Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

2023.03.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:27

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylésére is hatást gyakorol; lássuk, mi változott!

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylését is könnyebbé teszi, 2023 januárjától azonban nem csak a minimálbér, de a garantált bérminimum is növekedett. Ennek okán többen juthatnak hitelhez, ha szükségük van rá, ráadásul magasabb az igényelhető hitelösszeg is: minimálbérrel az elérhető maximum összeg már 2,5 millió forint, garantált bérminimummal pedig akár 3,4 millió forint is igényelhető.

Minimálbér-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as nettó minimálbérrel egy 2,5 millió forintos személyi kölcsön gond nélkül felvehető 4 éves futamidőre. Lényeges azonban, hogy a pénzintézetek a hitelkérelmek elfogadásánál figyelembe veszik a hitelfelvevő anyagi helyzetét is, azaz, hogy a törlesztőrészlet fizetése mellett marad-e elég pénze a megélhetésre, ennek összege pedig bankonként változik.

Érdemesebb tehát alacsonyabb összeget igényelni, ha azt szeretnéd, hogy a hitelbírálat pozitív legyen: 2 millió forintot egész biztosan megkaphatsz 4 évre, ha viszont többre lenne szükség, akkor a futamidőt érdemes meghosszabbítani; a személyi kölcsönök esetében a maximum 8 év is lehet.

Garantált bérminimum-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as garantált bérminimumra már 900.000 forinttal magasabb személyi kölcsön is igényelhető: akár 3,4 millió forint is, négy évre. Az összeg természetesen magasabb is lehet igény szerint, ám ebben az esetben szintén emelni kell a futamidőt.

Milyen feltételeket kell teljesítened a személyi kölcsön igényléséhez?

A személyi kölcsönök esetében a minimum elvárt életkor 18 év, de egyes pénzintézetek magasabb életkort – 21, sőt, akár 23 évet is – megszabhatnak, ha pedig ezt nem éred el az igénylés pillanatában, akkor egy, a feltételeknek megfelelő adóstársat kell bevonnod az ügyletbe. A maximális életkor általában 65-70 év, és ezt a futamidő végéhez kell igazítani.

Lényeges még, hogy magyarországi, állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezz, de egyes bankok a magyar állampolgárságot is elvárják, bár ez szerencsére nem jellemző. A lakcímet természetesen igazolni kell az érvényes lakcímkártyával, de a személyi igazolvány is szükséges. Megfelelő munkaviszonnyal is rendelkezned kell: alkalmazottként nem állhatsz próbaidő, vagy felmondás alatt, vállalkozóként pedig többnyire az egy lezárt üzleti év a minimum.

Persze kizáró okok is vannak: ha az igénylő nem cselekvőképes, ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas magyar okmánnyal, vagy bejelentett magyar lakcímmel, illetve, ha negatív státuszban szerepel a KHR-ben.

Mire figyelj a személyi kölcsön kiválasztásakor?

A legfontosabb, hogy minden tekintetben megfeleljen az elvárásaidnak! A THM megmutatja neked a hitel költségét, a futamidőt igazítsd a felvenni kívánt hitelösszeghez is, azt azonban tartsd észben, hogy minél hosszabb, annál tovább kell fizetned, és annál több lesz a költség is! Rövidebb futamidőre a bank kevesebbet számol, így azzal jobban járhatsz.

Lényeges lehet az is, hogy ha nem a számlavezető bankodnál igényled a személyi kölcsönt, akkor kedvezményeket kaphatsz, ha átviszed a számlavezetést a hitelnyújtó pénzintézethez, ezzel pedig nem csak a hitel költsége lehet alacsonyabb, de a bankszámlád is olcsóbb lehet. Figyelj arra is, hogy a kiválasztott bank milyen számlacsomagokat kínál, és csak akkor dönts mellette, ha az is megfelel az elvárásaidnak.

Ne aggódj a hosszadalmas procedúra miatt, mivel az egyszerűsített bankváltás lehetővé teszi, hogy a hitel igénylésekor mindössze jelezned kelljen az erre vonatkozó igényedet, a többit pedig a választott pénzintézet elintézi helyetted!

És, ami a legfontosabb: ne dönts elhamarkodottan, hiszen egy rossz hitelkonstrukció éveken át megnehezítheti az anyagi helyzetedet!

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze az elérhető legjobb ajánlatokat oldalunkon, majd a választást követően indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Tovább olvasom
Mi a hitelbiztosítéki érték?

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Tovább olvasom
Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

2021.08.03.

Elutasították a hitelkérelmedet, és nem tudod, mi lehetett az oka? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb, lehetséges okokat.

Tovább olvasom
A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom