fbpx
Hirdetés

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

2022.04.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. április 25. 14:51

Személyi kölcsönt a fiatalok is vehetnek fel, ám nem mindegy, hogy mennyire fiatalról beszélünk, illetve az sem, hogy melyik bankhoz fordulunk.

Így kaphatsz személyi kölcsönt fiatalként

Személyi kölcsönt fiatalként felvenni épp ugyanolyan, mintha már idősebb korodban folyamodnál hitelért, ám az életkor fontos a bankok számára, így sajnos kénytelen vagy teljesíteni a feltételeiket, ha pénzhez akarsz jutni. Azt gondolhatnád, hogy ha elmúltál 18 éves, akkor már be is adhatod a hiteligénylésedet, ám ez a legtöbb bank esetében koránt sincs így.

A személyi kölcsönök legtöbbjénél szerepel a feltételek között a 18. betöltött életév, de akadnak olyan pénzintézetek is, amelyek magasabb életkort írnak elő – például 21, vagy épp 23 évet –, ám ez csak a hiteligénylő életkorának minimumát adja meg. Az apró betűs részben azonban a legtöbb helyen hozzáteszik, hogy ekkor adóstársra is szükség van, aki ennél idősebb.

Persze ez csak egy feltétel, ezen kívül még vannak mások is: a személyi kölcsönöknél az igazolt jövedelem, a legalább 3 – vagy épp 6, illetve 12 – hónapos munkaviszony, a magyarországi, állandó, bejelentett lakcím mellett a KHR listán való szereplés hiánya alapvető követelmény.

A követelmények teljesítése azonban sajnos nem mindig elegendő; a bankok saját hatáskörben dönthetnek arról, hogy kinek adnak, illetve kinek nem adnak hitelt. Személyi kölcsönt fiatalként igényelni épp ezért rizikós, és csakis úgy szabad belevágni, ha előtte alaposan tájékozódsz a lehetőségekről.

Érdemes például tudni, hogy a 18. életévüket betöltött magánszemélyek mindössze három, Magyarországon működő kereskedelmi bankban juthatnak személyi kölcsönhöz, a többinél jellemzően a 21. életév betöltése a minimum korhatár, de van olyan pénzintézet is, amely 25-ig tolja ki ezt.

Ha még csak most töltötted be a 18. életévedet, és személyi kölcsönre lenne szükséged, jobb, ha elkezdesz olyan személyt keresni, aki hajlandó részt venni az ügyletben adóstársként. Az életkorod azonban egyáltalán nem számít a felvehető hitelösszegnél, hiszen, ha a jövedelmed megfelelő, akkor akár a maximális 10 millió forintot is megkaphatod.

Fontos, viszonylag új körülmény viszont – amit a bankok is figyelembe vesznek, ha a személyi kölcsönt fiatalok igénylik –, hogy a 25 év alattiak adókedvezményben részesülnek, azaz a keresetük magasabb, mint idősebb igénylőtársaiké. Ez persze csak a 25. életév betöltéséig igaz, tehát, ha ezen túlnyúlik a futamidő, azt számításba kell venned.

Ettől függetlenül a magasabb nettó jövedelem magasabb hitelösszeget jelent, ami a JTM-szabályozás miatt fontos, ami meghatározza, hogy adott nettó jövedelemmel legfeljebb mekkora törlesztőrészletet vállalhatsz be. Egy személyi kölcsön esetében 500 ezer forint nettó jövedelem alatt 50%, míg felette 60% fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre.

Ez persze csak a szabályozás, a bankoknak azonban joguk van meghatározni, hogy mekkora törlesztést bíznak rád, azaz jobb, ha alacsonyabb hitelösszeggel számolsz, mint amekkorára a törvény szerint a jövedelmed feljogosítana – ha mégsem így alakul, örülhetsz!

Ugyan napjainkban kevesen házasodnak, amint elérik a felnőttkort, ám ettől függetlenül muszáj megemlítenünk, hogy ha személyi kölcsönt fiatal korban szeretnél felvenni, és már házas vagy, akkor minden szempontból jobban jársz a babaváró hitellel.

Sokszor taglaltuk már a konstrukció részleteit – megtalálhatod a babaváró hitelről szóló cikkeinket itt, a blogunkon –, ezért most csak a lényeget emeljük ki: a babaváró hitel egy akár 10 millió forintos hitelösszegű, szabad felhasználású kölcsön, amit házaspárok igényelhetnek, és kamatmentes bizonyos feltételek teljesítése esetén.

Persze ebben az esetben is szükség lesz a hitel alapfeltételeinek teljesítésére, ám ezeken felül is akad néhány olyan kritérium, aminek meg kell felelni – ezekről szintén bővebben olvashatsz itt, weboldalunkon.

Lényeges még tisztában lenni azzal is, hogy egyes feltételek úgymond “ígéretként” foghatóak fel – ilyen például a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel, amire a konstrukció neve is utal, és amit öt éven belül kell teljesíteni, ha viszont ez nem sikerül, akkor komoly retorziókra kell számítani.

Ha személyi kölcsönt fiatalként szeretnél igényelni, tájékozódj alaposan, majd hasonlítsd össze a bankok ajánlatait oldalunkon, és, ha megtaláltad, amit kerestél, add le az igénylésedet online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Tovább olvasom
Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Tovább olvasom
5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

5 ok, amiért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni

2022.10.14.

Ötnél sokkal több érvet is meg tudnák fogalmazni amellett, hogy miért érdemes előzetes hitelbírálatot kérni, de most legalább öt érvet felsorolunk mellette. Ez az egyszerű lépés meggyorsítja a későbbi hitelfelvételt, és segíthet abban is, hogy olyan lakást vegyünk meg, melyről biztosan tudjuk, hogy pozitív hitelbírálatot kapunk rá és biztosan képesek lesz törleszteni a kölcsönt.

Tovább olvasom
Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

2022.01.27.

Spórolnál a hiteleden? Akkor bemutatunk neked egy trükköt, amivel csökkentheted a THM-et!

Tovább olvasom