak a minimálbér, de a garantált bérminimum is növekedett. Ennek okán többen juthatnak hitelhez, ha szükségük van rá, ráadásul magasabb az igényelhető hitelösszeg is: minimálbérrel az elérhető maximum összeg már 2,5 millió forint, garantált bérminimummal pedig akár 3,4 millió forint is igényelhető.

Minimálbér-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as nettó minimálbérrel egy 2,5 millió forintos személyi kölcsön gond nélkül felvehető 4 éves futamidőre. Lényeges azonban, hogy a pénzintézetek a hitelkérelmek elfogadásánál figyelembe veszik a hitelfelvevő anyagi helyzetét is, azaz, hogy a törlesztőrészlet fizetése mellett marad-e elég pénze a megélhetésre, ennek összege pedig bankonként változik.

Érdemesebb tehát alacsonyabb összeget igényelni, ha azt szeretnéd, hogy a hitelbírálat pozitív legyen: 2 millió forintot egész biztosan megkaphatsz 4 évre, ha viszont többre lenne szükség, akkor a futamidőt érdemes meghosszabbítani; a személyi kölcsönök esetében a maximum 8 év is lehet.

Garantált bérminimum-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as garantált bérminimumra már 900.000 forinttal magasabb személyi kölcsön is igényelhető: akár 3,4 millió forint is, négy évre. Az összeg természetesen magasabb is lehet igény szerint, ám ebben az esetben szintén emelni kell a futamidőt.

Milyen feltételeket kell teljesítened a személyi kölcsön igényléséhez?

A személyi kölcsönök esetében a minimum elvárt életkor 18 év, de egyes pénzintézetek magasabb életkort – 21, sőt, akár 23 évet is – megszabhatnak, ha pedig ezt nem éred el az igénylés pillanatában, akkor egy, a feltételeknek megfelelő adóstársat kell bevonnod az ügyletbe. A maximális életkor általában 65-70 év, és ezt a futamidő végéhez kell igazítani.

Lényeges még, hogy magyarországi, állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezz, de egyes bankok a magyar állampolgárságot is elvárják, bár ez szerencsére nem jellemző. A lakcímet természetesen igazolni kell az érvényes lakcímkártyával, de a személyi igazolvány is szükséges. Megfelelő munkaviszonnyal is rendelkezned kell: alkalmazottként nem állhatsz próbaidő, vagy felmondás alatt, vállalkozóként pedig többnyire az egy lezárt üzleti év a minimum.

Persze kizáró okok is vannak: ha az igénylő nem cselekvőképes, ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas magyar okmánnyal, vagy bejelentett magyar lakcímmel, illetve, ha negatív státuszban szerepel a KHR-ben.

Mire figyelj a személyi kölcsön kiválasztásakor?

A legfontosabb, hogy minden tekintetben megfeleljen az elvárásaidnak! A THM megmutatja neked a hitel költségét, a futamidőt igazítsd a felvenni kívánt hitelösszeghez is, azt azonban tartsd észben, hogy minél hosszabb, annál tovább kell fizetned, és annál több lesz a költség is! Rövidebb futamidőre a bank kevesebbet számol, így azzal jobban járhatsz.

Lényeges lehet az is, hogy ha nem a számlavezető bankodnál igényled a személyi kölcsönt, akkor kedvezményeket kaphatsz, ha átviszed a számlavezetést a hitelnyújtó pénzintézethez, ezzel pedig nem csak a hitel költsége lehet alacsonyabb, de a bankszámlád is olcsóbb lehet. Figyelj arra is, hogy a kiválasztott bank milyen számlacsomagokat kínál, és csak akkor dönts mellette, ha az is megfelel az elvárásaidnak.

Ne aggódj a hosszadalmas procedúra miatt, mivel az egyszerűsített bankváltás lehetővé teszi, hogy a hitel igénylésekor mindössze jelezned kelljen az erre vonatkozó igényedet, a többit pedig a választott pénzintézet elintézi helyetted!

És, ami a legfontosabb: ne dönts elhamarkodottan, hiszen egy rossz hitelkonstrukció éveken át megnehezítheti az anyagi helyzetedet!

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze az elérhető legjobb ajánlatokat oldalunkon, majd a választást követően indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A hitel összegét befolyásoló tényezők

A hitel összegét befolyásoló tényezők

2021.08.25.

A hitel összegét befolyásoló tényezőkről lesz szó alábbi cikkünkben, melyből azt is megtudhatod, mit kell tenned, hogy a lehető legtöbbet hozhasd ki az ügyletből.

Tovább olvasom
Megéri-e Diákhitelt felvenni?

Megéri-e Diákhitelt felvenni?

2022.05.10.

A Diákhitel felvétele komoly lehetőség azok számára, akik szerényebb anyagi keretek mellett szeretnének tanulni – de vajon megéri?

Tovább olvasom
Mitől függ a hitel kamata?

Mitől függ a hitel kamata?

2021.09.29.

Az, hogy mennyibe kerül számukra egy hitel, azt a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) mutathatja meg számunkra. A THM legfontosabb és legismertebb eleme a kamat. A kamat egy olyan díj, amit a hitel tőke részével együtt vissza kell fizetnünk, amikor kölcsönt veszünk fel. Ez tulajdonképpen a hitel ára. A kamat nagysága sok mindent megmutat, és még több mindentől függ. Megnéztük, hogy mitől annyi a hitel kamata, amennyi.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom