Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:25

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Mi a hitelbiztosítéki érték?

A hitelbiztosítéki érték és a lakás vételára csak a legritkább esetekben azonos, ez pedig azért lényeges, mert a legtöbben a vételár alapján kalkulálják ki a hitelösszeget, holott a bank nem így tesz. A hitelezők számára ugyanis az ingatlanfedezet értéke a fontos, mivel ez határozza meg az ügylet kockázatának mértékét.

A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg, és nem az aktuális árat mutatja, hanem azt a minimális értéket, amennyiért az ingatlan értékesíthető lenne, ha a hitel nemfizetése miatt az ingatlan végrehajtás alá kerülne, vagyis, ha a banknak kellene érvényesítenie a követelését; ebből következik, hogy a hitelbiztosítéki érték az az összeg, amelyet a bank a hitelügyletbe bevont ingatlanfedezet értékének tekint.

A hitelbiztosítéki érték akár sokkal alacsonyabb is lehet, mint az ingatlan forgalmi – azaz piaci – értéke, mivel a pénzintézetek gyors kényszer-értékesítéssel számolnak, ezért olyan árat kell megadniuk, amiért a lehető legrövidebb időn belül el tudják azt adni. Többnyire a vételár 70-90%-a, de egyes – kivételes – esetekben akár 100% is lehet.

Mi befolyásolja a hitelbiztosítéki értéket?

A hitelbiztosítéki értéket a vételár alapján kalkulálják ki a bankok, de emellett az is befolyásolja, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, vagyis annak környéke, műszaki állapota, illetve a típusa is, vagyis, hogy téglából, betonból, vagy más építőanyagból készült.

De a legfontosabb szempont, hogy milyen értékesítési lehetőségekre lehet számítani, illetve a pénzintézetek az ingatlant érintő kockázatokkal és lehetőségekkel is számolnak – ilyen például a befektetési célra vásárolt lakások esetében a kiadhatóság.

Mire számíthatsz, ha hitelt veszel fel?

A statisztikák alapján kijelenthető, hogy Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken jobb a helyzet, mivel ezeken a településeken a legtöbb esetben a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékhez képest nagyjából 90%, a nagyobb városoktól távolodva azonban az értékek romlanak.

A kisebb városok esetében a 80-85% az átlag, a falvakban és községekben viszont csak ritkán lépi át a vételár 70%-át, ami mindenképp rossz hír. Ez azonban csak az első, sajnos továbbiak is vannak.

A hitelbiztosítéki érték és a hitelösszeg kölcsönhatása

Az alacsonyabb hitelbiztosítéki érték alacsonyabb hitelösszegre jogosít fel, ráadásul a bankok csak a forgalmi érték 80%-át hajlandóak folyósítani, ami a JTM-szabályozásban rögzített kötelességük. A legtöbb pénzintézetnél azonban még ezt sem adják meg: legtöbbször csak 65-70% az, amit az igénylő megkaphat.

Amennyiben a hitelbiztosítéki érték alacsony, úgy ez a százalékos érték akár még ennél is alacsonyabb lehet, bár szerencsére ez csak viszonylag ritkán történik meg, viszont ettől függetlenül is mindenképp magasabb önerőt kell előteremteni az ingatlan megvásárlásához, ami a jelenlegi ingatlanárakat és a rekordmagas inflációt tekintve a legtöbbeknek szinte esélytelen vállalkozás.

Nem csak lakáshiteleknél tényező

A hitelbiztosítéki értéket minden jelzáloghitel esetében meg kell állapítani, tehát a szabad felhasználásúaknál is, ezért a hitelcél sem mindegy. A szabad felhasználást ugyanis a bank nem ellenőrzi, ennek következtében pedig a hitelbiztosítéki érték alacsonyabb, mint a lakásvásárlási céllal felvett hitelek esetében.

A statisztikai értékbecslés segíthet!

Létezik egyfajta megoldás a hitelbiztosítéki érték problémájára, bár természetesen nem old meg mindent: a statisztikai értékbecslés. Ennek segítségével megtudható, hogy mekkora hitelbiztosítéki értékre számíthatunk, ráadásul nem csak olcsóbb, de gyorsabb mód is, mint a hagyományos értékbecslés. Akad azonban hátránya is: kizárólag 150 m² alapterületet meg nem haladó ingatlanok esetében lehet alkalmazni.

Lakást tervezel vásárolni, és ezt hitelből szeretnéd megoldani? Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, és indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

2021.04.06.

Az egyszerűsített értékbecslésről mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom
Hogyan történik az értékbecslés?

Hogyan történik az értékbecslés?

2022.08.05.

Az értékbecslés minden lakáshitel felvétele előtt megtörténik, és el is döntheti a hitelbírálat kimenetelét.

Tovább olvasom