Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

2023.03.01.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:27

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylésére is hatást gyakorol; lássuk, mi változott!

Mennyit jelent a minimálbér-emelés egy személyi kölcsön felvételénél?

A minimálbér-emelés a személyi kölcsönök igénylését is könnyebbé teszi, 2023 januárjától azonban nem csak a minimálbér, de a garantált bérminimum is növekedett. Ennek okán többen juthatnak hitelhez, ha szükségük van rá, ráadásul magasabb az igényelhető hitelösszeg is: minimálbérrel az elérhető maximum összeg már 2,5 millió forint, garantált bérminimummal pedig akár 3,4 millió forint is igényelhető.

Minimálbér-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as nettó minimálbérrel egy 2,5 millió forintos személyi kölcsön gond nélkül felvehető 4 éves futamidőre. Lényeges azonban, hogy a pénzintézetek a hitelkérelmek elfogadásánál figyelembe veszik a hitelfelvevő anyagi helyzetét is, azaz, hogy a törlesztőrészlet fizetése mellett marad-e elég pénze a megélhetésre, ennek összege pedig bankonként változik.

Érdemesebb tehát alacsonyabb összeget igényelni, ha azt szeretnéd, hogy a hitelbírálat pozitív legyen: 2 millió forintot egész biztosan megkaphatsz 4 évre, ha viszont többre lenne szükség, akkor a futamidőt érdemes meghosszabbítani; a személyi kölcsönök esetében a maximum 8 év is lehet.

Garantált bérminimum-emelés és az erre igényelhető személyi kölcsön

A 2023-as garantált bérminimumra már 900.000 forinttal magasabb személyi kölcsön is igényelhető: akár 3,4 millió forint is, négy évre. Az összeg természetesen magasabb is lehet igény szerint, ám ebben az esetben szintén emelni kell a futamidőt.

Milyen feltételeket kell teljesítened a személyi kölcsön igényléséhez?

A személyi kölcsönök esetében a minimum elvárt életkor 18 év, de egyes pénzintézetek magasabb életkort – 21, sőt, akár 23 évet is – megszabhatnak, ha pedig ezt nem éred el az igénylés pillanatában, akkor egy, a feltételeknek megfelelő adóstársat kell bevonnod az ügyletbe. A maximális életkor általában 65-70 év, és ezt a futamidő végéhez kell igazítani.

Lényeges még, hogy magyarországi, állandó, bejelentett lakcímmel rendelkezz, de egyes bankok a magyar állampolgárságot is elvárják, bár ez szerencsére nem jellemző. A lakcímet természetesen igazolni kell az érvényes lakcímkártyával, de a személyi igazolvány is szükséges. Megfelelő munkaviszonnyal is rendelkezned kell: alkalmazottként nem állhatsz próbaidő, vagy felmondás alatt, vállalkozóként pedig többnyire az egy lezárt üzleti év a minimum.

Persze kizáró okok is vannak: ha az igénylő nem cselekvőképes, ha nem rendelkezik személyazonosításra alkalmas magyar okmánnyal, vagy bejelentett magyar lakcímmel, illetve, ha negatív státuszban szerepel a KHR-ben.

Mire figyelj a személyi kölcsön kiválasztásakor?

A legfontosabb, hogy minden tekintetben megfeleljen az elvárásaidnak! A THM megmutatja neked a hitel költségét, a futamidőt igazítsd a felvenni kívánt hitelösszeghez is, azt azonban tartsd észben, hogy minél hosszabb, annál tovább kell fizetned, és annál több lesz a költség is! Rövidebb futamidőre a bank kevesebbet számol, így azzal jobban járhatsz.

Lényeges lehet az is, hogy ha nem a számlavezető bankodnál igényled a személyi kölcsönt, akkor kedvezményeket kaphatsz, ha átviszed a számlavezetést a hitelnyújtó pénzintézethez, ezzel pedig nem csak a hitel költsége lehet alacsonyabb, de a bankszámlád is olcsóbb lehet. Figyelj arra is, hogy a kiválasztott bank milyen számlacsomagokat kínál, és csak akkor dönts mellette, ha az is megfelel az elvárásaidnak.

Ne aggódj a hosszadalmas procedúra miatt, mivel az egyszerűsített bankváltás lehetővé teszi, hogy a hitel igénylésekor mindössze jelezned kelljen az erre vonatkozó igényedet, a többit pedig a választott pénzintézet elintézi helyetted!

És, ami a legfontosabb: ne dönts elhamarkodottan, hiszen egy rossz hitelkonstrukció éveken át megnehezítheti az anyagi helyzetedet!

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze az elérhető legjobb ajánlatokat oldalunkon, majd a választást követően indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom
Felvehető-e hitel nyugdíjra?

Felvehető-e hitel nyugdíjra?

2021.09.05.

A nyugdíj a pénzintézetek kedvenc jövedelemtípusa. A biztonságos hitelezés egyik alapfelvétele ugyanis a biztos, kiszámítható jövedelem. És a nyugdíjat nem lehet elveszíteni, úgy, mint egy munkát. A nyugdíjasok jó adósok. Szívesen hitelezik őket a bankok. Annak jártunk utána, hogy felvehető-e hitel nyugdíjra, és hogy hitelfelvételkor mire kell figyelnünk. Mutatjuk, mire jutottunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával