Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank – Mire számíthatnak az ügyfelek?

2022.03.16.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 16. 13:38

A Budapest Bank és az MKB Bank összeolvad 2022.03.31-én, és MKB Bank néven folytatja tovább a működését. A később Magyar Bankholding néven működő pénzintézethez – egy év múlva – a Takarék Csoport is csatlakozik majd. Az összeolvadás érinti a Budapest Bank ügyfeleit. Utánajártunk, hogy mire számíthatnak az ügyfelek.

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank - Mire számíthatnak az ügyfelek?

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2022.03.31-én összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank, hogy később Magyar Bankholding néven folytassa majd a működését. A Magyar Bankholding a tervek szerint 2023. első negyedévében kezdi meg a működését, miután a Bankholding harmadik tagja, a Takarék Csoport is csatlakozik hozzá. Ezzel nem csak a magyar pénzpiacon, de a régióban is jelentős és befolyásos pénzintézet jöhet létre.

Mire számíthatnak a Budapest Bank ügyfelei

A Budapest Bank a fúzió időpontjának ismertté válása után rendszeresen kommunikál az ügyfeleivel hírlevelekben. Ezekben a hírlevelekben az alábbi lényeges információkat kapták meg a Budapest Bank ügyfelei.

Írtak arról, ami talán a legfontosabb és a legtöbb ügyfelet érinti, hogy a Budapest Bankos ügyfelek bankszámlaszáma nem változik. A bankszámlaszámukon ugyanúgy tudnak utalni, utalást fogadni, a bankszámlára pénzt befizetni vagy onnan pénzt felvenni, mint eddig. A bankszámlaszámmal tehát nincs semmi teendője a Budapest Bank ügyfeleinek. Ez egyszerűvé teszi a Budapest Bank ügyfeleinek az átállást, mert nem fog megváltozni a bankszámlaszámuk.

A készpénzfelvételi lehetőségekről is tájékoztattak hírlevélben. Annyi lesz a változás, hogy 2022.04.01. után a Budapest Bankos ügyfelek az összeolvadás után saját pénzjegykiadó automatákként tudják használni az MKB Bank automatáit is. Az ATM-ek száma így országosam már 184-re nő. A fúzió után a volt Budapest Bank ügyfelei a saját banki díjazásuknak megfelelő kondíciókkal használhatják az MKB Bank pénzjegykiadó automatáit. Ebben már a Takarék Csoport automatái is benne vannak, azt is használhatják mind a Budapest Bank, mind az MKB Bank ügyfelei, még akkor is, ha a Takarék Csoport még nem tagja a leendő Magyar Bankholdingnak. Ennek ellenére az általa üzemeltetett automaták is a rendelkezésünkre állnak 2022.04.01-től. (a havi 2 db ingyenes pénzfelvételt a Budapest Bank volt ügyfelei már a Takarék Csoport és az MKB Bank pénzjegykiadó automatáinál is igénybe vehetik). 66 településen, 143 bankfiók és 184 ATM áll a Magyar Bankholding ügyfeleinek rendelkezésére. Közleménybe tájékoztatta a Budapest Bank az ügyfeleit arról is, hogy bizonyos szolgáltatások nem lesznek minden pénzjegykiadó automatánál elérhetők. PIN kód változtatásra, egyenleglekérdezésre és a készpénzbefizetésre csak egyes automatáknál lesz lehetőség. A MKB Bank honlapján van egy lista azokról a pénzjegykiadó automatákról, ahol ezeket a szolgáltatásokat is nyújtják.

A Budapest Bank arról is értesítette az ügyfeleket, hogy 2022.04.01-től, az összeolvadás miatt az MKB Bank üzletszabályzata lép érvénybe, és a Budapest Bank üzletszabályzata hatályon kívül kerül. Az összeolvadást megelőző napig, vagyis 2022.03.31-ig a szerződésünket díjmentesen felmondhatjuk, és ezt úgy is megtehetjük, hogy jelezzük a Budapest Banknak, hogy nem fogadjuk el az új üzletszabályzatot. Nincs dolga viszont annak, aki az új ügyfélszabályzatot hajlandó elfogadni. Ha nem jelzünk a Budapest Bank felé, hogy az új üzletszabályzatot nem vagyunk hajlandóak elfogadni, akkor az új üzletszabályzat automatikusan elfogadott lesz. Ezzel tehát nem lesz teendőnk. Az összeolvadással az üzletszabályzatban, az általános szerződési feltételekben és a hirdetményekben bekövetkező változásokat 2022. március 31-ig a budapestbank.hu oldalon találhatjuk meg, 2022.04.01-től pedig az mkb.hu weboldalon.

Az is fontos információ volt a hírlevelekben, hogyha forintban vagy devizában betétünk volt a Budapest Banknál, ezek automatikusan áthelyezésre kerülnek a MKB Bankba. Az összeolvadás miatt ezek a betétek három hónapig külön betétnek számítanak majd. Ahogy azt már a Sberbank ügyfeleinek kártalanításáról szóló cikkünkben megírtuk, az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA betétbiztosításának összegét bankonként veszik figyelembe. Ha van elhelyezett betétünk az MKB Bankban is, akkor arra is igaz a 100 ezer eurós biztosítási összeg. Három hónap után azonban, már csak az egy bankra vonatkozó betétbiztosítási értékhatár lesz érvényes.

Ha értékpapírszámlánk van a Budapest Banknál, azt 2022. 04.01-től az MKB Bank kezeli tovább. Az értékpapírszámlánk nem fog megszűnni, mert annak a kezelését a MKB Bank biztosítja.

Változások az értékesítésben és a szolgáltatásokban

A Budapest Banknál és a Magyar Bankholdinghoz csak később csatlakozó Takarék Csoportnál semmiféle fennakadás nem lesz, ugyanakkor az MKB Bank több termékének értékesítése átmenetileg felfüggesztésre kerül, és néhány elektronikus szolgáltatás ideiglenesen nem lesz elérhető.

2022.04.04 – bankszünnap az MKB Bankban

2022.04.04-én, hétfőn, az összeolvadás utáni első banki munkanapon az MKB Bank bankszünnapot tart. A bankszünnapra az összeolvadás miatti technikai és informatikai átállás miatt van szükség. Az MKB felhívta a figyelmet arra, hogy a bankszünnapon a bankfiókok zárva tartanak, és egyes elektronikus szolgáltatások ideiglenesen nem lesznek használhatóak.

Mit kell tennünk, ha Budapest Bankos ügyfelek vagyunk?

Összefoglalva: Budapest Bankos ügyfélként nincs semmi teendőnk, csak akkor, ha nem fogadjuk el az új üzletszabályzatot.

Budapest Bankos ügyfélként figyelemmel követhetjük az összeolvadást. Olvassuk el a hírleveleket, és ha kérdésünk van a fúzióval kapcsolatban, akkor a MKB Bank honlapján található elérhetőségek egyikén vegyük fel a kapcsolatot a bankkal.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen feltételekkel igényelhető a Budapest Bank Privát Kölcsöne?

Milyen feltételekkel igényelhető a Budapest Bank Privát Kölcsöne?

2021.01.22.

A Budapest Bank Privát Kölcsön egy viszonylag új konstrukció; az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
A Budapest Bank személyi kölcsöne oldalunkon már elérhető!

A Budapest Bank személyi kölcsöne oldalunkon már elérhető!

2020.05.28.

A Budapest Bank személyi kölcsöne új hiteltermék, amit a korábbiak alapján, de a legújabb igényekre fejlesztettek ki. A jelenlegi, járványveszélyes helyzet nem állította le a banki konstrukciók megjelenését, csupán módosította a lehetőségeket, és ehhez mindenkinek, így a pénzintézeteknek is alkalmazkodni kell, azaz szükséges az online lehetőségek fejlesztése is.

Tovább olvasom
Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

Összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank

2021.12.23.

Összeolvad az MKB Bank a Budapest Bankkal, méghozzá jó okkal, és a későbbiekben további fejlemények is várhatóak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával