Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mi a hitelbiztosítéki érték?

2023.01.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:25

A hitelbiztosítéki érték a lakáshitelek igénylése során játszik fontos szerepet; az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

Mi a hitelbiztosítéki érték?

A hitelbiztosítéki érték és a lakás vételára csak a legritkább esetekben azonos, ez pedig azért lényeges, mert a legtöbben a vételár alapján kalkulálják ki a hitelösszeget, holott a bank nem így tesz. A hitelezők számára ugyanis az ingatlanfedezet értéke a fontos, mivel ez határozza meg az ügylet kockázatának mértékét.

A hitelbiztosítéki értéket az értékbecslő határozza meg, és nem az aktuális árat mutatja, hanem azt a minimális értéket, amennyiért az ingatlan értékesíthető lenne, ha a hitel nemfizetése miatt az ingatlan végrehajtás alá kerülne, vagyis, ha a banknak kellene érvényesítenie a követelését; ebből következik, hogy a hitelbiztosítéki érték az az összeg, amelyet a bank a hitelügyletbe bevont ingatlanfedezet értékének tekint.

A hitelbiztosítéki érték akár sokkal alacsonyabb is lehet, mint az ingatlan forgalmi – azaz piaci – értéke, mivel a pénzintézetek gyors kényszer-értékesítéssel számolnak, ezért olyan árat kell megadniuk, amiért a lehető legrövidebb időn belül el tudják azt adni. Többnyire a vételár 70-90%-a, de egyes – kivételes – esetekben akár 100% is lehet.

Mi befolyásolja a hitelbiztosítéki értéket?

A hitelbiztosítéki értéket a vételár alapján kalkulálják ki a bankok, de emellett az is befolyásolja, hogy hol helyezkedik el az ingatlan, vagyis annak környéke, műszaki állapota, illetve a típusa is, vagyis, hogy téglából, betonból, vagy más építőanyagból készült.

De a legfontosabb szempont, hogy milyen értékesítési lehetőségekre lehet számítani, illetve a pénzintézetek az ingatlant érintő kockázatokkal és lehetőségekkel is számolnak – ilyen például a befektetési célra vásárolt lakások esetében a kiadhatóság.

Mire számíthatsz, ha hitelt veszel fel?

A statisztikák alapján kijelenthető, hogy Budapesten, illetve a megyeszékhelyeken jobb a helyzet, mivel ezeken a településeken a legtöbb esetben a hitelbiztosítéki érték a forgalmi értékhez képest nagyjából 90%, a nagyobb városoktól távolodva azonban az értékek romlanak.

A kisebb városok esetében a 80-85% az átlag, a falvakban és községekben viszont csak ritkán lépi át a vételár 70%-át, ami mindenképp rossz hír. Ez azonban csak az első, sajnos továbbiak is vannak.

A hitelbiztosítéki érték és a hitelösszeg kölcsönhatása

Az alacsonyabb hitelbiztosítéki érték alacsonyabb hitelösszegre jogosít fel, ráadásul a bankok csak a forgalmi érték 80%-át hajlandóak folyósítani, ami a JTM-szabályozásban rögzített kötelességük. A legtöbb pénzintézetnél azonban még ezt sem adják meg: legtöbbször csak 65-70% az, amit az igénylő megkaphat.

Amennyiben a hitelbiztosítéki érték alacsony, úgy ez a százalékos érték akár még ennél is alacsonyabb lehet, bár szerencsére ez csak viszonylag ritkán történik meg, viszont ettől függetlenül is mindenképp magasabb önerőt kell előteremteni az ingatlan megvásárlásához, ami a jelenlegi ingatlanárakat és a rekordmagas inflációt tekintve a legtöbbeknek szinte esélytelen vállalkozás.

Nem csak lakáshiteleknél tényező

A hitelbiztosítéki értéket minden jelzáloghitel esetében meg kell állapítani, tehát a szabad felhasználásúaknál is, ezért a hitelcél sem mindegy. A szabad felhasználást ugyanis a bank nem ellenőrzi, ennek következtében pedig a hitelbiztosítéki érték alacsonyabb, mint a lakásvásárlási céllal felvett hitelek esetében.

A statisztikai értékbecslés segíthet!

Létezik egyfajta megoldás a hitelbiztosítéki érték problémájára, bár természetesen nem old meg mindent: a statisztikai értékbecslés. Ennek segítségével megtudható, hogy mekkora hitelbiztosítéki értékre számíthatunk, ráadásul nem csak olcsóbb, de gyorsabb mód is, mint a hagyományos értékbecslés. Akad azonban hátránya is: kizárólag 150 m² alapterületet meg nem haladó ingatlanok esetében lehet alkalmazni.

Lakást tervezel vásárolni, és ezt hitelből szeretnéd megoldani? Hasonlítsd össze a bankok legjobb ajánlatait oldalunkon, és indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hogyan történik az értékbecslés?

Hogyan történik az értékbecslés?

2022.08.05.

Az értékbecslés minden lakáshitel felvétele előtt megtörténik, és el is döntheti a hitelbírálat kimenetelét.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

Mit érdemes tudni az egyszerűsített értékbecslésről?

2021.04.06.

Az egyszerűsített értékbecslésről mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával