Hirdetés

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

2022.05.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 20. 11:08

A KHR listáról lekerülni bizonyos szempontból egyszerű, egy másikból viszont gyakorlatilag lehetetlen; lássuk, mi okozza ezt az ellentmondást!

Hogy kerülhetünk le a KHR listáról?

A KHR listáról lekerülni csak abban az esetben lehet, ha a tartozás megszűnt, és ez után eltelt az az egy év, amit a törvényben megszabtak. Ez a könnyű út, a lehetetlen pedig az, ha akkor szeretnél róla lekerülni, amikor ezek a feltételek még nem teljesültek. Tudnod kell azonban minden részletet, illetve azokat a kivételeket is érdemes megismerned, amelyek által pénzhez juthatsz akkor is, ha fent vagy a KHR listán, passzív státuszban.

A KHR lista – vagyis a Központi Hitelinformációs Rendszer – ugyanis arra szolgál, hogy a pénzintézetek hozzáférjenek a leendő adósok adataihoz és hitelezési múltjához, hiszen ezek alapján döntenek a hitelkérelmekről. Ezt úgy tudják elérni, hogy megosztják a saját adataikat, amihez aztán minden pénzintézet hozzáférhet, így pedig valamivel kisebb lesz a hitelezés kockázata.

Alapvetően azt gondoljuk mindannyian, hogy a KHR lista rossz dolog, hiszen megakadályozhat bennünket abban, hogy hitelt vegyünk fel, azonban létezik egy jó oldala is. A magas kockázatot a bankok magasabb kamatokkal ellensúlyozzák, tehát, ha nem lenne a Központi Hitelinformációs Rendszer, a hitelfelvétel sokkal drágább lenne mindenkinek, így azonban a jó adósok olcsóbban juthatnak a szükséges kölcsönösszeghez.

Mondhatjuk tehát, hogy a KHR lista nem csak a bankokat védi, de a Te érdekeidet is szolgálja, ám ez valószínűleg nem vígasztal, ha már felkerültél rá, és mégis pénzre lenne szükséged.

Hogyan kerülhetsz fel a KHR listára?

Akkor kerülsz fel a KHR listára, ha nem fizeted időben a törlesztőrészleteidet, ám egy kisebb megcsúszás még nem feltétlenül jelenti a legrosszabbat; ehhez további két feltételnek is teljesülnie kell: a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben kell tartoznod, és ennek folyamatosan, több mint 90 napon át fenn kell állnia.

Fontos tudni, hogy ez nem váratlan esemény lesz, hiszen egyrészt tudod, ha mulasztottál – egy kivétellel, de erről később –, másrészt a bank köteles legkésőbb 30 nappal előre, írásban figyelmeztetni arról, hogy fel fogsz kerülni a KHR listára, így tudsz tenni ellene.

Léteznek olyan körülmények is, amikor annak ellenére kerülhetsz fel a KHR listára, hogy nincs is hiteled. Az egyik ilyen, és sajnos elég gyakori is, amikor adóstársként szerepelsz egy hitelügyletben, vagy kezességet vállalsz valaki más hiteléért.

Egy másik, ritkább eset az, amikor bankkártyával vagy hitelkártyával élsz vissza, és a bíróság is megállapítja, hogy bűncselekményt követtél el, ami lehet visszaélés más kártyaadataival, csalás, dokumentumhamisítás, vagy annak használata, továbbá illetéktelen kártyahasználat; ilyenkor a visszaélés részletes adatai a rendszerben lesznek még 5 évig a bűncselekményt követően.

Az aktív és passzív KHR lista közötti különbségek

A KHR listán kétfélék lehetnek az ügyfelek: aktív és passzív státuszúak; aktív státuszú az az ügyfél, akinek még van lejárt tartozása, a passzív státuszú ügyfelek pedig azok, akik már rendezték a tartozásukat. A passzív státusz a hiteltartozás rendezése után még egy évig fennáll, majd ennek lejártát követően az ügyfél adatai automatikusan törlődnek a rendszerből.

Lehetőségek KHR listásként

Alapvetően a magyarországi hiteligénylés aktív státuszúként gyakorlatilag lehetetlen, de a KHR lista csak az országhatáron belül érvényes – legalábbis egyelőre –, így külföldi bankoknál van esély hitelhez jutni; persze csak akkor, ha meg tudod oldani.

Ha viszont rendezted a tartozásodat, és átkerültél a passzív státuszba, akkor már vannak lehetőségeid azon túl is, hogy kivárod az egy évet. Először is meg kell említeni a babaváró hitelt, ami passzív státuszúak számára elérhető a vonatkozó rendelet szerint, a bankok hitelbírálatán azonban nem biztos, hogy átmegy.

Ezen túl a Provident is kínál a passzív státuszú ügyfeleknek kis összegű  személyi kölcsönt 9,8%-os THM-mel, bizonyos esetekben már ez is elég lehet egy kisebb pénzügyi zavar elhárításához.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

Igényelhetünk-e kölcsönt próbaidő alatt?

2021.10.07.

A hitelhez jutás feltétele, hogy rendelkezzünk a bank által elvárt dokumentumokkal, és megfeleljünk a hitel alapkövetelményinek. A bankok eltérő gyakorlatot folytatnak a hitelezésben, és hitelfajtánként is eltérnek az elvárások. Nem mindegy, hogy személyi kölcsönt, autó lízinget vagy ingatlan jelzáloghitelt akarunk igénybe venni.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom
Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

2023.01.27.

A kamatperiódus megválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy a hitelfelvételünk igazodjon anyagi helyzetünkhöz és egy esetleges negatív történés se befolyásolja törlesztési képességünket.

Tovább olvasom