Hirdetés

Az 5 legnagyobb tévhit a lakáshitelekkel kapcsolatban

2022.07.26.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. július 27. 13:00

Tévhitek a lakáshitelekkel kapcsolatban is keringenek – mondhatni természetesen –; ezek közül az öt legnagyobbat igyekszünk eloszlatni alábbi cikkünkben.

Az 5 legnagyobb tévhit a lakáshitelekkel kapcsolatban

1. Az első lépés a foglaló

A lakás azonnali lefoglalózása jó ötletnek tűnik, hiszen sokan hosszú ideig keresik álmaik lakását, ezért, amikor végre megtalálják azt, ami mindenben megfelel az elvárásaiknak, igyekeznek bebiztosítani, hogy az övék legyen.

Ha viszont hitelre is szükség van, akkor érdemesebb óvatosnak lenni, és először a bankot kiválasztani, majd ezt követően átadni a foglalót, ha ugyanis mégsem kapjuk meg a hitelt, akkor akár el is bukhatjuk az eladónak kifizetett összeget.

Érdemesebb egy előzetes hitelbírálatot kérni a banktól, mivel így megtudhatjuk, hogy mekkora hitelösszegre számíthatunk, illetve, ha már a megvásárolni kívánt ingatlant is fel tudjuk mutatni, a bank arról is véleményt alkot, így pedig már biztonsággal le lehet azt foglalózni.

2. A korábbi elmaradás rendezésével a hitelképesség is megvan

Ha 90 napon túl, a minimálbért meghaladó összegű késedelembe esünk, akkor automatikusan felkerülünk a KHR-listára. Meglévő elmaradással a bankok automatikusan elutasítják a hitelkérelmet, de akkor sem jobb a helyzet, ha egy éven belül rendeztük azt, hiszen az ilyen adósokat a teljes tartozás kiegyenlítése után még egy évig úgynevezett passzív KHR-esként tartják nyilván.

Érdemes erre is figyelni, és, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy fent vagyunk-e a KHR-listán, illetve, ha igen, de nem tudjuk, milyen státuszban és mennyi ideje, akkor lekérdezni azt egy bankfiókban.

3. Az állás automatikusan hitelképességet is jelent

Tény, hogy csak az kaphat hitelt, aki rendelkezik igazolható jövedelemmel, az viszont már más kérdés, hogy mekkora hitelhez juthat hozzá a jövedelmének mértéke alapján, ráadásul egyéb elvárások is vonatkoznak erre.

Általános például, hogy legalább 3 teljes hónapja az adott munkahelyen dolgozzunk, de fontos a jövedelem típusa is, ugyanis a vállalkozói, a készpénzes, vagy a külföldi jövedelmet a bankok nem egyformán fogadják el.

A legfontosabb azonban a jövedelem mértéke, amit a JTM-szabályozásnak kell megfeleltetni, de minimum a mindenkori minimálbért el kell érnie, de a legtöbb banknál ennél magasabb az elvárás.

4. Pénzügyi gond esetén a lakás eladható

Részben igaz, hiszen a hitellel terhelt ingatlan értékesítése nem lehetetlen, ám egyrészt ehhez a bank beleegyezése is szükséges, másrészt, ha sürgős az ügy, akkor csak az értékénél alacsonyabb áron lehet eladni.

Érdemes épp ezért még a hitelfelvétel előtt egy 3-6 hónapra elegendő pénzügyi tartalékot felhalmozni, ami nehézségek esetén biztosítja a hitel további fizetését és a megélhetésünket, de a hitelfedezeti biztosítás megkötése is kiváló ötlet, hiszen az munkanélküliség, halál, betegség vagy rokkantság esetén fedezi a törlesztőrészleteket.

5. A legolcsóbb lakáshitel a legjobb

A lakáshiteleket elsősorban a THM-értékük alapján lehet összehasonlítani, ám nem ez az egyetlen tulajdonságuk, amely meghatározza őket. Egy rövidebb kamatperiódusú hitel például olcsóbb, ám szinte biztos, hogy a későbbiekbnen megdrágul, így pedig amit az első kamatperiódusban nyertünk, azt elveszíthetjük már akár a másodikban is.

Fontos tehát, hogy minden egyes paramétert megvizsgáljunk, és ne csak az adott pillanatnak feleljen meg a választott hitel, de a jövőben is teljesítse az elvárásainkat.

Hasonló a helyzet a bankokkal is; alaposan meg kell fontolni, hogy melyiktől igényeljük a hitelt, hiszen a bírálat során akár el is veszíthetjük az addig kifizetett összegeket, ha a bank elutasítja a kérelmet. Ezt persze nehéz előre tudni, de lehetnek árulkodó jelek: ha csak nagyon kicentizve tudjuk elérni a hitelképességet már az előbírálaton is, inkább keressünk egy másik pénzintézetet.

Amennyiben mégis kapunk hitelt egy banktól, egyáltalán nem biztos, hogy a piacon elérhető legkedvezőbb ajánlathoz jutottunk hozzá. A hitelek árai között ugyanis akár hatalmas különbségek is lehetnek, ami egy átlagos lakáshitel esetében havi szinten több tízezer forint különbséget is jelenthet, a futamidő végére pedig ez már milliós nagyságrendű összegként jelenik meg.

Ha lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Zöld Hitel: mekkora kamattal kell számolnunk?

Zöld Hitel: mekkora kamattal kell számolnunk?

2021.12.16.

Az, hogy mekkora kamattal kell számolnod egy hitelkonstrukció esetében, az egyik legfontosabb részlete a hitelfelvételnek, hiszen nagyrészt ez dönti el, hogy mekkora plusz költséggel kell számolnod.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

2021.01.08.

Az ingatlanvásárlás lakástámogatásból ügylet egy sor követelményt ír elő, amiket bizony meg kell oldanunk ahhoz, hogy gondtalanul sétálhassunk tovább az élet ösvényén.

Tovább olvasom
Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

Miben különbözik a minősített fogyasztóbarát lakáshitel és a piaci kamatozású lakáshitel?

2021.05.05.

Az ingatlanvásárláson átesettek tudhatják, mennyi feltételt kell teljesítenünk, mennyi igazolást kell bemutatnunk ahhoz, hogy végül hozzájussunk az áhított hitelhez. Rengeteg idő, sok bankba járás, még több idegeskedés, mire hátradőlhetünk és megkaphatjuk a kölcsönt, illetve folyósít a pénzintézet. Ezt egyszerűsítendő jelentek meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek. De miben különbözik a piaci kamatozású változatától?

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom