Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ne maradj le: így változnak az energetikai tanúsítvány szabályai novembertől

2023.11.02.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. november 2. 13:17

Az energetikai tanúsítvány azon kevés dolgok egyike, ami bár kötelező, mégis hasznos. Utánajártunk, hogy hogyan változik az energetikai tanúsítvány novembertől, és hogy mire figyeljen az, aki ingatlant ad el vagy vásárol, esetleg ingatlant ad bérbe vagy bérel. Röviden leírjuk, hogy mit találtunk.

Ne maradj le: így változnak az energetikai tanúsítvány szabályai novembertől

Az energetikai tanúsítvány – kötelező és hasznos

Az energetikai tanúsítvány egy igazoló okirat, ami az ingatlanoknak a jogszabály szerinti számítási módszerrel meghatározott energetikai teljesítőképességét képes megmutatni.

Vagyis azt, hogy mennyire képes teljesen felhasználni működése közben az energiát.

Az energetikai tanúsítvány egy eszköz, ami az épület energetikai tulajdonságairól tájékoztat bennünket, és bizonyos esetekben javaslatot tesz az energia megtakarítás módjaira is.

Az energetikai tanúsítvány egy dokumentum, amely információkat tartalmaz egy épület energetikai teljesítményéről. Általában egy színes skálán és betűjelölésen keresztül mutatja meg az épület energiahatékonyságát, amely az épület energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását jelzi.

A tanúsítvány kiállítása az épület eladása, bérbeadása vagy felújítása esetén szükséges, és az épület energiahatékonyságának javítására irányuló intézkedések meghozatalára is ösztönözheti az épület tulajdonosait.

Az energetikai tanúsítvány kiállítását energetikai szakember végezheti el az épület felmérése és értékelése alapján.

Az energetikai tanúsítvány megszerzése jogszabályi kötelezettség bizonyos esetekben, így érdemes tájékozódni az adott ügy energetikai előírásairól és jogszabályairól.

De mégis mire jó az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány több szempontból is hasznos lehet az ingatlan tulajdonosának.

Az energetikai tanúsítvány lehetővé teszi az épület energiafogyasztásának és szén-dioxid-kibocsátásának értékelését, ami segít az épület energiahatékonyságának meghatározásában.

Ez lehetőséget ad az épület tulajdonosának, hogy javaslatokat kapjon az energiahatékonyság javítására, amelyek akár jelentős megtakarításokat is eredményezhetnek az energiafogyasztásban és az üzemeltetési költségekben.

Az energetikai tanúsítvány a potenciális vevők vagy bérlők számára is hasznos információkat tartalmaz az épület energiahatékonyságáról.

Az alacsonyabb energiafogyasztású épületek magasabb árat érhetnek el, és vonzóbbak azok számára, akik hosszú távon szeretnének alacsonyabb energiaszámlát.

Az energiahatékonyabb épületek működése kisebb szén-dioxid-kibocsátással jár, így csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását, és hozzájárulhatnak az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Az energetikai tanúsítvány hasznos eszköz lehet az épület energiahatékonyságának javítására, és az energiafogyasztás csökkentésére, ami jelentős megtakarításokat eredményezhet az üzemeltetési költségekben, és hozzájárulhat az éghajlat védelméhez is.

Az új szabályok novembertől

  • nem kell az adásvételi vagy a bérleti szerződésben szerepeltetni (elkészíttetni kötelező lesz, ugyanúgy, mint eddig, de a szerződésben nem kell feltüntetni a számát, de kötelező lesz átadni azt a vevőnek vagy a bérlőnek)

  • csak öt évig lesz érvényes

  • az energetikai besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni (eladás és bérlés esetén is)

  • részletesebb és átláthatóbb lesz

  • megújul a besorolási rendszer 2024. január elsejétől

A Banknavigátor szakértői szerint jól látható, hogy csak kisebb változások lesznek, a lényeg ugyanaz marad: bérlés vagy vásárlás esetén tudható lesz, hogy milyen az ingatlan energetikai jellemzője.

Az energetikai besorolások típusai – jó, ha tudjuk

2016 elejétől az energetikai besorolásoknak tizenkét különböző két betűs kategóriája van érvényben AA++tól JJ-ig.

Az AA++ minimális energiaigényű, az AA+ kiemelkedően nagy energiahatékonyságú, az AA pedig jobban teljesít, mint a közel nulla energiaigényekre vonatkozó követelmények.

A BB besorolás pedig, ami alapelvárás a zöld hitelnél, megfelel a közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak. A BB energetikai besorolású ingatlanoknál elvárás az is, hogy az energiafelhasználás minimum huszonöt százalékát megújuló energiából fedezze.

CC besorolásig az ingatlanok korszerűnek számítanak, BB besorolástól pedig már az úgynevezett közel nulla energiaigényre vonatkozó előírásoknak is megfelelnek.

Az energiapazarló otthonok a HH, II, JJ besorolást kapják. A magyarországi épületek jelentős része ezekbe a kategóriákba tartozik.

Energetikai tanúsítvány – mikor lesz rá szükség?

Ingatlan adásvételekor át kell adni az energetikai tanúsítványt a vevőnek, de a szerződésben már nem kell szerepelnie a számának.

Egy erre jogosult mérnökkel készíttethetjük ezt el, és az ára az épület méretének függvényében néhány tízezer forint körül lesz.

Az energetikai tanúsítvány az életünk részévé vált, és ez nem csak a környezetünknek, hanem nekünk is jó, hiszen modernebb, energiatakarékos otthonokban élhetünk.

Összefoglalás

Novembertől változnak az energetikai tanúsítvány szabályai. Az energetikai tanúsítvány egy kötelező, de hasznos dokumentum, amely az ingatlan energetikai teljesítőképességét mutatja meg. Az új szabályok értelmében az energetikai tanúsítványt nem kell feltüntetni az adásvételi vagy bérleti szerződésben, de kötelező átadni a vevőnek vagy bérlőnek. Az energetikai tanúsítvány érvényességi ideje öt év lesz, és a besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni. A besorolási rendszer 2024. január 1-től megújul. Az energetikai besorolásoknak jelenleg tizenkét különböző két betűs kategóriája van, AA++-tól JJ-ig. Az energetikai tanúsítvány megszerzése jogszabályi kötelezettség, és az épület tulajdonosát is ösztönözheti az energiahatékonyság javítására.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

2021.09.27.

Az utóbbi hetek egyik slágerszava az energetikai tanúsítvány. Több cikkben is említik, nekünk is meg kell ismerkednünk ezzel a fogalommal. Utánanéztünk, hogy mi az, és miért lehet fontos, hogy tudjunk róla.

Tovább olvasom