Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

2022.05.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:14

A KHR listáról lekerülni bizonyos szempontból egyszerű, egy másikból viszont gyakorlatilag lehetetlen; lássuk, mi okozza ezt az ellentmondást!

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

A KHR listáról lekerülni csak abban az esetben lehet, ha a tartozás megszűnt, és ez után eltelt az az egy év, amit a törvényben megszabtak. Ez a könnyű út, a lehetetlen pedig az, ha akkor szeretnél róla lekerülni, amikor ezek a feltételek még nem teljesültek. Tudnod kell azonban minden részletet, illetve azokat a kivételeket is érdemes megismerned, amelyek által pénzhez juthatsz akkor is, ha fent vagy a KHR listán, passzív státuszban.

A KHR lista – vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer – ugyanis arra szolgál, hogy a pénzintézetek hozzáférjenek a leendő adósok adataihoz és hitelezési múltjához, hiszen ezek alapján döntenek a hitelkérelmekről. Ezt úgy tudják elérni, hogy megosztják a saját adataikat, amihez aztán minden pénzintézet hozzáférhet, így pedig valamivel kisebb lesz a hitelezés kockázata.

Alapvetően azt gondoljuk mindannyian, hogy a KHR lista rossz dolog, hiszen megakadályozhat bennünket abban, hogy hitelt vegyünk fel, azonban létezik egy jó oldala is. A magas kockázatot a bankok magasabb kamatokkal ellensúlyozzák, tehát, ha nem lenne a Központi Hitelinformációs Rendszer, a hitelfelvétel sokkal drágább lenne mindenkinek, így azonban a jó adósok olcsóbban juthatnak a szükséges kölcsönösszeghez.

Mondhatjuk tehát, hogy a KHR lista nem csak a bankokat védi, de a Te érdekeidet is szolgálja, ám ez valószínűleg nem vígasztal, ha már felkerültél rá, és mégis pénzre lenne szükséged.

Hogyan kerülhetsz fel a KHR listára?

Akkor kerülsz fel a KHR listára, ha nem fizeted időben a törlesztőrészleteidet, ám egy kisebb megcsúszás még nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat; ehhez további két feltételnek is teljesülnie kell: a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben kell tartoznod, és ennek folyamatosan, több mint 90 napon át fenn kell állnia.

Fontos tudni, hogy ez nem váratlan esemény lesz, hiszen egyrészt tudod, ha mulasztottál – egy kivétellel, de erről később –, másrészt a bank köteles legkésőbb 30 nappal előre, írásban figyelmeztetni arról, hogy fel fogsz kerülni a KHR listára, így tudsz tenni ellene.

Léteznek olyan körülmények is, amikor annak ellenére kerülhetsz fel a KHR listára, hogy nincs is hiteled. Az egyik ilyen, és sajnos elég gyakori is, amikor adóstársként szerepelsz egy hitelügyletben, vagy kezességet vállalsz valaki más hiteléért.

Egy másik, ritkább eset az, amikor bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza, és a bíróság is megállapítja, hogy bűncselekményt követtél el, ami lehet visszaélés más kártyaadataival, csalás, dokumentumhamisítás, vagy annak használata, továbbá illetéktelen kártyahasználat; ilyenkor a visszaélés részletes adatai a rendszerben lesznek még 5 évig a bűncselekményt követően.

Az aktív és passzív KHR lista közötti különbségek

A KHR listán kétfélék lehetnek az ügyfelek: aktív és passzív státuszúak; aktív státuszú az az ügyfél, akinek még van lejárt tartozása, a passzív státuszú ügyfelek pedig azok, akik már rendezték a tartozásukat. A passzív státusz a hiteltartozás rendezése után még egy évig fennáll, majd ennek lejártát követően az ügyfél adatai automatikusan törlődnek a rendszerből.

Lehetőségek KHR listásként

Alapvetően a magyarországi hiteligénylés aktív státuszúként gyakorlatilag lehetetlen, de a KHR lista csak az országhatáron belül érvényes – legalábbis egyelőre –, így külföldi bankoknál van esély hitelhez jutni; persze csak akkor, ha meg tudod oldani.

Ha viszont rendezted a tartozásodat, és átkerültél a passzív státuszba, akkor már vannak lehetőségeid azon túl is, hogy kivárod az egy évet. Először is meg kell említeni a babaváró hitelt, ami passzív státuszúak számára elérhető a vonatkozó rendelet szerint, a bankok hitelbírálatán azonban nem biztos, hogy átmegy.

Ezen túl a Provident is kínál a passzív státuszú ügyfeleknek kis összegű  személyi kölcsönt 9,8%-os THM-mel, bizonyos esetekben már ez is elég lehet egy kisebb pénzügyi zavar elhárításához.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Igényelhetünk lakáshitelt GYES és GYED alatt?

Igényelhetünk lakáshitelt GYES és GYED alatt?

2023.12.30.

Egy lakáshitel igénylésekor előfordulhat, hogy az egyik igénylő GYES vagy GYED ellátást kap, és erre a jövedelemre is szükség van a hitelfelvételhez. Utánajártunk, hogy ez milyen nehézséget okozhat az igénylésnél, és annak is, hogy mi lehet erre a megoldás. Szakértőink közérthetően írnak a GYES vagy GYED alatti lakáshitel igénylésről.

Tovább olvasom
Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

Mikor érdemes hitelfedezeti biztosítást kötni?

2021.05.21.

Hitelfedezeti biztosítást minden egyes hitelhez érdemes kötnöd, hiszen rengeteg helyzet adódhat, amikor csak ez képes hathatós segítséget nyújtani.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

Milyen dokumentumokra van szükség személyi kölcsön igénylésekor?

2023.03.24.

A személyi kölcsön igényléséhez szükséges dokumentumok összegyűjtése az egyik legegyszerűbb folyamat, ami hitelekkel kapcsolatban felmerülhet.

Tovább olvasom
Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

Hogyan kaphatnak hitelt az élettársak?

2022.09.06.

Hitelt az élettársak is ugyanúgy vehetnek fel, mint bárki más, azonban vannak apróbb különbségek is bizonyos esetekben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával